1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Kattenkruid

Kenmerken

Kattenkruid

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, terras, balkon
Planthoogte:
30-50 cm
Bloemkleur:
paars, blauw, roze, wit

Correct planten

Kattenkruid planten

Standplaats

Te warm, te zanderig, te droog - heb je ook van die plekjes in de tuin? Terwijl de meeste vaste planten er in de zomer verwelken, voelt kattenkruid zich er echt goed. Vooral de grijsbladige soorten geven de voorkeur aan droge, kale gronden met zoveel mogelijk zon. Aan de andere kant voelen ze zich niet op hun gemak in de schaduw. Maar je hoeft de geurige, langbloeiende planten niet te missen. Zelfs niet op enigszins vochtige, half-schaduwrijke locaties - de groenbladige soorten zijn hiervoor zeer geschikt. Sommige soorten kattenkruid kunnen ook uitstekend worden gebruikt als balkon- of kuipplant op voorwaarde dat er geen water blijft staan in de pot.

Planten

De ideale periode om kattenkruid te zaaien is april. Omdat de plant zeer robuust is en gemakkelijk vermeerderd kan worden, is de aanschaf van een vroege vaste plant van de kwekerij zeker de moeite waard. Je kan deze op elk moment tussen de lente en de herfst planten als er een plekje vrij is - bij aanplanting in de zomer moet je de plant regelmatig water geven.

Je kan jezelf bij de voorbereiding van de bodem ook oriënteren op basis van de bladkleur. Voor grijsbladige soorten moet je leemachtige gronden met een beetje zand vermengen, voor groenbladige exemplaren mag de bodem ook wat dichter zijn. De optimale plantafstand tot naburige planten bedraagt ongeveer 30 cm.

compo image
Katten houden inderdaad heel erg van de geur van kattenkruid dat ze er zo intens over rollen dat de plant beschadigd kan raken.

Correct verzorgen

Kattenkruid verzorgen

Water geven

Geef je kattenkruid regelmatig water, vooral tijdens de eerste weken na aanplanting. In principe gaat de vaste plant veel beter om met droogte dan met een te vochtige grond. Zorg er daarom voor dat bij aanplanting in potten de pot is voorzien van drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Als je het kattenkruid in een bloemperk aanplant, moet ze bij langdurige droogte water krijgen.

Bemesting

Naast een doorlatende bodem kan je je kattenkruid vooral in het voorjaar plezier doen met een meststof voor bloeiende planten. Tijdens de bloeiperiode heeft de vaste plant meestal extra voedingsstoffen nodig.

Delen/snoeien

Wil je het maximum uit je kattenkruid halen, snijd dan de stelen na de eerste bloei terug tot net boven de grond. Geef vervolgens een portie meststof om de plant aan te moedigen om in de nazomer opnieuw te bloeien. Je kan vermijden dat de plant uitzaait door de uitgebloeide stengels te snoeien. Om kattenkruid te vermeerderen kan je beter de wortelkluit delen - alleen door deze verjongingskuur zal de vaste plant meerdere jaren uitbundig bloeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.