Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Clematis

Kenmerken

Clematis

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
tot 4 m
Bloemkleur:
donkerblauw tot purperblauw, rood, roze

Correct planten

Clematis planten

Standplaats

De clematis is een geslacht uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De clematis is afkomstig uit de bossen van Noord-Amerika, Azië en Europa; in het wild klimmen clematisplanten in de richting van het licht. De wortels liggen in de schaduw. Zonnige en halfschaduwrijke standplaatsen zijn daarom heel geschikt, net als in de natuur. De wortels moet je met een mulch-laag of met bodembedekkende planten beschermen tegen warmte en uitdroging. Planten uit de klokjesfamilie, hartlelies of heuchera zijn optimale schaduwgevers voor het wortelgebied. Maar ook potscherven en stenen zijn geschikt.

Aanplanting

Als klimplant in het bos houdt de clematis van een humusrijke en gelijkmatig vochtige bodem, waaruit overtollig water gemakkelijk kan wegtrekken. De beste tijd om te planten is augustus of september. De aarde is warmer in deze maanden, waardoor de wortels goed in de nieuwe grond kunnen wortelen. Let erop dat je de clematis voorzichtig uit de pot haalt. Als de aardekluit heel droog is, moet je deze vooraf in water onderdompelen en goed vochtig laten worden. Plant de clematis ongeveer 15 cm dieper in de tuinaarde dan ze in de gekochte bloempot stond. Dit bevordert de groei en beschermt de plant tegen vorst. Wat zand of steenslag in de onderste centimeters van het plantgat kan als drainage dienst doen.

Onze tip

De clematis heeft een klimhulp nodig. Als je deze bevestigt op een muur die op het westen ligt, moet je een afstand van ca. 10 cm aanhouden. Daardoor krijgt ook de achterkant goed lucht.

Correct verzorgen

Clematis verzorgen

Water geven

Geef de clematis regelmatig water zodra de bovenste aardlaag droog geworden is. Dit is vooral belangrijk in het voorjaar en in de zomer. Voorkom echter altijd waterverzadiging.

Bemesting

Door de doorlopende bloei en het welig tieren van de clematis, heeft de plant veel meststof nodig. Met onze langzaam werkende meststof voor rozen waarborg je 6 maanden lang toevoer van voedingsstoffen die is afgestemd op de behoeften van de clematis.

Snoeien

  • Voorjaarsbloeiers (bv. soorten van Clematis alpina of Clematis montana) snoei je alleen wanneer dat nodig is. Meteen na de bloei snijd je de bloemen op de gewenste hoogte af.
  • Zomerbloeiers (bv. niet-klimmende clematis-soorten en Clematis viticella) kort je in de late herfst volledig in, tot op ca. 40 cm. Deze planten vormen hun knoppen pas na het snoeien.
  • Bij bloei in het late voorjaar, de nazomer en de herfst verwijder je alleen de uitgebloeide bloemen met de eronder liggende bladerenparen. Zo ontstaat een krachtige tweede bloei. In november of december maak je alle scheuten de helft korter.
compo image
Quotemark

Dat klikt goed

Clematis en klimrozen passen heel goed bij elkaar. Ze vullen elkaar aan in de bloei en de klimroos geeft de clematis houvast. De klimroos kunt u het beste 2 tot 3 jaar eerder planten.

Rene Wadas, plantkundige

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :