compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Rozen
 6. Rozen snoeien eenvoudig gemaakt

Rozen snoeien eenvoudig gemaakt

Door rozen te snoeien stimuleer je de plant om te groeien en wordt de gezondheid van de plant bevorderd. Hoewel er voor elke rozensoort een verschillende snoeitechniek bestaat, is het doel steeds hetzelfde : een lichte kroon creëren. Zo is er meer licht en lucht voor nieuwe takken. Bovendien zullen er na de snoei snel nieuwe bloemen groeien en zien de rozenplanten er op slag mooier uit. We tonen jou hoe je je rozenplant moet snoeien en waarop je daarbij moet letten.

Het juiste moment

Wanneer moeten rozen gesnoeid worden?

Rozen moeten in het voorjaar worden gesnoeid. Verwijder allereerst zieke en afgestorven takken en takken met vorstschade. Rozentakken met vorstschade zijn te herkennen aan het bruine merg binnenin en voelen zacht aan.

Perkrozen en grootbloemige rozen moeten ook in de zomer worden gesnoeid. Snoei deze rozen terug tot aan het tweede sterke blad onder de bloem.

compo image

DE BELANGRIJKSTE BASISREGELS

Waarop moet je letten bij het snoeien van rozen?

In principe geldt de regel dat rozentakken altijd boven een naar buiten wijzend oog moeten worden afgesnoeid. Snoei de tak zodanig af dat je naar het oog toe snijdt, waarbij je ca. 5 mm taklengte boven het oog laat staan. Afhankelijk van het weer duurt het 4 tot 6 weken voordat uit de overgebleven ogen weer nieuwe rozen komen.

Daarnaast moet je ook de wilde scheuten van rozen verwijderen. Wilde scheuten herken je aan de lichtgroene kleur en de grotere aantallen doornen. Ze groeien vanuit het hout onder het oculatiepunt. Verwijder wilde scheuten altijd, omdat deze belangrijke voedingsstoffen aan de rozenplant onttrekken en de plant daardoor kan afsterven. Leg de wilde scheut vrij en snoei deze zo dicht mogelijk bij het beginpunt af.

Niet iedere roos is dezelfde

De verschillende snoeitechnieken voor rozen

 1. compo image

  1

  Rozen voor bed of border (perkrozen) snoeien

  Verwijder eerst de dode, zieke en zwakke takken. Snoei de resterende takken terug tot 4 - 7 ogen. Laat bij sterke takken wat meer lengte over. Zwakkere takken kort je sterker in, om zo de groei ervan te stimuleren. Snoei alle takken die ouder dan 4 jaar zijn vlak bij de basis af. De roos blijft hierdoor jong en gezond.

 2. compo image

  2

  Grootbloemige (veredelde) rozen snoeien

  Grootbloemige rozen snoei je in principe op dezelfde wijze als perkrozen. Ze moeten echter wel sterker worden teruggesnoeid, namelijk tot 3 - 5 ogen.

 3. compo image

  3

  Struikrozen snoeien

  Struikrozen hebben als bijzonder kenmerk dat je ze niet hoeft te snoeien. Verwijder alleen elkaar kruisende en dode takken. Oude takken snoei je direct boven de grond af. Om nieuwe bloei te stimuleren, verwijder je bij meermaals bloeiende struikrozen de verwelkte bloeiwijzen. Bij eenmalig bloeiende struikrozen is dit niet nodig.

 4. compo image

  4

  Klimrozen snoeien

  Ook bij klimrozen is er een verschil tussen meermaals en eenmalig bloeiende soorten. Verwijder bij eenmalig bloeiende klimrozen de dode, zieke en bevroren takken. Creëer voldoende ruimte voor groei als de takken te dicht op elkaar groeien. Snoei takken die meer dan 5 jaar oud zijn bij de basis af. Let erop dat je terughoudend snoeit.

Tips voor het snoeien van rozen

Om snoeiplekken zonder rafels te krijgen, moet je een scherpe snoeischaar gebruiken. Knip takken schuin af, zodat het water eraf kan lopen en niet in de wonden achterblijft. Snoei rozen terug tot aan een naar buiten wijzend oog.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.