compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazonverzorging het hele jaar door

De juiste verzorging in het voorjaar, de zomer, de herfst en de winter

Gazonverzorging het hele jaar door

Een gezond, dichtbegroeid gazon is de basis voor een mooie tuin. In de loop van het jaar heeft het gras echter veel te verduren wanneer spelende kinderen, ravottende honden, gezellige tuinfeestjes en natuurlijk het weer hun invloed uitoefenen op het groene tapijt. Om ervoor te zorgen dat je gazon bestand is tegen de belastingen van het tuinleven, moet je het, afhankelijk van het seizoen, een speciale verzorging geven. Wij geven je hier een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden.

compo image

Gazonverzorging in het voorjaar

In het voorjaar is het gazon bedekt met bladeren, dennenappels en takken die verwijderd moeten worden. Het beste kan je nu ook al beginnen met het verwijderen van mos, zodat dat zich niet verder kan verspreiden. Met verticuteren kan je de storende laag van afgestorven gras en mos, gazonvilt genoemd, gemakkelijk verwijderen. Als het gazon niet meer zo dicht is en lichte plekken vertoont, moet je deze plekken nazaaien (ook doorzaaien genoemd). De beste start geef je het nieuwe gras door vanaf april tot eind mei na te zaaien (ook doorzaaien genoemd). Een bodemtemperatuur van minimaal 5 tot 10 °C is daarbij belangrijk. Vanaf april is het gras weer in de groeifase en heeft het veel lucht, water en voedingsstoffen in de vorm van meststoffen nodig. Wij bieden verschillende meststoffen met verschillende werkingsduren aan. De voedingsstoffen in de COMPO Floranid-gazonmeststoffen worden naar behoefte en afhankelijk van de warmte en de hoeveelheid water aan het gras afgegeven. De meststof geeft de planten altijd de hoeveelheid stikstof die de wortels kunnen absorberen. Op deze manier worden het gras niet overbemest en is er geen gevaar dat overtollige voedingszouten in het grondwater terechtkomen. Als alternatief kan je ook een puur organische of een organisch-minerale gazonmeststof gebruiken - voor een diepgroen, dicht en stevig gazon.

klik hier voor bijpassende producten
compo image

Gazonverzorging in de zomer

In de zomermaanden wordt een gazon zeer sterk belast. De felle zon, de droogte en het intensieve gebruik van het gazon vragen veel van het gras en laten hun sporen na. Daarom is regelmatig maaien, gieten en bemesten uiterst noodzakelijk. Voor een gazon dat normaal wordt gebruikt is een lengte van 4 tot 5 cm ideaal. Wat betreft bewatering moet het gazon, afhankelijk van de hoeveelheden neerslag en de temperaturen, 2 tot 3 keer per week uitgebreid worden besproeid. De beste tijd hiervoor is de vroege ochtend of de avond. Om het water diep genoeg te laten doordringen, moet je het gazon met 10 liter per m² besproeien, vooral in droge perioden. Vergeet niet te bemesten, om de weerstand van het gras tegen droogte te vergroten. Verwijder tijdens het tuinseizoen ook regelmatig onkruid om de verspreiding daarvan te voorkomen. Individuele onkruidplanten kan je relatief gemakkelijk uitsteken. Met behulp van de COMPO Gazonmeststof Complete kan je de grassen verstevigen zodat onkruiden en mos geen kans krijgen zich in het gazon te nestelen.

De basisprincipes van het water geven

Alle planten hebben water nodig, maar hoeveel water moet je geven en is er verschil tussen het ene en het andere water? Hier vind je alle tips en handigheidjes voor een juiste bewatering.

meer weten
compo image

Gazonverzorging in de herfst

Als het gazon veel te lijden heeft gehad onder de hoge temperaturen en droogte, is het nu de tijd om het te repareren of opnieuw aan te leggen. Bij temperaturen lager dan 10 °C stopt gras met de stofwisselingsactiviteiten. De tijd is dan gekomen om het gazon tot op de optimale overwinteringshoogte van ca. 5 cm te maaien. Met deze groeihoogte voorkom je gazonziekten. Ook in de herfst is een speciaal, gericht aanbod aan voedingsstoffen belangrijk om de weerstand van het gras te vergroten en het optimaal voor te bereiden op de komende winter. Het gras heeft nu minder stikstof nodig dan in de zomer, maar wel veel kalium. Verwijder bovendien alle vochtige bladeren en kleine takjes, zodat het gras voldoende lucht krijgt en er geen rot of schimmel ontstaat. Het verwijderde plantmateriaal kan je als bodembedekking tussen je vaste planten gebruiken of onder je hagen leggen.

compo image

Gazonverzorging in de winter

's Winters wordt van gazons veel geëist door de afsluitende werking van sneeuw, het betreden van het bevroren gras, de uitdrogende vorst en de lang aanhoudende waterverzadiging. Deze omstandigheden bevorderen ziekten zoals sneeuwschimmel en veroorzaken kale plekken en een bleke kleur van het gras. Voorzichtig: vanaf de eerste vorst mag er niet meer op het gras worden gelopen, omdat de gevoelige halmen dan kunnen afbreken.

Download nu het gazonverzorgingsschema!

Niets meer missen

Ontvang regelmatig tips en handigheidjes voor uw gazon in onze speciale nieuwsbrief over gazonverzorging.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.