Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Laurierkers

Correct aanplanten

Laurierkers planten

Laurierkers : de juiste variëteit voor je haag

Dankzij zijn onderhoudsvriendelijk karakter en zijn snelle groei is de laurierkers (Prunus laurocerasus) een van de meest populaire haagplanten. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azië. Toch is de groenblijvende struik ook in onze contreien een geliefd designelement in de tuin waar hij vaak wordt aangeplant om privacy te creëren.

Als je een laurierkershaag wilt aanplanten, moet je vooraf goed nadenken over de gewenste eigenschappen van de haagplant. Er bestaan heel veel verschillende soorten, dus er is zeker voor elk wat wils! Zo zorgen de soorten 'Rotundifolia' en 'Novita' voor een bijzonder dichte, ondoorzichtige begroeiing. De hagen worden vaak wel vier meter hoog en kunnen tot wel 50 centimeter per jaar groeien. Als je daarentegen liever een iets lagere haag wilt, dan kies je best voor de soorten 'Herbergii' of 'Etna'. Deze twee types zijn eveneens heel vorstbestendig. Zoals de naam al doet vermoeden, ziet de variëteit 'Winterstar' er ook bij temperaturen onder het vriespunt heel goed uit.

De donkergroene, glanzende bladeren van de laurierkers zijn na de bloei van mei tot juni versierd met donkere vruchten. Hier moet je echter voorzichtig zijn : de vruchten van de laurierkers zijn - net als alle andere delen van de plant - giftig!

De juiste standplaats voor je laurierkers

Zoals de meeste haagplanten stelt de laurierkers in principe weinig eisen aan de locatie. De plant voelt zich bijzonder comfortabel op een gedeeltelijk schaduwrijke locatie, beschut tegen de wind. Zo kan je de laurierkershaag ook tijdens de ijzige wintermaanden beschermen tegen beschadiging door de winterzon en de harde wind. De groenblijvende houtachtige plant is blij met een voedselrijke, losse grond. Vermijd overtollig water, want dit is heel schadelijk voor de plant.

Laurierkers aanplanten - de juiste periode

Je laurierkershaag kan in het voorjaar of in het najaar (september-oktober) worden aangeplant. Door de warmte van de bodem die in de vroege herfstmaanden nog aanwezig is, kan de haagplant veilig inwortelen net voor de start van de winter. Als je je laurierkers in het voorjaar wilt aanplanten, raden we je aan om dit te doen in maart - daarna zou de feller wordende lentezon voor problemen kunnen zorgen. Bij de aanplanting tijdens de lentemaanden is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten veel water krijgen.

compo image

Laurierkers aanplanten - zo ga je te werk!

De laurierkers is een heel krachtig groeiende plant die heel hoog groeit. Daarom moet je voldoende ruimte inplannen bij de aanplanting. Het plantgat voor je laurierkers moet minimaal twee keer zo diep zijn als de wortelkluit en zeker breed genoeg omwille van het snel groeiende karakter van de struik. Als je een laurierkershaag wilt planten, plan dan twee tot drie planten per meter. Zo krijg je een mooie, dichte haag. Als je tuinbodem de neiging heeft om drassig te worden, raden we je aan om de grond vooraf goed los te maken en te vermengen met een portie zand of grind.

Na de aanplanting is het heel belangrijk om water te geven. De pas aangeplante haag is heel dorstig en heeft voldoende water nodig om sterke wortels te ontwikkelen. Je kan ook een laagje mulch rond de haag strooien om te voorkomen dat het water te snel verdampt.

Correct verzorgen

Laurierkers verzorgen

Laurierkers water geven

Tijdens de groeifase is het van cruciaal belang om de jonge plant constant vochtig te houden. Niet alleen tijdens lange periodes van droogte in de zomer heeft de laurierkers extra water nodig. Ook tijdens de wintermaanden moet je de groenblijvende plant regelmatig water geven. Geef steeds een flinke dosis water, zodat het water goed in de grond kan binnendringen en de diepe wortels van de plant kan bereiken. Het is beter één maal per week een grote hoeveelheid water te geven dan elke dag kleine hoeveelheden.

compo image

Laurierkers bemesten

De laurierkers is een echt groeitalent - de haag heeft daarom voldoende voedingsstoffen nodig om krachtig te kunnen groeien. Aan het begin van de groeiperiode (in het voorjaar) is de plant blij met een portie compost of een meststof met langdurige werking. Je kan deze meststof ook direct aan de grond toevoegen bij de aanplanting. 

Vooral bij snelgroeiende soorten raden we je aan om een tweede maal te bemesten in mei of juni om zo de laurierkers tijdens de zomermaanden van de juiste voedingsstoffen te kunnen voorzien. We raden het gebruik van een stikstofrijke meststof in de nazomer echter af - hierdoor kan de plant nieuwe scheuten ontwikkelen die pas bij het begin van de winter kunnen 'rijpen' en dus niet voldoende vorstbestendig zullen zijn. Geef je laurierkers in plaats daarvan voldoende kalium om de plant meer weerstand te geven tegen de vorst.

Laurierkers snoeien

Om je laurierkershaag in vorm te houden, raden we je aan om de plant jaarlijks te snoeien. Eind juni is hiervoor de ideale periode. Deze snoeibeurt zal de plant aanzetten om nieuwe scheuten te vormen en zal zorgen voor een dichte, gezonde haag. Als je laurierkers de afgelopen jaren zijn vorm heeft verloren en van binnen kaal is geworden, dan moet je een radikale verjongingssnoei uitvoeren. Die staat meestal gepland eind februari. Snoei je laurierkers echter alleen op een koele, bewolkte dag, zodat de blootgestelde delen van de plant de tijd krijgen om te wennen aan de veranderde lichtomstandigheden. Snoeien in volle zon kan de bladeren verbranden.

Gedetailleerde instructies voor het snoeien van je laurierkers vind je in het volgende artikel, samen met tal van praktische tips. 

Laurierkers overwinteren

Ook als je een winterharde variëteit hebt gekozen voor je tuin moet je rekening houden met het feit dat nieuw aangeplante haagplanten vooral de eerste jaren gevoelig zijn voor de koude wintertemperaturen. Om het groenblijvende houtgewas te beschermen tegen vorstschade, kan je tal van maatregelen treffen. Haagplanten hebben vaak last van zogenaamde vorstdroogte, die ontstaat wanneer de plant door de bevroren grond niet voldoende vocht via de wortels kan opnemen. Als er lange tijd geen regen valt, is het dus belangrijk dat je ook tijdens de winter regelmatig water geeft. Geef je laurierkers op vorstvrije dagen water zodra de tuingrond een beetje is ontdooid. Een laagje mulch of dennentakken rond de wortels biedt extra ondersteuning - zeker als je laurierkers op een zonnige plek is aangeplant en wordt blootgesteld aan de sterke winterzon. Om verdamping tegen te gaan, kan je je plant ook bedekken met fleece. Zo komt je haag veilig de winter door.

Ziekten en plagen op laurierkers

Als je bruinrode vlekken op de bladeren van je laurierkers opmerkt, dan is je plant vermoedelijk aangetast met de hagelschotziekte. Vooral bij jonge, voedingsrijke bladeren heeft deze schimmelziekte vrij spel - bij een ernstige aantasting sterven de bladeren soms volledig af. Langdurig vochtige periodes (vb. door regen) kunnen de verspreiding van de schimmelziekte bevorderen. Kies daarom een zo luchtig mogelijke standplaats waar de plant na een regenbui snel kan opdrogen. Je kan bij de aankoop van de plant natuurlijk ook kiezen voor een ziekteresistente variëteit.

Ook de lapsnuitkever kan voor heel wat problemen zorgen. De larven van dit ongedierte voeden zich met de wortels van de laurierkers, terwijl de volwassen kevers aan de bladeren vreten. Met een product op basis van koolzaadolie kan je de kevers gemakkelijk bestrijden.

Inspiratie voor je haag

Cipres, thuja, laurierkers - met de vele soorten haagplanten verlies je gemakkelijk het overzicht. We laten je kennismaken met de meest populaire planten.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :