compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Meststoffen & plantenbescherming
 6. Blauwe Korrels® en het duurzame alternatief

De klassieker onder de meststoffen

Blauwe Korrels en het duurzame alternatief

Of het nu gaat om de groentetuin, een bloemperk of een haag - COMPO Blauwe Korrels® behoort ondertussen tot de standaarduitrusting voor de verzorging van de tuin. In heel wat tuinen zorgt deze meststof al tientallen jaren voor gezonde en vitale planten. Maar wat maakt Blauwe Korrels® zo speciaal in vergelijking met andere meststoffen - en welk duurzaam alternatief bestaat er?

compo image

De meststof met blauwe korreltjes

In de volksmond wordt de term “blauwe korrels” gegeven aan een groot aantal complete meststoffen met 2 specifieke eigenschappen : een NPK-formulering en blauw gekleurde korrels. Maar waarvoor staat deze NPK-formuleren en wat is een complete meststof eigenlijk?

Oorsprong

De eerste complete meststof

In 1927 werd ’s werelds eerste meststof gelanceerd die drie belangrijke voedingsstoffen combineerde die planten nodig hebben om te groeien : stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Er bestonden voornamelijk meststoffen die enkel één voedingsstof bevatten. Deze zogenaamde enkelvoudige meststoffen werden vervolgens mechanisch met elkaar vermengd tot samengestelde meststoffen. Het probleem was echter dat deze meststoffen snel terug uit elkaar vielen. De verbindingen waren namelijk niet stabiel genoeg. Bovendien ware de machinaal geproduceerde meststoffen niet zo krachtig.

Een homogene meststof die alle drie hoofdvoedingsstoffen in één meststof combineerde, was dan ook een echte innovatie. De merknaam was passen samengesteld uit de eerste letters van de voedingsstoffen waaruit de meststof bestaat : Nitrophoska, wat staat voor stikstof (Latijns “Nitrogenium”), fosfaat en kalium.

Er bestaan nu dergelijke NPK-meststoffen of complete meststoffen in verschillende voedingsformuleringen : ze zijn verrijkt met andere sporenelementen zoals magnesium of ijzer en in verschillende hoeveelheden. Zo zal een aangepaste herfstmeststof een extra dosis kalium bevatten. Deze kalium zorgt voor stabielere celwanden en biedt een betere bescherming tegen vorst. In het voorjaar raden we voedingscombinaties met een relatief hoog stikstofgehalte aan voor een sterke en gezonde groei. De term “kunstmest” wordt in de volksmond vaak gebruikt als synoniem voor chemisch geproduceerde meststof.

COMPLETE MESTSTOF MET SPORENELEMENTEN

De originele Blauwe Korrels®

Blauwe Korrels is een klassieke NPK-meststof. Deze bevat daarnaast nog 4 andere voedingsstoffen die bijdragen aan een evenwichtige en betrouwbare voeding van de planten, nl. magnesium, boor, ijzer en zink. Daarbij vallen de blauwgekleurde korrels op die dienen voor een gemakkelijke toepassing. Hieronder beantwoorden we de drie meest gestelde vragen over het product en ontdek je het volledig organische alternatief.

1. Welke planten kunnen met Blauwe Korrels® worden bemest?

Door het brede aanbod aan voedingsstoffen is deze meststof geschikt voor alle bloemen, struiken, vaste planten en siergrassen, maar ook voor groente- en fruitgewassen. We spreken over een “universele meststof” aangezien de meststof in principe universeel voor alle planten kan worden gebruikt. Omdat het product amper chloor bevat, is de meststof heel geschikt voor chloorgevoelige planten. Zo worden veel fruit- en groenteplanten zoals bessen, aardappelen, tomaten, komkommers of uiten als chloorgevoelig beschouwd.

Niet elke plant heeft evenveel voedingsstoffen nodig om te groeien. Een pompoen heeft bijvoorbeeld aanzienlijk meer voedingsstoffen nodig dan veldsla - je moet dan ook steeds rekening houden met de doseringsaanbevelingen. Dat geldt trouwens voor alle meststoffen. Alleen als de plantenmeststoffen correct worden gebruikt, kan je over- of onderbemesting vermijden.

2. Hoe wordt Blauwe Korrels® toegepast?

COMPO Blauwe Korrels® is heel eenvoudig in gebruik. De ideale periode om dit product toe te passen start in maart en eindigt aan het begin van de herfst. Daarbij moet je drie regels in acht nemen :

 1. Volg nauwkeurig de doseringsaanbevelingen op. Draag tijdens het uitstrooien steeds handschoenen.
 2. Hark de korrels in de grond en probeer ze daarbij zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Druk vervolgens de bodem goed aan.
 3. Geef tot slot grondig water. Pas wanneer de korrels volledig opgelost zijn, mogen honden en kinderen terug het gebied betreden.
compo image

3. Is het product giftig?

Vaak krijgen we de vraag of het product COMPO Blauwe Korrels® giftig is. Vermoedelijk komt dit door de specifieke blauwe kleur van de korrels die er op het eerste zicht wat onnatuurlijk uitziet. In principe is het product niet schadelijker dan alle andere meststoffen : zo moet je tijdens de toepassing - net zoals bij andere minerale meststoffen - rekening houden met de informatie op de verpakking.

De meststof is allereerst niet geschikt voor consumptie. Als de korrels per ongeluk worden ingeslikt, kan dit eventueel leiden tot braken en buikpijn. In dat geval raden we je aan om een arts te contacteren. Omwille van deze reden moet de meststof buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden bewaard. Bij contact van de meststof met de ogen moeten de ogen zo snel mogelijk met water uitgespoeld worden. Dit kan je natuurlijk vermijden door handschoenen te dragen tijdens het uitstrooien van de korrels. Bij correct gebruik is COMPO Blauwe Korrels® onschadelijk voor mens en dier.

compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Universele Meststof Blauwe Korrels

Performant en geschikt voor alle planten. De garantie voor gezonde planten, een pracfhtige bloei en een rijke oogst!

Naar het product

Bestaat er gevaar voor overbemesting met COMPO Blauwe Korrels?

De blauwe kleur van de korrels wordt eveneens gelinkt aan een eventuele overbemesting, waardoor het grondwater zou verontreinigd raken. Maar wat betekent dit nu precies?

Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Het is betrokken bij talloze processen en zorgt voor een gezonde wortel- en plantengroei. Zonder stikstof zou een plant binnen de kortste keren afsterven. Net daarom bevatten alle complete meststoffen, net zoals COMPO Blauwe Korrels, een bepaalde hoeveelheid stikstof. Komt er echter te veel van de voedingsstof in de bodem terecht, dan bestaat het risico op overbemesting of nitraatuitspoeling.

Het probleem van stikstofuitspoeling is al jaren bekend, vooral in de landbouw. Dit komt voor als er te veel stikstofrijke meststoffen (vb. vloeibare meststof) op de akkers worden aangebracht. Ook al hebben de planten stikstof nodig, kunnen  ze de voedingsstof niet onbeperkt opnemen. In plaats van in de plant komt de stikstof dan als nitraat in het grondwater terecht.

Over het algemeen is het risico op nitraatuitspoeling bij klassieke tuinmeststoffen voor particuliere tuinen beduidend lager. Daarnaast is een nieuwe, unieke technologie ontwikkeld met een nitrificatieremmer, die in COMPO Blauwe Korrels een rol speelt en nitraatuitspoeling voorkomt. Om te begrijpen hoe deze technologie werkt, moet je weten dat er verschillende soorten stikstof bestaan, waaronder nitraatstikstof en ammoniumstikstof. Beide varianten zijn heel goed opneembaar voor de planten. Er is echter één belangrijk verschil :

 • Nitraatstikstof wordt nauwelijks in de bodem gebonden en komt bijgevolg snel in het grondwater terecht. Het is daarom slechts gedurende korte periode beschikbaar voor de planten.
 • Ammoniumstikstof daarentegen zit vast aan bodemdeeltjes en is daardoor minder mobiel. Deze stikstofsoort blijft dus wat langer in de bodem. Door de levende bodemorganismen wordt de ammoniumstikstof snel omgezet in nitraatstikstof. Zo wordt de stof ook mobieler en kan het sneller in het grondwater worden weggespoeld, waardoor de planten het als voedingsstof kwijtraken.

Het is net in deze fase dat de nieuwe technologie helpt : de nitrificatieremmer vertraagt de omzetting van ammoniumstikstof in nitraatstikstof tot wel tien weken. Hierdoor is de ammoniumstikstof in COMPO Blauwe Korrels veel langer beschikbaar voor de planten. Tegelijkertijd wordt de uitspoeling van nitraat voorkomen en wordt het grondwater beschermd.

Biologisch versus mineraal : voor- en nadelen

Minerale meststoffen zoals COMPO Blauwe Korrels hebben het grote voordeel dat de combinatie van voedingsstoffen optimaal perfect kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van de planten en dat de voedingsstoffen in nauwkeurig gedefinieerde hoeveelheden aan de minerale zouten worden gebonden. Als je water geeft, zullen de zouten oplossen en meestal direct beschikbaar zijn voor de planten. Minerale tuinmeststoffen zijn daarom bijzonder efficiënt en krachtig en kunnen gericht worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van de plant.

Biologische, natuurlijke meststoffen bestaan uit puur natuurlijke materialen zoals beendermeel, paardenmest of hoornmeel. Deze voedingsstoffen zijn vaak in lagere concentratie aanwezig dan bij een kwalitatieve minerale meststof het geval zou zijn. Daarom spreekt men ook van een milde bemesting. Daarnaast worden de organische materialen door bodemorganismen omgezet om ze zo beschikbaar te maken voor de planten. Dit bevordert een actief bodemleven en stimuleert de vorming van humus. Puur organische meststoffen bevatten echter vaak relatief veel stikstof en bevatten niet alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde plantenontwikkeling.

Om de voordelen van biologische meststoffen te combineren met deze van minerale meststoffen, bestaan er organisch-minerale meststoffen. Bij dit type meststoffen worden organische natuurlijke materialen verrijkt met extra voedingsstoffen. Omdat een groot deel van deze aanvullende voedingsstoffen in de natuur voorkomen, worden veel organisch-minerale meststoffen nog steeds gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Een voorbeeld van een organisch-minerale meststof is COMPO Bio Blauwe Korrels.

compo image
compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Blauwe Korrels

Planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien. Met de nieuwe Bio Blauwe Korrels kan je je planten op een duurzame en milieuvriendelijke manier bemesten.

Naar het product
compo image

Welk duurzaam alternatief is er?

De steeds stijgende vraag naar duurzame producten, natuurlijke grondstoffen, afbreekbare verpakkingen en een groter milieubewustzijn  zorgt ervoor dat er steeds meer biologische producten in tuincentra en kwekerijen terug te vinden zijn. Ook voor COMPO Blauwe Korrels® zijn we erin geslaagd een duurzaam alternatief te vinden, nl. COMPO Bio Blauwe Korrels®.

Net zoals de minerale formulering is onze nieuwe COMPO Bio Blauwe Korrels een complete universele meststof die voor alle tuinplanten kan worden gebruikt. Dankzij de gekende blauwe kleur blijven de meststofkorrels goed zichtbaar en zijn ze bijzonder goed te doseren. Tegelijkertijd bestaan de voedingsstoffen, die aan de planten ter beschikking worden gesteld, uit natuurlijke grondstoffen. De tuinmeststof bevordert zo de humusvorming en zorgt voor een actief en gezond bodemleven. Daarnaast is de biologische universele meststof geschikt voor de biologische landbouw. De ideale meststof dus voor iedereen die biologisch en duurzaam wil tuinieren.

De 8 voordelen van COMPO Bio Blauwe Korrels in één oogopslag :

 • Universeel : geschikt voor alle tuinplanten
 • Biologisch : ideaal voor het kweken van biogroenten
 • Compleet : bevat alle belangrijke voedingsstoffen
 • Natuurlijk : hoog aandeel organische grondstoffen
 • Milieuvriendelijk : beperkte nitraatuitspoeling
 • Duurzaam : activeert het bodemleven
 • Performant : met directe en langdurige werking
 • Gebruiksvriendelijk : blauw gekleurd voor een gemakkelijke toepassing

Meststof-special

Welke functies vervullen de verschillende voedingsstoffen in een plant, wanneer hebben planten extra voedingsstoffen nodig en waaraan herken je een voedingstekort? Je vindt alle antwoorden in onze “meststof special”.

Lees meer

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.