Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Buxus & Ilex
  6. Buxus snoeien: zo breng je buxussen in vorm

Buxus snoeien

Zo brengt je buxussen in vorm

De buxus is al eeuwenlang een van de meest geliefde vormheesters. Door de langzame groei is deze heester perfect geschikt om er echte kunstwerken van te maken, zowel in geometrische vormen zoals bollen en piramides als in artistieke, gebeeldhouwde vormen. Het in vorm snoeien van buxussen dient echter niet alleen ter verfraaiing, maar bevordert ook een gezonde groei. Wij vertellen je hoe je het beste te werk kunt gaan en wat je moet weten over het juiste tijdstip en de juiste technieken.

Wat is het ideale moment om te snoeien?

Net als vele andere groenblijvende heesters kan je ook de buxus meerdere malen per jaar met tussenpozen van 4 weken in vorm knippen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je van april tot en met september snoeien zodra de nieuwe scheuten enkele centimeters lang zijn. Bovendien moet je voor het juiste moment rekening houden met de gewenste groeivorm. Voor hagen en simpele geometrische vormen is eenmaal snoeien in de zomer voldoende. Als je je buxus een complexere vorm wilt geven, geldt: hoe vaker, hoe beter.

compo image

Hoe moet een buxus in vorm worden geknipt?

In principe moet je altijd slechts zoveel wegsnoeien dat maar een klein deel van de scheuten van dit jaar overblijft. Gebruik alleen scherp snoeigereedschap, om te voorkomen dat je de bladeren en scheuten samendrukt. Voor het fijnere werk zijn speciale buxusscharen in de handel verkrijgbaar. Ze hebben een korter lemmet dan een heggenschaar, waardoor je er beter ronde vormen en scherpe kanten mee kan knippen. Knip in het begin weinig af en benader de gewenste vorm in stappen, zodat je op ieder moment nog correcties kan aanbrengen. Wanneer je op één plek te rigoureus bent geweest, moet je de verkeerd uitgevallen vorm zo laten of op andere plekken ook meer wegknippen.

compo image

Waarom zijn snoeimallen heel handig bij het in vorm knippen?

Een goed in vorm geknipte buxus wordt gekenmerkt door precisie en symmetrie. Vooral het snoeien van meerdere heesters in gelijke geometrische vormen vereist veel oefening en enig talent. Door papieren snoeimallen te gebruiken kan je dit werkje wel veel gemakkelijker maken. Je legt de mal over de buxus heen en knipt alle overtollige takjes weg. Wil je het toch zonder snoeimal proberen? Begin in dat geval met heel eenvoudige vormen.

Voorbeeld

Zo snoei je je buxuskegel tot een spiraal

  1. Bouw eerst een frame van bamboestokken en ringen van ijzerdraad. Hiervoor zet je meerdere bamboestokken schuin omhooggericht tegen de buxus aan en bind je deze bovenaan aan elkaar vast. Plaats op verschillende hoogten de ringen van ijzerdraad. Je hebt nu de snoeimal voor de kegelvorm gemaakt. Snoei nu de buxus in de hoogte en in de breedte langs de bamboestokken en de ringen van ijzerdraad, tot je een gelijkmatig geknipte heester in kegelvorm hebt gekregen.
  2. Verwijder het frame. Markeer nu het verloop van de te knippen spiraal door een breed lint in spiraalvorm om de kegelvormige buxus te leggen. Maak het lint onderaan en bovenin de buxus vast en zorg ervoor dat de tussenruimte tussen de omwikkelingen van het lint overal gelijk is. Snoei nu langs het lint een ondiepe spiraalvormige inkeping in de boom.
  3. Verwijder het lint en knip de ruimten tussen de 'etages' van de spiralen met behulp van een schaar dieper weg. Vanaf nu knip je beetje bij beetje, in meerdere snoeirondes, de tussenruimten van de spiraal dieper weg.

Alles rondom de buxus

Buxus Special

De mogelijkheden voor het plaatsen van buxussen in de tuin zijn eindeloos (vb. als haag, ter begrenzing van een bloemenperk of als individuele heester in bolvorm, piramide of spiraal). Hier ontdek je alles over hun verzorging.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :