compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Tuinverzorging
 6. Laurierkers bemesten - voor een dichte, groene haag!

Voor een dichte, diepgroene haag!

Laurierkers bemesten

De laurierkers is een van de populairste haagplanten die nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers tegenhoudt. Om een zo dicht mogelijk bladerdek te kunnen ontwikkelen, heeft de plant een evenwichtige portie voedingsstoffen nodig. In dit artikel ontdek je er alles over!

Wat heeft laurierkers nodig om goed te kunnen groeien?

Laurierkers (botanische naam 'Prunus laurocerasus') is een winterharde plant die zich zowel op zonnige als half-schaduwrijke plekjes thuis voelt. De plant is zo robuust, dat ze probleemloos ijzige wintermaanden overleeft. Om meerdere jaren te kunnen genieten van een perfecte haag met prachtige bladeren, heeft de plant voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium nodig.

Bij het bemesten van laurierkers zijn volgende drie zaken heel belangrijk :

1. de juiste meststof kiezen

2. bemesten tijdens de juiste periode

3. snel handelen in geval van een voedingstekort

Voor jong en oud

1. De juiste meststof

De juiste meststof voor je laurierkers is cruciaal voor een optimaal resultaat. De keuze van de meststof hangt enerzijds af van de plant en anderzijds van het type meststof.

compo image

De ideale meststof voor een snelle groei van jonge laurierhagen

Om er zeker van te zijn dat een jonge haag heel snel dichtgroeit, is het belangrijk dat de plant gedurende de eerste twee jaren een performante meststof krijgt toegediend. Dankzij de speciale stikstofrijke formule van COMPO Turbo Hagen groeit jouw laurierkers heel snel. De extra portie magnesium zorgt bovendien voor een gezonde, krachtige bladvorming en voorkomt dat de bladeren bruinkleuren.

Je kan jouw laurierkers 2 maal per jaar bemesten met deze minerale meststof, idealiter in het voorjaar (net voor het uitlopen zodat alle belangrijke voedingsstoffen op tijd beschikbaar zijn voor je plant) en in mei/juni (zodat de struik tijdens het groeiseizoen in de zomer voldoende voeding krijgt).

Aangezien de voedingsstoffen in deze meststof na zes weken volledig zijn opgebruikt, kan je in juli eventueel nogmaals bemesten. Ten laatste in augustus moet je stoppen met bemesten met stikstofrijke meststoffen zodat jouw laurierkers zich kan voorbereiden op zijn winterslaap.

Tip : om het bodemleven te activeren, kan je in het voorjaar een extra portie compost in de bodem inwerken.

compo image

De ideale onderhoudsmeststof voor je laurierkers

Als je laurierkers de gewenste groeihoogte heeft bereikt en je wilt dat je laurierkers stopt met groeien, dan raden we je aan om een meststof met trage en langdurige werking te gebruiken die zijn voedingsstoffen geleidelijk aan vrijgeeft aan de plant.

Gebruik een meststof die speciaal is afgestemd op de behoeften van hagen en struiken. Zo kan je een minerale meststof of een organische meststof toepassen. Beide hebben een langdurige werking van meerdere maanden.

Een eerste bemestingsbeurt kan in maart of april gebeuren en volstaat voor een compleet seizoen. Bovendien gaat het om complete meststoffen die de drie belangrijkste voedingsstoffen - stikstof, fosfor, kalium - bevatten. Je kan natuurlijk ook een universele meststof gebruiken zoals COMPO Blauwe Korrels. Deze complete minerale meststof voorziet je plant snel en efficiënt van voedingsstoffen. Omdat deze meststof geen langdurige werking heeft, zal je een tweede bemesting moeten uitvoeren in de zomer.

compo image

Naast een stikstofrijke bemesting in het voorjaar, die de groei moet stimuleren, kan je in de late zomer een aangepaste herfstmeststof toepassen. Deze meststof zal de groei niet beïnvloeden, maar de plant meer weerstand geven tegen vorst. Dit komt door het hoge gehalte aan kalium in de meststof. Zo kan het houtgewas de ijzige temperaturen gemakkelijker doorstaan.

Wat is het verschil tussen organische en minerale meststoffen?

Organische meststoffen bestaan uit organische grondstoffen zoals schapenwol, beendermeel of paardenmest. Hierdoor verbetert de bodemstructuur en komen er voedingsstoffen vrij die via de wortels kunnen worden opgenomen.

De beschikbaarheid van voedingsstoffen in minerale meststoffen zijn niet afhankelijk van bodemorganismen. Hierdoor kunnen minerale meststoffen al in het vroege voorjaar in de bodem worden ingewerkt. De bodemorganismen worden namelijk pas vanaf midden maart actief eens de temperaturen beginnen stijgen.

Is koffiedik een geschikte meststof?

Huismiddeltjes zoals koffiedik worden vaak aanbevolen als bemesting. Maar is koffiedik eigenlijk wel goed? In feite bevat koffiedik van nature stikstof, maar enkel in vrij kleine hoeveelheden. Daarnaast heeft je laurierkers echter ook kalium en magnesium nodig voor een gezonde groei. Deze elementen vind je terug in een complete meststof. Koffiedik beantwoordt dus niet aan deze eisen en is geen waardige vervanger voor meststof.

2. De juiste periode

Dankzij een gecontroleerde en aangepaste bemesting zal je laurierkers prachtige bladeren ontwikkelen en meer weerstand krijgen tegen ziekten en plagen.

Hoofdbemesting in het voorjaar

Normaliter wordt de laurierkers voor een eerste maal bemest in het voorjaar. Het aantal bemestingsbeurten hangt echter af van het type meststof.

 1. Als je een minerale meststof met lange werking gebruikt zoals COMPO Meststof Hagen & Struiken, dan kan je je plant reeds in maart - net voor het uitlopen - bemesten. Kies hiervoor een dag met zachte temperaturen. De bodem mag niet meer bevroren zijn en er mag ook geen vorst meer worden voorspeld.
 2. Als je de voorkeur geeft aan een organische meststof met lange werking, zoals de COMPO Bio Meststof Buxus & Hagen, kan je aan de slag zodra er in de lente wat zachtere temperaturen optreden en de micro-organismen in de bodem uit hun winterslaap ontwaken. Hierbij is het belangrijk dat de temperaturen de voorbij 2 weken minimum 10°C bedroegen. Bovendien moet de bodem goed vochtig zijn.
 3. Als je in maart een snelwerkende meststof met directe werking of lange werking zoals COMPO Blauwe Korrels in de bodem hebt geharkt, dan moet je in mei of juni nogmaals bemesten.

Herfstbemesting

In augustus of september kan je je laurierkers met een kaliumrijke meststof bijbemesten. De kalium zal je haag beschermen tegen vorst. Een stikstofrijke meststof moet je vanaf augustus vermijden.

Laurierkers bemesten - stap voor stap

 1. 1

  Bodem voorbereiden

  Verwijder alle onkruiden en hark de grond rondom je laurierkers lichtjes los.

 2. 2

  Meststof strooien

  Bemest je laurierkers met een langdurig werkende meststof voor hagen en struiken. Lees vóór de toepassing nauwkeurig de aanbevelingen op de verpakking om te weten hoe de meststof moet worden gestrooid en aan welke dosis. Strooi de meststof gelijkmatig rond de laurierkers en hark de korrels lichtjes in. Zo ben je zeker dat de wortels de voedingsstoffen goed zullen kunnen opnemen.

 3. 3

  Water geven

  Geef je laurierkers na de aanplanting grondig water (aan de voet van de plant) zodat de korrels kunnen oplossen en de voedingsstoffen gemakkelijker door de wortels kunnen worden opgenomen.

compo image

Gele of bruine bladeren

Tekort aan voedingsstoffen

Als je laurierkers niet voldoende voedingsstoffen krijgt, zal de groei en de gezondheid van de plant negatief worden beïnvloed. Hieronder ontdek je hoe je een tekort aan stikstof en ijzer kan herkennen :

Tekort aan stikstof : gele bladeren en een stagnerende groei wijzen op een stikstoftekort. Om dit te verhelpen, kan je je laurierkers bemesten met een snelwerkende vloeibare meststof.

Tekort aan ijzer : een ijzertekort manifesteert zich door bladeren die bleekgroen tot geelachtig worden terwijl de bladnerven groen zijn. Een meststof met hoog ijzergehalte zal dit probleem verhelpen.

Laurierkers verzorgen : 5 tips

Naast de bemesting zijn er nog tal van andere aspecten waarop je moet letten bij de verzorging van je laurierkers. Met onze vijf waardevolle tips houd je je laurierkers mooi en gezond :

 • Regelmatig water geven : laurierkers heeft regelmatig extra water nodig. Geef daarom geregeld en uitvoerig water. Dit is vooral belangrijk bij alleenstaande planten en tijdens langere periodes van droogte. Zo vermijd je dat de bodem uitdroogt.
 • Mulchen : een bodembedekker rond je laurierkers zal je helpen om het water in de bodem vast te houden, onkruiden tegen te houden en de bodem te beschermen tegen temperatuurschommelingen.
 • Snoeien : door je laurierkers regelmatig te snoeien, zal je haag compact en dicht groeien. Je kan snoeien in de late lente of vroege zomer. Zo moedig je de plant aan om te groeien en behoudt ze haar compacte vorm. Tips voor het snoeien van je laurierkers vind je hier.
 • Beschermen tegen vorst : in koude regio's kan een laurierkers vorstschade oplopen. Bescherm de plant tegen vorst door die te bedekken met fleece of een net. Dit kan je in eerste instantie voorkomen door je laurierkers op een beschutte plaats aan te planten. Een dikke laag bladeren of bodembedekkend materiaal rondom de plant zal eveneens helpen tegen vorst.
 • Regelmatig controleren op ziekten en plagen : controleer je laurierkers regelmatig. Hoe vroeger je een eventuele aantasting opmerkt, hoe sneller je kan ingrijpen en grote schade kan vermijden.

Meer details over de verzorging van je laurierkers vind je in ons plantenportret.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.