Klimplanten voor muren en omheiningen
Wil je niet constant naar sombere muren en omheiningen in de tuin kijken? Dan zijn bloeiende klimplanten echt iets voor jou! Ranken en klimpanten nemen niet veel plaats in en toveren je privacyscherm om tot een echte bloemenzee. Door de juiste planten te kiezen, zullen ook bijen en andere nuttige insecten heel blij zijn. We stellen jou graag vier bijzondere bloeiende planten voor die je muren, omheiningen en zelfs je balkon zullen afschermen.
Ideaal privacyscherm voor balkon
Dagbloemen zijn de perfecte beginnersplant als je wilt experimenteren met klimplanten. De eenjarige plant behoort tot de zogenaamde windefamilie. In slechts enkele maanden klimt ze zelfs langs de dunste touwtjes omhoog en op het einde van het seizoen kan je ze gemakkelijk weer verwijderen. Tijdens de enkele maanden dat ze leeft, geeft de plant alles. Ze bloeit van juli tot in de late herfst. Hoewel de tere trompetbloemen door de middaghitte talrijk op de grond vallen, zal de plant onvermoeibaar nieuwe bloemen produceren. Aan het einde van de zomer kan ze wel vier meter hoog worden.
Om haar een voorsprong te geven wat groei betreft, kan je de dagbloem het beste in maart op kamertemperatuur voorzaaien. Een andere optie is om vanaf mei direct in het bloemperk te zaaien. Ook in potten groeit de dagbloem heel goed op voorwaarde dat de pot diep genoeg is - minstens 30 cm - omdat de dorstige plant in de schaarse grond anders te snel uitdroogt.
De dagbloem heeft een zonnige locatie nodig zodat ze in de zomer hoog kan groeien en veel bloemen kan produceren. Alle plantendelen zijn heel zacht en daarom niet bestand tegen wind en regen. Plaats de plant liever tegen een beschutte huismuur. Om bloemrijk te kunnen bloeien heeft de dagbloem veel water en voedingsstoffen nodig. In de zomer kan het nodig zijn om dagelijks te begieten. Bemest je plant om de 2 tot 3 weken met een vloeibare meststof voor bloeiende planten.
Groeit tot 20 cm per week
Soortgelijke behoeften in andere kleuren - ook deze plant maakt deel uit van de eenjarige winden. In slechts enkele maanden tovert ze omheiningen en muren om tot een oranje bloementapijt. De bloemen lokken talrijke pollenverzamelaars naar je tuin. Om reeds in mei te kunnen genieten van de eerste bloemen, kan je in februari zaaien op een lichtrijke vensterbank. Vanaf het moment van uitzaaien kan het tot 3 weken duren tot de zaadjes beginnen ontkiemen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om jonge plantjes in het tuincentrum aan te kopen.
Omdat de tere klimplant heel gevoelig is voor vorst, wordt ze bij voorkeur pas vanaf mei buiten aangeplant. Of je nu kiest voor een pot op het balkon of voor een bloemperk : suzanne-met-de-mooie-ogen heeft veel zon nodig. Zo kan ze wekelijks tot 20 cm groeien. De plant maakt ook heel snel nieuwe bloemen. Op hete zomerdagen is het trouwens normaal dat er enkele bloemen afvallen. De plant die afkomstig is uit Afrika verdraagt niet zo goed wind en constante regen - houd hierbij rekening bij het kiezen van een geschikte locatie.
De drijvende kracht achter de bloemenproductie zijn water en voedingsstoffen. Daar heeft de plant heel veel van nodig. Als je je plant enkele weken niet hebt gevoed, zal je merken dat de plant minder bloemen vormt.
Meerjarig en onderhoudsvriendelijk
De brede lathyrus lijkt heel sterk op zijn verwant, de eenjarige welriekende lathyrus. Toch is de brede lathyrus veel robuuster. De plant is meerjarig, winterhard en stelt amper eisen aan de standplaats en de verzorging. Zonnige locaties zijn aanvaardbaar, maar de kleurrijke plant is ook tevreden met een half-schaduwrijk plekje.
Je kan brede lathyrus bijna overal aanplanten, zelfs op kleigronden en droge vlaktes. De plant geeft echter de voorkeur aan een voedselrijke, losse grond - ook een plekje in een grote pot met voedselrijke potgrond is welkom. De plant wordt als klimplant tot 2 meter hoog en verschijnt elk jaar vanzelf weer, zonder dat je een handje hoeft te helpen.
Echte lathyrus kan tussen mei en juni worden gezaaid. Laat de zaadjes daarbij eerst enkele uren in water weken. Aangezien de plant tot de donkerkiemers behoort, moeten de zaadjes bedekt worden met enkele centimeters potgrond. Heb je niet zoveel ervaring met zaaien? Breng dan een bezoekje aan je tuincentrum en koop een voorgezaaide plant - daarmee kan je zeker aan de slag!
In het jaar van aanplanting heeft de brede lathyrus heel vaak water nodig. Ook daarna is de plant met tere takken relatief dorstig. Voor de rest vraagt de plant echt niet veel onderhoud. Kort de takjes regelmatig in. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemen. In het voorjaar wordt de plant tot op de bodem gesnoeid en wordt ze met behulp van een langdurig werkende meststof voorbereid op het komende seizoen.
Blikvanger voor de pergola
De meeste clematis-variëteiten zijn eerder geschikt voor aanplanting in een bloemperk, maar de Montana mikt hoog - de plant wordt 5 tot 8 meter hoog! Hierdoor is ze een geschikte kandidaat voor het verfraaien van tuinhekken en privacyschermen. De clematis montana wordt tussen augustus en oktober aangeplant. Dan is de bodem nog voldoende warm en zo kan de klimplant tot aan het voorjaar goed doorgroeien. De belangrijkste bloeitijd is van mei tot juni. Daarna draagt de bladverliezende plant slechts sporadisch bloemen.
Wat de standplaats betreft, is de clematis montana een beetje eigenaardig : de bloemen en bladeren houden van zon en warmte maar het gebied rond de wortels mag ook schaduwrijk en koel zijn. Op een zonnig plekje in de tuin kan je dit bereiken door de wortelkluit met mulch af te dekken of door een bodembedekker onder de plant aan te planten. Verrijk de bodem bij de aanplanting met een specifieke plantenmeststof of wat compost. Vervolgens kan je de clematis in het bloemperk tijdens het voorjaar voorbereiden op de bloeiperiode met een portie langdurig werkende meststof. De klimplant heeft veel plaats nodig om zich goed te ontwikkelen, dus houd 2 meter afstand tot de naburige planten.
De clematis montana bloeit op het hout van het vorige jaar. Net daarom is het aanbevolen om de plant direct na de bloei te snoeien. In de winter volstaat het om de plant te bedekken met een laagje bladeren of schors.
De juiste verzorgingsproducten voor je klimplanten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren