Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Lenteklokje

Kenmerken

Lenteklokje

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Halfschaduw/schaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
20 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Lenteklokjes planten

Standplaats

Het lenteklokje (Leucojum vernum) is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) en heeft sterk geurende bloemetjes, die met hun viooltjesachtige geur en karakteristieke vorm in februari al het voorjaar aankondigen. Het lenteklokje komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa en is tegenwoordig wijdverspreid. We vinden het plantje vaak in het wild, maar ook in onze eigen tuin voelt ze zich op haar gemak.

Voor haar habitat heeft het lenteklokje een voorkeur voor matig vochtige tot vochtige plaatsen met voedselrijke leembodems, het liefst verrijkt met humus. De plek moet schaduwrijk zijn, want volle zon verdraagt het lenteklokje niet zo goed. Bijzonder geschikt is een standplaats onder een loofboom, waar het plantje iets beschutter staat, maar toch tot volle wasdom kan komen.

Aanplanting

Als je lenteklokjes in je tuin wilt planten, kan je dat het beste van september tot en met november doen. Hiervoor plant je de bolletjes van het lenteklokje met tussenafstanden van 10 centimeter in de grond. Maak de gaten driemaal zo diep als het bolletje zelf groot is.

Je kan lenteklokjes met geschikte aarde ook in een kuip of balkonbak planten. Aarde met een hoog humusgehalte en waardevolle guano is zowel geschikt voor het opwaarderen van tuingrond als voor het planten in kuipen. Ook kan je de kwaliteit van je aanwezige tuingrond op eenvoudig wijze verbeteren door compost toe te voegen.

Het lenteklokje kan je heel goed combineren met andere voorjaarsbloeiers, zoals de winterakoniet of krokussen.

Vermeerdering

Het lenteklokje kan je op meerdere wijzen vermeerderen.
Om natuurlijke uitzaai toe te laten, snijd je de verwelkte bloemetjes niet af. De bloemetjes openen zich dan en verspreiden het zaad.
Bolletjes om mee te kweken krijg je door de jonge exemplaren in april, na de bloeitijd, voorzichtig van de moederbol los te halen of door te groot geworden bollengroepen op te splitsen en op een andere plaats weer te planten.
Enig geduld is echter wel nodig voordat je via zaaien of vermeerderen nieuwe, volwassen planten hebt gekregen.

compo image
Quotemark

Koop de planten en bollen van het lenteklokje altijd in de handel

Omdat het lenteklokje op de rode lijst van bedreigde plantensoorten staat, gelden er strenge natuurbeschermingsregels en mag je het plantje in de natuur niet zomaar uitgraven.

Rene Wadas, plantkundige

Correct verzorgen

Lenteklokjes verzorgen

Water geven

Wanneer je het lenteklokje op een standplaats hebt gepland die doorlopend iets vochtig is, hoef je het plantje alleen water te geven tijdens een periode van aanhoudende droogte. Als je het plantje water geeft, moet je erop letten dat je kalkarm water gebruikt, bijvoorbeeld regenwater. Verder moet je waterverzadiging altijd vermijden.

Bemesting

Bemesting van de kuip, het bed of de tuin is niet altijd nodig, bv. wanneer de bodem op de standplaats of de aarde in de kuip nog voldoende voedingsstoffen bevat. Meteen na het planten zouden de voedingsstoffen in de aarde voldoende moeten zijn voor één seizoen.

Wanneer de voedingsstoffen in de bodem uitgeput zijn en er een afname in groei en bloei te zien is, kan je dat verhelpen door voedingsstoffen toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van een universele meststof. Door vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen, voorkom je schroeiplekken aan de gevoelige worteltjes en bolletjes, omdat op die manier de meststof gelijkmatig door het water wordt vermengd.

Dien de meststof toe in het voorjaar, op een vorstvrije dag, wanneer de plantjes net beginnen te ontkiemen. Later dan maart of april moet je echter geen meststof meer geven, want vanaf die tijd bereidt het lenteklokje zich voor op een rustperiode.

Maatregelen in de winter

Het lenteklokje is winterhard en hoeft daarom in de winter niet binnen te worden gezet. In winters met weinig sneeuw moet je er wel op letten dat de bodem nooit volledig uitdroogt. Hiervoor begiet je op vorstvrije dagen met weinig water.

In winters met sneeuw, wanneer de plantjes bedekt zijn met een lichte sneeuwdeken, is het niet nodig om ze water te geven. Je moet de sneeuw niet verwijderen van het lenteklokje, want dit vindt zelf haar weg door de sneeuw heen om haar prachtige bloemetjes te tonen.

Onze tip

Pas op voor knaagdieren, want dit bolgewas wordt vaak aangevallen door muizen en andere knaagdieren, reden waarom je als dat nodig blijkt de lenteklokjes moet beschermen met een plantenmand. Zo kan je vraat door knaagdieren voorkomen.

compo image

Alle plantendelen van het lenteklokje zijn giftig. Als kinderen bijvoorbeeld de bloemen plukken en daarna hun hand in hun mond steken, kunnen hoofdpijn en misselijkheid optreden. Draag daarom bij het snoeien werkhandschoenen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :