compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Hortensia's
  6. Hortensia's snoeien

Voor elke soort de juiste techniek

Hortensia's snoeien

Boerenhortensia's (ook wel bolhortensia's genoemd) zijn niet alleen gevoelig als het om snoeien gaat, ook de juiste snoeitechniek bij de andere hortensiasoorten heeft een invloed op hun zomerbloei. De verschillende soorten hortensia's zijn in te delen in snoeicategorieën waarvoor verschillende regels gelden. In dit artikel laten we je zien tot welke categorie je hortensia behoort en hoe je die het beste snoeit.

compo image

1 regel voor alle snoeicategorieën

Wanneer worden hortensia's gesnoeid?

Je raadt het misschien al : niet alle hortensia's zijn gelijk en naargelang de soort gelden er verschillende verzorgingsregels. Eén regel is echter dezelfde voor alle soorten en is daarom heel gemakkelijk te onthouden : de ideale periode om hortensia's te snoeien is in het vroege voorjaar - dus eind februari, begin maart, wanneer de sterke vorst voorbij is.

Toch is een bepaalde fijngevoeligheid nodig, want afhankelijk van het weer zullen de sierheesters op verschillende tijdstippen uitlopen. De opgedroogde bloemtrossen van het afgelopen jaar beschermen de nieuwe bloemknoppen tegen vorst en laat je daarom het best zo lang mogelijk aan de struik. Toch moeten ze op tijd worden verwijderd zodat de plant al haar kracht in de nieuwe scheuten kan stoppen en ze voldoende zonlicht krijgen. Zodra de kans op vorst afneemt, kan je je hortensia wekelijks controleren om te zien of de knoppen al beginnen te groeien.

Snoeicategorie 1

Vorming van knoppen in het voorjaar

Zo herken je het verschil

Deze hortensiasoorten behoren tot snoeicategorie 1

compo image

1

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

Populaire soorten : Kanmara, Forever&Ever, Magical, You and Me Romance, Hanabi, Pirates Gold, Tiffany

compo image

2

Berghortensia (Hydrangea serrata)

Populaire soorten : Bluebird, Golden Sunlight, Blue Deckle, Impératrice Eugenie, Preziosa, Prolifera, Rosalba, Tiara, Veerle, Cotton Candy

compo image

3

Boomhortensia (Hydrangea aspera)

Populaire soorten : fluweelhortensia (Macrophylla)

compo image

4

Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Populaire soorten : Snowflake, Burgundy, Pee Wee, Harmony, Applause

compo image

5

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Populaire soorten : Miranda, Cordifolia, Semiola, Silver Lining

compo image

Spaarzaam snoeien

Zo worden hortensia's uit snoeicategorie 1 gesnoeid

Heb je je hortensia teruggevonden in het overzicht van snoeicategorie 1? Dan ben je in het bezit van een soort die in het voorjaar de eerste knoppen vormt. Als je snoeit in de lente, staan er al bloemknoppen voor de bloei in de zomer op de plant. Om te vermijden dat er amper bloemen zullen bloeien tijdens het seizoen, moet je bij het snoeien heel goed opletten dat er geen scheuten worden verwijderd. De boodschap is dus om heel spaarzaam te snoeien.

De nieuwe knoppen bevinden zich direct onder de verwelkte bloembollen van het vorige jaar. Als het juiste moment om te snoeien is aangebroken, zijn de nieuwe bloemknoppen gelukkig al heel goed zichtbaar. Snijd de bloemen boven de bloemknoppen voorzichtig af. Omdat de meeste hortensiasoorten toch wel wat gevoelig zijn voor vorst, moet je na de winter nog enkele dode plantendelen verwijderen. Door wat van de bast te schrapen, kan je nagaan of de tak nog leeft of niet. Zit onder de bast nog groen hout, dan is die nog in goede conditie. Als er echter bruin en droog weefsel verschijnt, dan is de tak compleet opgedroogd en kan je die afknippen.

Uitdunnen is ook toegestaan : als je hortensia in de loop van de jaren steeds dichter groeit, mag je in het voorjaar enkele takken tot aan de grond snoeien. Bij iets oudere hortensia's kan het zelfs zinvol zijn om de plant in het voorjaar radicaal terug te snoeien en dus een bloeibeurt over te slaan. Vooral wanneer de plant steeds minder uitbundig bloeit, kan dit een goede zaak zijn. Zo kan de plant terug krachten verzamelen om nieuwe knoppen te vormen.

compo image

Opgelet voor deze uitzondering

Hortensia ‘Endless Summer’

De Endless Summer-hortensia is een gekweekte variant van de boerenhortensia die we niet hebben ingedeeld in snoeicategorie 1. Deze doorbloeiende plant heeft namelijk de uitzonderlijke eigenschap om steeds opnieuwe nieuwe knoppen te vormen.

Concreet betekent dit dat sterk gesnoeide takken nog in hetzelfde jaar zullen bloeien. Daar heeft de plant wel enkele maanden voor nodig. Na de snoeibeurt zal je moeten wachten tot de late zomer tot de struik opnieuw bloemen draagt. Wat bij de Endless Summer-hortensia steeds de moeite waard is, is het regelmatig afsnijden van verwelkte bloeiwijzen net onder de bloem. Als je dit tijdens de zomer heel vlijtig doet, zal je tot in de herfst kunnen genieten van prachtige bloemen.

Snoeicategorie 2

Vorming van knoppen in het jaar van de bloei

Zo herken je het verschil

Deze hortensiasoorten behoren tot snoeicategorie 2

compo image

1

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

Populaire soorten : Grandiflora, Limelight, Little Lime, Phantom, Wim's Red, Pinky Winky

compo image

2

Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborecens)

Populaire soorten : Annabell, Annabell strong, Hayes Starbust, Incrediball, Bouquet Rose, Red Beauty, Three Sisters, Four Seasons Amethyst

compo image

Grondig snoeien

Zo worden hortensia's uit snoeicategorie 2 gesnoeid

De sneeuwbalhortensia en de pluimhortensia behoren tot snoeicategorie 2. Wat deze hortensiasoorten gemeen hebben, is dat ze hun bloemen vormen op eenjarig hout. Je kan deze hortensia's in het voorjaar dus naar wens in vorm snoeien. Omdat het bij zacht weer niet zo eenvoudig is om het juiste moment voor het uitlopen te bepalen, raden we je aan om bij planten uit deze categorie enkele weken vroeger de snoeischaar in de hand te nemen. Pluim- en sneeuwbalhortensia's zijn namelijk niet zo gevoelig als de hortensia's uit snoeicategorie 1. Als ze te laat worden teruggesnoeid, kan het begin van de bloei snel enkele weken worden uitgesteld.

Snoeien doe je volgens eigen smaak. Zolang je maar 1 tot 2 knoppen op de scheuten van het voorbije jaar laat staan, zullen er nieuwe scheuten uit groeien. Omdat er uit elke individuele knop 1 nieuwe scheut groeit, betekent dit dat een afgeknipte stengel met slechts één paar knoppen 2 nieuwe scheuten zal opleveren. Op deze manier groeien pluim- en sneeuwbalhortensia's steeds dichter. Aarzel dus niet om takken die te dicht bijeen staan tot aan de grond te snoeien. Dit is de enige manier om alle paar knoppen te verwijderen, te vermijden dat er geen nieuwe scheuten meer groeien en de struik in vorm te houden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.