Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image

Waarop moet je letten bij het zaaien van groenten?

Groenten voorzaaien

Droom je van je eigen moestuin, een weelderige moestuinbak of groenten oogsten op je balkon? Om in de zomer verschillende groentesoorten te kunnen oogsten, moeten enkele soorten reeds in het begin van het jaar worden voorgezaaid. Andere soorten kunnen direct in het groentebed worden gezaaid. Wij tonen je waarop je moet letten bij het zaaien van groenten en geven je graag enkele tips mee.

compo image

Daarom is het de moeite waard

Welke groenten moeten worden voorgezaaid?

Planten moeten worden voorgezaaid als de weeromstandigheden in de buitenlucht op het moment van zaaien nog niet geschikt zijn. Daarom is het zinvol om deze planten voor te zaaien op de vensterbank of in een verwarmde serre. De zaden van de meeste groentesoorten hebben namelijk een gelijkmatig warme temperatuur en vochtigheid nodig. Afhankelijk van de groentesoorten die je kiest, varieert het tijdstip van zaaien en kweken. In bepaalde omstandigheden kan dit zelfs in de winter zijn. Andere soorten, vooral inheemse, hoeven niet voorgezaaid te worden maar kunnen direct in het groentebed worden gezaaid. Voorbeelden daarvan zijn wortelen, radijzen of rode bieten. Zij groeien heel snel en hebben geen hoge temperaturen nodig om te kiemen. Omdat de vruchten ondergronds groeien, zijn ze ook niet zo gevoelig voor temperatuurschommelingen zoals tomaten. Bovendien is het groeiseizoen van tomaten, aubergines en ook komkommers zo lang dat het buiten zaaien in de warme maanden niet voldoende is om een goede oogst te krijgen. Een overzicht van de verschillende groentesoorten en de geschikte zaaiperiode vind je in onze zaaikalender.

compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Zaaien & Stekken

Kwaliteitspotgrond voor een snelle en gelijkmatige kieming en een snelle wortelspreiding.

Naar het product

Het onderscheid tussen lichtkiemers en donkerkiemers

Bij zaden wordt een onderscheid gemaakt tussen lichtkiemers en donkerkiemers. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben lichtkiemers licht nodig en hoeven ze bij het zaaien niet bedekt te worden met potgrond. De zaden worden gewoon op de potgrond gelegd en lichtjes aangedrukt. Donkerkiemers daarentegen worden in de potgrond gestopt. Zij hebben de potgrond nodig om hun schil af te werpen op weg naar het licht. Terwijl een groot deel van de kruidenzaden tot de lichtkiemers behoort, zijn de meeste groentesoorten donkerkiemers. Hier vind je een overzicht :

Groentesoorten volgens kiemtype

Lichtkiemers

Aardappel, krop sla, selder, tomaat

Donkerkiemers

Paprika, chili, komkommer, aubergine, erwten, bonen, veldsla, pompoen, maïs, radijs, rode biet

Handleiding voor eigen kweek

Groenten zaaien : stap voor stap

 1. compo image

  1

  Zaaibak voorbereiden

  Vul de zaaibak met een speciale zaaigrond en druk deze lichtjes aan. Bevochtig de aarde met wat water.

 2. compo image

  2

  Zaaien

  Leg nu de zaden op de aarde. Lichtkiemers worden enkel op de aarde geplaatst, donkerkiemers moeten lichtjes in de aarde worden geduwd. Zaai niet te diep.

 3. compo image

  3

  Zaaibak afdekken

  Plaats nu een deksel op de zaaibak en geef de bak een warm en lichtrijk plekje. Haal het deksel dagelijks van de bak om te verluchten en bevochtig de potgrond zodra die begint op te drogen. Een handspray is hiervoor ideaal. Door de zachte waterstraal zullen de zaden niet verschuiven.

 4. compo image

  4

  Deksel verwijderen

  Zodra de zaden gekiemd zijn en de eerste kiemblaadjes zichtbaar zijn, kan je het deksel van de bak halen. Het is heel belangrijk dat de kiemplantjes vochtig blijven en voldoende licht krijgen.

 5. compo image

  5

  Zaailingen uitplanten (optioneel met zaaibak)

  Zodra de plantjes wat stabieler en groter zijn, kunnen ze uitgeplant worden. Daarbij worden de sterkste plantjes uit de zaaibak genomen en in een eigen pot aangeplant. Hierdoor hebben ze meer ruimte om verder te groeien en nemen ze elkaars licht niet af. Ook de potgrond in de nieuwe pot moet constant vochtig zijn.

Betere verdeling van fijn zaaigoed

Het is heel moeilijk om fijn zaaigoed gelijkmatig uit te zaaien. Vermeng het zaaigoed daarom met wat fijn, droog kwartszand en strooi dit mengsel uit.

compo image

Zaaien in het groentebed

Wanneer je direct in het groentebed zaait, is de plantafstand heel belangrijk. Omdat de afstanden afhankelijk zijn van de plant, vind je de informatie meestal op de achterzijde van het zaaizakje. Om hier beter aan te kunnen voldoen, kan je op de aangegeven afstanden in het groentebed ongeveer 1-2 cm diepe groeven maken, waarin je vervolgens de zaadjes strooit.

Creëer de juiste omstandigheden voor de teelt

Niet te vroeg

Tijdstip

Licht en warmte

Locatie

Voedingsarme zaaigrond

Potgrond/meststof

Zaaibakken en schalen

Potten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :