compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Diervriendelijke planten voor de tuin

Ongiftige planten voor katten en honden in de tuin

Diervriendelijke planten in de tuin

De tuin is pas een echte plaats om te ontspannen als alles veilig is voor jou en je viervoeters. Je wilt tenslotte samen helemaal onbezorgd genieten van de tuin. In dit artikel leggen we jou uit welke planten goed zijn voor je kat of hond en met welke gevaren je rekening dient te houden.

Zo vermijd je gevaren voor je huisdieren in de tuin

compo image

De juiste plantenkeuze

Honden en katten merken vaak zelf welke planten ze kunnen benaderen en welke ze beter kunnen vermijden. Vooral bij jonge dieren overheerst echter vaak de nieuwsgierigheid. Ze graven en knabbelen naar hartelust. Om ervoor te zorgen dat de vreugdevolle ontdekkingstocht door te tuin niet eindigt in braken, diarree of huidirritatie, moet je absoluut giftige planten vermijden! Hieronder vallen ook populaire planten zoals klimop, taxus, , brugmansia en wilde kardinaalsmuts. Ook tulpen en narcissen en zelfs meiklokjes behoren daartoe.

De juiste plantenverzorging

Denk ook aan je huisgenoten bij de verzorging van je planten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat tuingereedschap veilig is opgeborgen en gebruik organische bestrijdingsmiddelen en meststoffen (vb. meststof met schapenwol). Er zijn echter ook een paar aandachtspunten bij deze organische meststoffen want de geur kan ook aantrekkelijk zijn voor honden. Zorg dus voor het volgende :

  1. Bewaar organische meststoffen die nog in de verpakking zitten zorgvuldig. Sluit de verpakking goed af. De aantrekkingskracht kan erg sterk zijn en je moet er rekening mee houden dat je hond soms de complete verpakking wil doorsnuffelen.
  2. Volg steeds de aanbevolen dosering nauwkeurig op en verdeel de meststof gelijkmatig.
  3. Werk de meststof zo goed mogelijk in de bodem in. Zo zijn de meststofkorrels niet meer bereikbaar voor je viervoeters.
  4. Wanneer je een organische gazonmeststof gebruikt, is het heel belangrijk om na het strooien goed water te geven. Hierdoor wordt de verleidelijke geur minder intens.
compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Universeel

Met onze unieke, puur organische meststof met lange werking ben je alvast op de goede weg : de meststof is geschikt voor alle tuinplanten, groenten en fruit. Bovendien hoef je maar om de 5 maanden te bemesten.

Naar het product

Welke planten zijn veilig voor honden en katten?

Kruiden zijn heel interessant voor je dieren omdat ze hun zintuigen prikkelen. Enkele kruiden hebben zelfs een helende werking, dus ze doen je huisdieren ook goed. Natuurlijk moet dit met mate gebeuren want bij grote hoeveelheden kan dit ongemakken veroorzaken zoals diarree en braken. Volgende planten zijn ideaal :

De klassiekers

Volgende planten zijn klassiekers die een echte blikvanger in de tuin vormen en tegelijk heel geliefd zijn bij mens en dier.

compo image

Madeliefje

Madeliefjes zijn niet alleen ongevaarlijk voor dieren, ze zijn ook een mooi en gemakkelijk te onderhouden alternatief voor de zomer. Zowel de bladeren als de bloemknoppen zijn eetbaar en er wordt gezegd dat ze ook helende eigenschappen hebben - zo kan je gerust zijn over het welzijn van je hond of kat. Sommige variëteiten zijn zelfs heel geliefd bij bijen en vlinders. Voor iedereen die een levendige tuin weet te waarderen, is het madeliefje dus een voltreffer!

compo image

Zonnebloem

Eén blik op de felgele kleur van de zonnebloem en er verschijnt meteen een brede glimlach op ons gezicht. Zou dat bij jouw huisdier ook zo zijn? Helaas kunnen we die vraag niet met zekerheid beantwoorden. Eén ding is wel zeker : zonnebloemen zijn niet giftig voor honden en katten. Hier beantwoorden we al jouw vragen over de verzorging van je zonnebloemen :

Naar het plantenportret
compo image

Kattenkruid

De naam doet het al vermoeden : kattenkruid is heel geschikt voor kattenliefhebbers. Maar ook voor honden is de plant ongevaarlijk. Sommige katten houden zó van de geur van het kattenkruid dat ze zich erin rollen. Wat de kat leuk vindt, kan echter schadelijk zijn voor de plant zelf. Om dat te verhinderen, kies je best voor echt kattenkruid. Katten hebben de neiging om deze variëteit met citroengeur te vermijden. Meer informatie over kattenkruid vind je hier :

Naar het plantenportret

Om te spelen, te ruiken en te knabbelen

Ook viervoeters houden ervan dat hun zintuigen geprikkeld worden.

compo image

Lavendel

De geur van de Provence die door lavendel wordt verspreid, is niet alleen aangenaam voor de mens. Vooral honden houden erg van deze karakteristieke geur. Voor katten kan de geur net iets te intens zijn. Het grote voordeel van lavendel : de plant is heel gemakkelijk in onderhoud en je kan er - in vergelijking met andere planten - veel langer van genieten. Tips voor een correcte verzorging van je lavendel vind je hier :

Naar het plantenportret
compo image

Hanekam

De opvallende, veerachtige bloemen nodigen vooral katten uit om te spelen. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, zullen ze snel teruggroeien en zal je van juni tot september van hun kleurspel kunnen genieten. De verschillende kleurvariëteiten zorgen voor veel afwisseling : de hanekam is niet enkel in rood-zilveren, maar ook in witte, gele en oranje tinten tot zelfs felroze en vuurrood beschikbaar. De bijzondere planten kunnen groeien in bakken maar vormen ook de ideale blikvanger in het bloemperk. Daar kunnen ze het bijvoorbeeld heel goed vinden met het , een plant die ook veilig is voor honden en katten maar vaak wordt gemeden omwille van haar geur.

compo image

Kruidenbed

Met hun verschillende geuren zijn kruidenbedden een waar avontuur voor honden en katten. Er zijn heel wat kruiden geschikt voor je huisdieren zoals , oost-indische kers, bieslook, oregano en tijm. En het mooiste is : ze ruiken niet alleen heerlijk, maar je kan ze ook in je gerechtjes verwerken. Van sommige kruiden wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op de gezondheid - maar ook hier met mate. Meer over kruiden vind je hier :

Naar het plantenportret

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.