1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Boswilg

Kenmerken

Boswilg

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
tot 10 m
Bloemkleur:
grijs-geel

Correct planten

Boswilg planten

Standplaats

De boswilg (Salix caprea), waarvan twee variëteiten de waterwilg en de treurwaterwilg zijn, is in ons land met name populair als lentebode. Behalve dat de boswilg een veel in tuinen voorkomende soort is, kan hij ook vrij in de natuur worden gevonden, bijvoorbeeld aan bosranden en in houthagen.

Deze struik of kleine boom is niet heel veeleisend in de verzorging. Omdat de boswilg visueel indruk maakt, is hij niet alleen populair bij beginnende tuiniers. Je kan de boom als eenling planten, waardoor de prachtige vorm des te meer opvalt, of juist in een groep. De standplaats die je kiest, moet zonnig tot halfschaduwrijk zijn.

De boswilg kan 9 tot 10 meter hoog worden en een kroonbreedte van maximaal 7 meter bereiken. Daarbij kan de boom per jaar maximaal 70 cm omhoog schieten. Houd hier dus bij de keuze van je standplaats goed rekening mee.

Aanplanting

De bodem moet lemig of composthoudend zijn. Indien nodig, kan je de bodem zelf met compost verrijken.

compo image
Quotemark

Door een boswilg te planten helpt u mee aan het behoud van deze nuttige insecten!

Door de vroege bloeiperiode van maart tot april is de boswilg met zijn katjes een van de belangrijkste voedselbronnen voor bijen, kevers, rupsen en vlinders. Zij doen zich te goed aan de nectar uit de bloemen en aan de bladeren.

Rene Wadas, plantkundige

Correct verzorgen

Boswilg verzorgen

Water geven

Een boswilg heeft zeer regelmatig water nodig. Let er vooral in het voorjaar op dat de bodem rondom de wortels niet uitdroogt.

Bemesting

Boswilgen zijn niet veeleisend en kunnen worden beschouwd als gemakkelijk om te verzorgen. Toch is het beter dat je zorgt voor een gezonde ontwikkeling en een goede groei van je boswilg door extra uitgebalanceerde voedingsstoffen te geven. Daarvoor kan je de boom in april langzaam werkende meststof geven.

Snoeien

Snoeien is eigenlijk niet nodig. Als je echter grote bloesems en een compacte kroon wil, moet je de scheuten - nadat ze zijn verwelkt - terugsnoeien tot korte stompjes.

Bij de hangende treurwaterwilg raden we je aan om na het verwelken altijd te snoeien, omdat dit volgend jaar nieuwe, sterke scheuten zal opleveren. Daarnaast moet je de kroon regelmatig uitdunnen om te voorkomen dat de jonge scheuten de oudere scheuten bedekken, waardoor deze het risico lopen af te sterven.

Maatregelen in de winter

Boswilgen zijn winterhard, reden waarom 's winters een overwintering of bijzondere verzorging niet nodig is.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.