Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. 8 tuintips voor de maand maart

8 tuintips voor de maand maart

De laatste sporen van sneeuw verdwijnen en de eerste vroegbloeiers steken de kop op. Het is duidelijk : de lente is in aantocht! Je staat ongetwijfeld te popelen om je tuinhandschoenen aan te trekken en in de tuin aan de slag te gaan. We tonen jou, welke tuinklusjes aan de start van het tuinseizoen op je wachten en delen graag 8 tips.

Klusjes in de moestuin

Er is heel wat te doen in de tuin in de maand maart - zo kan je bijvoorbeeld voorzaaien in een kweekbak en bessen aanplanten. We delen vijf belangrijke tips voor je moestuin en snackbalkon.

compo image

1. Groenten voorzaaien op de vensterbank

Ook als er buiten nog winterse temperaturen heersen, kan je binnenshuis al aan de slag. Zo kan je nu al tomaten voorzaaien op de vensterbank. Langzaam groeiende groenten zoals paprika’s, pepers en aubergines moeten uiterlijk nu worden gezaaid.

Voor het zaaien van groenten gebruik je bij voorkeur een voedingsarme zaai- en stekgrond. Kleine plantjes hebben namelijk amper voedingsstoffen nodig. Daarnaast heb je ook zaaibakjes of -potjes nodig en een lichtrijke, warme vensterbank - dat is alles! Afhankelijk van de groentesoort kan je de meeste voorgezaaide jonge planten vanaf eind april tot midden mei bij zacht weer in een pot of kuip aanplanten of in de moestuin aanplanten.

In ons artikel kan je alles nalezen over het voorzaaien van groenten.

Wist je trouwens dat je in maart ook aardappelen kan laten voorkiemen?

2. Moestuinbak

Voordat je groenteplanten in de volle grond kunnen worden aangeplant, kan je na de lange wintermaanden je moestuin en moestuinbak voorbereiden op het nieuwe seizoen. Verwijder alle plantenresten, onkruiden en wortelstokken. Dit geldt ook voor de winterbescherming zoals bladeren. Maak de bovenste grondlaag met behulp van een hark wat los om de ventilatie te verbeteren. Tegelijkertijd wordt het vermogen om water op te slaan verhoogd waardoor het risico op wateroverlast wordt beperkt. Als de inhoud van je moestuinbak is ineengezakt, dan kan je die met een portie verse potgrond bijvullen. 

compo image

3. Groenten voorzaaien in kweekbakken

Terwijl heel wat warmteminnende groenteplanten in onze contreien reikhalzend uitkijken naar de zomer, zijn er veel robuuste en minder vorstgevoelige groentesoorten die in maart - eenmaal de temperaturen verhogen - in een kweekbak kunnen worden voorgezaaid. Wortelgroenten zoals radijsjes en wortelen, maar ook pluk- en kropsla of rucola ontkiemen reeds bij relatief lage temperaturen.

Als je de groenteplanten als gemengde teelt wilt uitzaaien, doe je er goed aan je vooraf te informeren welke groenten er bij elkaar passen. Zo zijn radijsjes heel onderhoudsvriendelijke planten die probleemloos met wortelen en kropsla in de moestuin kunnen worden geplant.

Ben je op zoek naar een overzicht van de plant- en zaaiperiode van de verschillende groente-, fruit- en kruidensoorten? Bekijk dan zeker onze zaaikalender!

compo image

4. Bessen planten

Het vroege voorjaar is ideaal voor de aanplanting van bessenstruiken zoals frambozen, aalbessen en kruisbessen. Een kleine tip bij aanplantingen in de volle grond : zet vóór de aanplanting de wortelkluit enkele minuten in een emmer water zodat deze voldoende vocht kan opnemen. Daarna  graaf je een plantgat en vermeng je een portie langdurig werkende meststof in de grond. Zo krijgt de plant voldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien. Plaats de bessenstruik en vul vervolgens het plantgat verder op met aarde. Let erop dat de wortelkluit van de struik even diep in de grond zit als vorheen in de pot.

Heb je geen grote tuin, maar wel een terras? Dan kan je de bessenstruik ook gewoonweg in een pot kweken - hiervoor bestaan er tal van compact groeiende soorten!

Opgelet : bosbessen en veenbessen behoren tot de groep van zuurminnende planten die een zure bodem nodig hebben. Deze moeten dus in een aangepast grond met lage pH worden aangeplant.

COMPO Meststof Aardbeien & Kleinfruit

Hoe verzorg je je mediterrane planten in het voorjaar?

Oleanders, olijfbomen en andere mediterrane planten kijken ernaar uit om wat aandacht te krijgen bij de aanvang van de lente. We tonen jou hoe je je planten kan verwennen!

NAAR HET ARTIKEL

Klusjes in de siertuin

Ook in de siertuin kan je al aan de slag. Je kan je eerste plantenarrangementen in bakken of kuipen creëren. Welke voorjaarsbloeiers hiervoor geschikt zijn en hoe je je rozen in maart verzorgt, ontdek je hieronder.

5. Voorjaarsbloemen planten

Vanaf maart kan je allerlei mooie voorjaarsbloeiers planten. De keuze is groot : van klassieke narcissen, krokussen en hyacinten tot prachtige vroegbloeiers zoals sleutelbloemen, hoornviooltjes en driekleurige viooltjes tot leverbloempjes. Ook bloemperken kan je in maart al beplanten met tal van vaste planten. Inspiratie voor een mooie voorjaarsbeplanting vind je in ons artikel “11 voorjaarsbloemen voor tuin en balkon”.

compo image

6. Vaste planten snoeien en bemesten

Een plekje in de tuin, waaraan je in het voorjaar zeker wat aandacht moet besteden, is je bloemperk met vaste planten. Na de winterstop moeten de planten enerzijds gesnoeid worden en anderzijds ook bemest worden. Deze voedingsstoffen hebben ze namelijk nodig voor de vorming van nieuwe scheuten.

Planten worden bij voorkeur bij zacht weer gesnoeid, net voordat ze terug gaan uitlopen. De planten kunnen tot op de bodem teruggesnoeid worden. Opgelet : bij half-struiken zoals lavendel mag je de reeds verhoute scheuten niet inkorten! Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de plant daar niet meer opnieuw gaat schieten.

Vaste planten hebben in het voorjaar een portie voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. In maart kan je een aangepaste meststof met lange werking in de grond inwerken. Deze meststof zal je planten gedurende meerdere maanden alle belangrijke voedingsstoffen bezorgen. De voedingsbehoefte verschilt naargelang plantensoort. Zo hebben sterk terende planten zoals asters, dahlia’s, phlox en lelies heel veel energie nodig. Volg dus steeds aandachtig de aanbevelingen op de verpakking op.

7. Vaste planten delen

In het voorjaar kan je verschillende herfstbloeiers zoals asters delen. Dit gebeurt bij voorkeur net voor het uitlopen. Het is namelijk zo dat de bloeibereidheid bij heel wat meerjarige planten na enkele jaren vermindert. Door de plant te delen, geef je haar een ware verjongingskuur, want zo blijft ze vitaal en fit. Een bijkomend voordeel : je kan tegelijkertijd op meerdere plekjes in de tuin een exemplaar van de mooie sierplant plaatsen!

Gazonverzorging in het voorjaar

Van maaien en bemesten tot verticuteren - ook je gazon kijkt uit naar een voorjaarsonderhoud. We tonen jou hoe je je gazon in 5 eenvoudige stappen terug fit krijgt in de lente.

NAAR HET ARTIKEL
compo image

8. Rozen snoeien en bemesten

Doorbloeiende rozen moeten in het voorjaar gesnoeid worden. Dit zal hen aanmoedigen om te groeien en om bloemknoppen te vormen. Een kleine tip : wacht tot de forsythia gaat bloeien om je rozen te snoeien. Zieke of uitgebloeide taken en wilde takken die net onder het entpunt uitkomen, moeten eveneens verwijderd worden. Zo vermijd je dat de planten worden aangetast door ziekten of schimmelziekten. Meer tips over het snoeien van rozen vind je in dit artikel.

Na de voorjaarssnoei moeten de rozen bemest worden. De planten hebben voldoende voedingsstoffen nodig om nieuwe scheuten en mooie bloemen te vormen. Hiervoor kan je een aangepaste meststof met langdurige werking strooien die je planten gedurende meerdere maanden verzorgt. Let erop dat het wortelbereik van je rozenplant steeds vochtig is zodat de meststof zijn volle werking kan ontvouwen.

COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :