compo image
  1. COMPO
  2. Thema's
  3. Potgrond

Keuzestress

Welke potgrond gebruik je voor welke plant?

Snel even een zak potgrond kopen... en daar sta je dan voor een lange rij paletten potgrond in je plaatselijke tuincentrum. Je kan nauwelijks naast de gestapelde zakken potgrond kijken. We geven toe dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste zak potgrond uit te kiezen. Hier kom je alles te weten over de verschillende types potgrond en waarvoor je de producten kan gebruiken.

compo image

De juiste potgrond kiezen

Een goede potgrond bevat voldoende voedingsstoffen die zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende planten. Sommige planten groeien snel en hebben daarom veel voeding nodig terwijl andere planten minder voedingsstoffen nodig hebben om gezonde wortels te vormen. Sommige potgronden slaan veel water op, andere niet - ook hier is het belangrijk om rekening te houden met wat de plant nodig heeft. Om keuzestress te vermijden, zijn de COMPO-potgronden afgestemd op de specifieke behoeften van de planten. COMPO SANA potgrond is dan ook niet zomaar een gewone potgrond!

Een overzicht van onze potgronden

compo image

Universele potgrond

De bekendste van onze COMPO SANA potgronden is zonder twijfel onze universele potgrond. Dit type potgrond was in 1956 de allereerste potgrond die in een consumentvriendelijke verpakking werd afgevuld en is nog steeds een van onze bestsellers. Een universele potgrond is geschikt voor alle soorten planten, vooral op het balkon en in de tuin. En als je geen grote, zware zakken potgrond wilt versleuren, is onze klassieker ook beschikbaar in een compacte en lichtere versie met handvat. Uniek in ons assortiment : de Organic & Recycled universele potgrond die is vervaardigd uit gerecycleerde grondstoffen en verpakkingsmaterialen, ideaal om duurzaam te tuinieren in respect voor de natuur.

Naar onze universele potgronden
compo image

Potgrond voor tuinplanten

Als je een nieuw bloemperk of gazon aanlegt, is het gebruik van de juiste grond heel belangrijk. De grond in de tuin is vaak erg had en bevat weinig voedingsstoffen. Vooral jonge planten hebben het hier vaak moeilijk om hun fijne wortels verder in te ontwikkelen. Daarnaast kan de tuingrond het water meestal niet lang vasthouden. Dit betekent dat je na de aanplanting veel water moet geven. Als je een specifiek substraat voor aanplantingen of voor rozen gebruikt, dan voelen je planten zich direct goed : de wortels kunnen zich goed ontwikkelen in de losse grond, de basisbemesting maakt een groeispurt mogelijk en de bijzondere structuur kan gedurende langere periode water vasthouden.

Ontdek onze potgronden voor tuinplanten
compo image

Potgrond voor balkon- en terrasplanten

Net als bij de aanleg van een nieuw bloemperk, hebben jonge balkonplanten nog geen sterke wortels. Daarom hebben ze een losse grond nodig met voldoende voedingsstoffen voor een goede start in hun nieuwe omgeving. Terwijl talloze micro-organismen voor nieuwe voedingsstoffen in de tuinbodem zorgen, worden de planten in bloempotten en -bakken op het terras of balkon geïsoleerd in hun pot en hebben ze dus meer voedingsstoffen nodig. Ook de waterhuishouding van tuinplanten en balkonplanten is verschillend : op het balkon verdampt het water op warme dagen heel snel. Dankzij de bijzondere samenstelling van onze COMPO SANA potgrond voor balkonplanten hebben de planten steeds voldoende water ter beschikking.

Naar onze potgronden voor balkon- en terrasplanten
compo image

Potgrond voor kamerplanten

Net zoals de planten op het balkon en het terras staan kamerplanten geïsoleerd in een pot. Daarom hebben ook zij een aangepaste potgrond nodig. Maar niet alle kamerplanten hebben dezelfde behoeften. Vanwege hun luchtwortels groeien orchideeën het best in een losse grond met veel schorsmulch. Cactussen - die uit de woestijn afkomstig zijn - voelen zich daarentegen het best thuis in een zanderige grond. De meeste groene planten hebben een losse grond met meer voedingsstoffen nodig. Elke kamerplant heeft dus specifieke wensen en is blij met een aangepaste potgrond!

Ontdek onze potgronden voor kamerplanten
compo image

Potgrond voor kruiden, groenten en fruit

Kruiden, groenten en fruit hebben heel veel voedingsstoffen nodig. Zo hebben ze voldoende energie om vruchten te ontwikkelen. Als je zelf kruiden of groenten kweekt, moeten de zaden gezaaid worden in een aangepaste potgrond. Deze moet rijk zijn aan voedingsstoffen die niet meteen beschikbaar zijn, zodat de plant in de richting van de voedingsstoffen groeit en sterke wortels ontwikkelt. De jonge plant wordt vervolgens in een aangepaste potgrond voor bv. tomaten aangeplant om daar verder te groeien. Er zijn ook specifieke producten voor de opvulling van een moestuinbak : houtsnippers, een bodemverbeteraar en potgrond vormen elk een laag - de perfecte omgeving voor gezonde planten en een rijke oogst!

Naar onze moestuinpotgronden

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.