Rozen staan te boek als veeleisende planten, maar met wat tips en handigheidjes is het helemaal niet zo moeilijk om deze schoonheden te vertroetelen. We laten je zien hoe je je rozen moet snoeien en waar je daarbij op moet letten.
Waarom moeten rozen worden gesnoeid?
Door rozen te snoeien stimuleer je de groei en bevorder je de gezondheid. Dankzij de vrijgekomen ruimte heeft de roos nu meer licht en lucht voor nieuwe scheuten tot haar beschikking. Bovendien ontstaan na het snoeien snel nieuwe bloemen, zodat je eerder van je bloeiende rozen kan genieten.
Hoewel er voor iedere rozensoort andere snoeitechnieken zijn, is het doel steeds hetzelfde, namelijk het verkrijgen van een lichte kroonstructuur.
Wanneer moeten rozen worden gesnoeid?
Rozen moeten in het voorjaar worden gesnoeid. Verwijder allereerst zieke en afgestorven takken en takken met vorstschade. Rozentakken met vorstschade zijn te herkennen aan het bruine merg binnenin en voelen zacht aan.
Perkrozen en grootbloemige rozen moeten ook in de zomer worden gesnoeid. Snoei deze rozen terug tot aan het tweede sterke blad onder de bloem.
Waarop moet je letten bij het snoeien van rozen?
In principe geldt de regel dat rozentakken altijd boven een naar buiten wijzend oog moeten worden afgesnoeid. Snoei de tak zodanig af dat je naar het oog toe snijdt, waarbij je ca. 5 mm taklengte boven het oog laat staan. Afhankelijk van het weer duurt het 4 tot 6 weken voordat uit de overgebleven ogen weer nieuwe rozen komen.
Daarnaast moet je ook de wilde scheuten van rozen verwijderen. Wilde scheuten herken je aan de lichtgroene kleur en de grotere aantallen doornen. Ze groeien vanuit het hout onder het oculatiepunt. Verwijder wilde scheuten altijd, omdat deze belangrijke voedingsstoffen aan de rozenplant onttrekken en de plant daardoor kan afsterven. Leg de wilde scheut vrij en snoei deze zo dicht mogelijk bij het beginpunt af.
Niet iedere roos is dezelfde
1
Verwijder eerst de dode, zieke en zwakke takken. Snoei de resterende takken terug tot 4 - 7 ogen. Laat bij sterke takken wat meer lengte over. Zwakkere takken kort je sterker in, om zo de groei ervan te stimuleren. Snoei alle takken die ouder dan 4 jaar zijn vlak bij de basis af. De roos blijft hierdoor jong en gezond.
2
Grootbloemige rozen snoei je in principe op dezelfde wijze als perkrozen. Ze moeten echter wel sterker worden teruggesnoeid, namelijk tot 3 - 5 ogen.
3
Struikrozen hebben als bijzonder kenmerk dat je ze niet hoeft te snoeien. Verwijder alleen elkaar kruisende en dode takken. Oude takken snoei je direct boven de grond af. Om nieuwe bloei te stimuleren, verwijder je bij meermaals bloeiende struikrozen de verwelkte bloeiwijzen. Bij eenmalig bloeiende struikrozen is dit niet nodig.
4
Ook bij klimrozen is er een verschil tussen meermaals en eenmalig bloeiende soorten. Verwijder bij eenmalig bloeiende klimrozen de dode, zieke en bevroren takken. Creëer voldoende ruimte voor groei als de takken te dicht op elkaar groeien. Snoei takken die meer dan 5 jaar oud zijn bij de basis af. Let erop dat je terughoudend snoeit.
Om snoeiplekken zonder rafels te krijgen, moet je een scherpe snoeischaar gebruiken. Knip takken schuin af, zodat het water eraf kan lopen en niet in de wonden achterblijft. Snoei rozen terug tot aan een naar buiten wijzend oog.