Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Zo leg je een kruideneiland aan

Kruiden uit eigen teelt

Zo leg je een kruideneiland aan

Veel gerechten smaken lekkerder met kruiden - denk bijvoorbeeld aan salades, kwark, oliën, sauzen en cocktails. Wanneer je in de keuken vaak kruiden gebruikt, is het handig een eigen kruidentuintje te hebben. Wat zijn de beste omstandigheden voor kruiden? Iedere soort heeft andere eisen. Daarom is een kruideneiland de perfecte oplossing, want dat biedt meerdere plaatsbesparende oplossingen en staat bovendien mooi in je tuin. We laten je hier stap voor stap zien hoe je zo'n kruideneiland aanlegt.

Dit heb je nodig voor de bouw van een kruideneiland

 • Grind
 • Natuursteen
 • Potgrond
 • COMPO Bio Kruidenpotgrond
 • Beschermfolie
 • Vijverfolie

Natuursteen voor het kruideneiland

Graniet, mosselkalk en andere natuursteensoorten zijn niet alleen mooi om te zien, ze geven ook de erin opgeslagen warmte af aan de kruiden, die daardoor extra energie opdoen.

Zo bouw je je kruideneiland

 1. Kies een zonnige plek voor het eiland, want de meeste kruiden hebben licht en warmte nodig. Maak het kruideneiland niet te klein, zodat alle kruiden straks voldoende plaats hebben. Afhankelijk van hoeveel kruiden die je wil planten, moet de doorsnede ongeveer 3 m zijn.
 2. Strooi met zand de contouren van het kruideneiland op de grond. Teken daarbij de vorm van een slakkenhuis. De spiraal moet naar het zuiden toe openen. Graaf nu de aarde in de spiraal tot op een diepte van 20 tot 30 cm uit.
 3. Leg in dit uitgegraven oppervlak een 10 cm dikke laag grind. Deze laag is het fundament voor de muren en zal later waterverzadiging voorkomen. Leg nu de eerste rij stenen in de vorm van een spiraal met twee windingen. Bouw de spiraalvormige steunmuur als een droge muur, dus zonder mortel.
 4. Vul nu dit vlak weer op met grof grind. In de kern van de spiraal moet deze laag ongeveer 50 cm dik zijn. Bouw vervolgens de spiraal stap voor stap op uit stenen en aarde. Het hoogste punt moet ongeveer op heuphoogte zijn, zodat de keukenkruiden daar binnen handbereik groeien.
 5. Een optimale basis voor de bovenste grondlaag (15 tot 20 cm) is COMPO Bio Kruidenpotgrond. Verdeel de potten met de kruiden over het eiland, haal de kruiden uit de pot, plant ze en druk licht op de kluiten. Geef vervolgens ruim water.
compo image

Zo beplant je je kruideneiland

Helemaal bovenaan:
Plant hier mediterrane kruiden die houden van volle zon, bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel, oregano, tijm, marjolein en bergbonenkruid.

In het midden:
Hier voelen planten zich thuis die houden van matige vochtigheid en warmte, bijvoorbeeld dille, bieslook, salie, peterselie, knoflook en de kerrieplant.

In het onderste deel:
Zet hier de kruiden die houden van vochtigheid en schaduw, bijvoorbeeld waterkers, komkommerkruid, munt, kervel, citroenmelisse en koriander.

Het oeverdeel:
Hier voelen bijvoorbeeld watermunt en veldzuring zich thuis.

compo image

Portret van kruiden

Je vindt hier alles over het planten en verzorgen van de meest uiteenlopende kruidensoorten.

Meer weten

Zo legt je een vijver voor je kruideneiland aan

Een klein vijvertje aan de voet van je kruideneiland is niet verplicht, maar heeft wel een positieve invloed op het klimaat rondom het eiland en ziet er bovendien mooi uit. Zo maak je een vijver:

 1. Graaf eerst een gat van ongeveer 40 cm diep voor de vijver.
 2. Doe een 4 cm dikke laag zand op de bodem van het gat en leg daar beschermfolie op.
 3. Dek het gat af met vijverfolie en verzwaar dat aan de randen met stenen. 
 4. Vul tenslotte de vijver met water.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :