Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Fruitbomen veredelen - stap voor stap

Fruitbomen veredelen - stap voor stap

Heb je een appelboom met heel kleine appels, die ook niet eens zo lekker zijn? Je kan je boom met behulp van één of zelfs meerdere appelrassen helpen aan een rijkere en smaakvollere oogst, zonder dat je jarenlang moet wachten tot je boom vruchten draagt. Hoe dat kan? Heel eenvoudig, met veredeling. Veredeling vindt plaats via enten, een eeuwenoude techniek die iedereen zich met wat oefening eigen kan maken. We laten u hier zien hoe u door middel van een driehoeksenting een scheut van uw fruitboom (de ent) op de onderstam van een andere fruitboom kunt laten groeien.

compo image

Een appelboom veredelen

Je hebt voor deze manier van veredelen een ent nodig. Dat is een scheut van de appelboom (ter dikte van een potlood) die je wilt veredelen, waar je een stuk met de lengte van een vinger van afsnijdt. De ent moet bij voorkeur vier knoppen bevatten. Als onderstam - dat wil zeggen de stam waar de te veredelen plant later op zal groeien - is een stam met een diameter van ca. 4 cm geschikt. Belangrijk is dat beide plantendelen van dezelfde soort zijn. In principe geldt dat hoe meer verwantschap beide planten hebben, hoe groter de kans op succes is. De te enten scheut kan je het beste tijdens de winterrust, van januari tot en met februari, afsnijden. De veredeling zelf kan je ook op dat tijdstip, of iets later in het voorjaar, uitvoeren.

Stap voor stap

Zo werkt driehoeksenting

 1. compo image

  1

  De entplaats uitsnijden

  Was vóór het enten je handen zorgvuldig, zodat op de snijvlakken geen bacteriën kunnen binnendringen. Met een scherp, steriel mes kort je de onderstam af op de gewenste lengte en snijd je met 2 schuine sneden een 3 tot 4 cm grote driehoek uit de onderstam.

 2. compo image

  2

  Beiden plantendelen verbinden

  Snijd onderaan de ent een driehoekige punt aan en druk de ent in de uitgesneden driehoek in de onderstam. Let erop dat de snijvlakken van de ent precies in de driehoekvormige snede in de onderstam passen en dat beide plantendelen volledig contact met elkaar maken. Omwikkel nu de stam en de ent met bast om de enting te fixeren.

 3. compo image

  3

  De snijwond afsluiten

  Om bacteriën, schimmels en andere ziekten uit de open snijvlakken te weren, bedek je de veredelingsplaats ruimschoots met een wondafdekmiddel. Of de veredeling gelukt is, weet je pas in het komende voorjaar. Als de knoppen op de ent uitkomen, weet je dat je het goed hebt gedaan. Tot aan de zomermaanden kan zich zelfs al een mooie kroon vormen.

compo image

Portret van de appelboom

Alles over de verzorging, het verplanten en het oogsten van appelbomen vind je in ons Plantenportret.

compo image
Gewasbescherming

COMPO LacBalsam Wondafdekmiddel

COMPO Lac Balsam entwas is bijzonder geschikt om na het veredelen boomwonden te sluiten. Het middel is ademend en is dankzij de speciale verpakking gemakkelijk aan te brengen.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :