compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Begieten
  6. Hoe geef je je planten op de juiste manier water?

Basisprincipes

De grondbeginselen van bewatering

Niet alleen mensen, maar ook planten hebben dorst. Maar hoe vaak je water moet geven en hoeveel, is afhankelijk van allerlei factoren, iets dat soms tot onzekerheid leidt. Of het nu gaat om kamerplanten, balkon- en kuipplanten of gazongras, iedere plantensoort stelt andere eisen. We vertellen je hier de belangrijkste basisregels, die je ongetwijfeld zullen helpen in de toekomst beter te weten wat je moet doen.

compo image

Kamerplanten op de juiste wijze water geven

Vermijd waterverzadiging

In principe is het beter om minder vaak water te geven dan te vaak! Uitgedroogde planten kunnen vaak nog worden gered, maar voor planten met rotte wortels is er geen hoop meer.

Ken de herkomst en de standplaats

Bij het water geven moet je rekening houden met het herkomstgebied van de plant en met de standplaats van voorkeur. De klimaatzone waar de plant vandaan komt, is bepalend voor de hoeveelheid water die ze nodig heeft. Je kan dit het beste bij aankoop al aan de verkoper of verkoopster vragen. Wat betreft de standplaats binnenshuis, moet je erop letten dat kamerplanten die op een warme plek met veel zonlicht staan, meer water nodig hebben dan normaal.

Let op de aard van het blad

Planten met grote bladeren hebben in de regel meer water nodig dan planten met een klein bladoppervlak. Hetzelfde geldt voor planten met geribbelde of anderszins niet-gladde bladeren. Dikke, vleesachtige bladeren kunnen water juist goed opslaan en moet je daarom minder water geven.

Houd rekening met de groeicyclus

Op het moment dat een plant groeit (meestal in de zomer), heeft ze voor de vorming van nieuwe bladeren en bloemen zeer veel voedingsstoffen en water nodig. Wanneer het kouder wordt, begint voor veel kamerplanten een rustperiode. In deze periode hebben kamerplanten maar weinig water en voedingsstoffen nodig.

Kies de grootte en het materiaal van de pot met zorg

Kleine planten in grote potten kunnen voor langere tijd water opslaan en hoef je maar weinig water te geven. Grote planten in kleine potten moet je daarentegen veel water geven. Verpot deze planten bij voorkeur zo snel mogelijk naar een 2 tot 4 cm grotere pot. Planten in potten van klei of terracotta hebben aanzienlijk meer water nodig dan planten in plastic potten, omdat klei en terracotta water absorberen en dat pas later aan de aarde afgeven. Plastic potten kunnen geen water absorberen, reden waarom je in dat geval meer water moet geven.

Vertrouw op technische hulpmiddelen

Meestal kan je aan de potgrond niet goed zien of een kamerplant water nodig heeft of niet. Vaak is de bovenste laag van de grond uitgedroogd, terwijl het daaronder nog vochtig is. Als het oppervlak kort na het gieten al een lichte kleur heeft, wil dat dus niet zeggen dat je alweer water moet geven. Een beproefd middel is de duimtruc. Steek je duim voldoende diep de grond in en controleer of er nog vocht in de grond zit. Het is weliswaar een handig trucje, maar niet heel nauwkeurig, omdat je alleen de bovenste laag voelt. Met een vochtmeter kan je de behoefte aan vocht diep in de aardekluit meten, direct bij de wortels.

compo image

Balkon- en kuipplanten op de juiste wijze water geven

Giet bewust

Bij te veel water gaan de wortels rotten, waardoor een plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen en zich niet goed kan ontwikkelen. Te weinig water belemmert echter weer de groei en de vorming van bloemen en leidt ertoe dat een plant bruine bladeren krijgt en verwelkt. In principe kan je beter in één keer veel water geven dan vaker kleine hoeveelheden.

Geef water op het juiste tijdstip

De beste tijdstippen om water te geven zijn 's ochtends en 's avonds. Als rond het middaguur de zon fel schijnt en het warm is, kunnen bladeren die per ongeluk nat zijn geworden schroeiplekken krijgen. Bovendien verdampt op dat tijdstip onnodig veel gietwater nog voordat de plant het kan opnemen. Overigens hebben planten die aan de noordkant van het huis staan aanzienlijk minder water nodig dan planten op het zuiden.  

Gebruik het juiste water

Vergeet niet dat planten gevoelige wezens zijn. Als je kraantjeswater geeft, mag dat niet te koud en bovendien niet kalkhoudend zijn. Als je in een gebied met hard leidingwater woont, raden we je aan je balkon- en kuipplanten te begieten met regenwater. Dat is niet alleen beter voor de planten, maar ook voor het milieu.

compo image

Je gazon op de juiste wijze water geven

Het gazon water geven, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel hobbytuiniers vinden het moeilijk het juiste sproeitijdstip en de juiste hoeveelheid water voor hun gazon te bepalen. Sommigen laten het er daarom maar bij en sproeien helemaal niet meer. Regelmatig besproeien van een gazon is echter absoluut noodzakelijk, vooral bij warm weer.

Het beste tijdstip om te sproeien

Het beste tijdstip van de dag om je gazon te besproeien is 's morgens of 's avonds. Wanneer je in de felle zon je gazon besproeit, verschroeit het gras en zijn lelijke bruine plekken het gevolg. Bovendien verdampt een groot deel van het water al op het moment dat het de sproeier verlaat.

Factoren die de benodigde hoeveelheid water bepalen

Afhankelijk van de bodemgesteldheid, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid verliest een vierkante meter gras in de zomer door verdamping dagelijks gemiddeld 4 liter water. Wanneer in de nabijheid bomen, struiken of grote heesters staan die water aan de bodem onttrekken, heeft het gazon bovendien meer water nodig dan een vrij liggend gazon. Omdat de wortels maar 15 cm diep de grond in gaan, heeft gazongras al snel onvoldoende water voor een goede groei. Daarom is het belangrijk dat de grond rondom de wortels volledig met water doordrongen raakt. Hiervoor is een hoeveelheid water nodig die per bodem verschilt en afhankelijk is van de aard van de grond.

De hoeveelheid water die een gazon nodig heeft

Terwijl losse zandgrond in droge periodes alle 3 tot 4 dagen ongeveer 10 tot 15 liter per vierkante meter nodig heeft, is voor lemige tot kleiige grond ongeveer eenmaal per week 15 tot 20 liter per vierkante meter nodig. Als je dagelijks een kleine hoeveelheid water geeft, trekken de wortels zich terug uit de diepere bodemlagen. Daardoor droogt het gazonoppervlak snel uit als het een tijd geen water krijgt. Het is dus beter als je ervoor zorgt dat de wortels de diepte in groeien en daar ook het water opnemen.

Tip

Besproei je gazon niet onmiddellijk na het wieden, omdat het onkruid dan weer kan gaan groeien. Na de inzaai moet je je gazon 2 tot 3 weken lang dagelijks meermaals met een zachte waterstraal besproeien.

compo image

Tekenen waaraan je kan herkennen dat je gazon water nodig heeft

Begin liever te vroeg dan te laat met het besproeien van je gazon. Als je wacht tot je de eerste tekenen van droogteschade ziet, zal je heel veel moeite hebben om je verdorde grasvlakte weer in een groen tapijt om te toveren. Besproei je gazon dus regelmatig, zelfs als het nog mooi groen is. Als de eerste halmpjes slap gaan hangen en het gras niet meer uit zichzelf omhoog komt als je erop loopt, is het zeker tijd om water te geven.

Basisprincipes potgrond

Om planten goed te laten groeien, is niet alleen water geven van essentieel belang, maar ook de juiste potgrond. Hier ontdek je alles over het onderwerp potgrond.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.