Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Afrikaantje

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden
Planthoogte:
30 tot 50 cm
Bloemkleur:
geel, oranje, rood

Correct planten

Afrikaantje planten

Standplaats

Door de Zuid-Amerikaanse herkomst is het afrikaantje gewend aan warmte en droogte. In je tuin geeft de plant daarom een voorkeur aan een standplaats in de volle zon. In het algemeen is het echter een plant die zich gemakkelijk aanpast en zowel bestand is tegen schaduw als wind en zware regen. Als eenling ziet het kleine plantje er in een bloembed vaak wat nietig uit, dus we raden je aan afrikaantjes in groepjes van minimaal 10 plantjes te planten of als kleuraccent tussen groenten te zetten.

Planten

Ter bescherming tegen weersinvloeden en hongerige slakken kan je afrikaantjes het beste voorkweken op een warme vensterbank of in een kas. Je kan daarmee vanaf eind maart beginnen. Gelukkig zijn de zaden zeer kiemkrachtig, zodat de voorkweek door hobbytuiniers vaak probleemloos lukt. Wil je jezelf al deze moeite besparen? Dan kan je afrikaantjes ook vanaf eind april rechtstreeks in het bloembed zaaien. Zonder slakkenkorrels gaat dat echter in de meeste gevallen niet goed, want de tere zaailingen zijn voor slakken een ware lekkernij. Maar hoe en wanneer je de kleine plantjes ook kweekt: afrikaantjes zijn zogeheten 'lichtkiemers', wat betekent dat de zaadjes maar met enkele millimeters aarde mogen worden bedekt. Uiterlijk eind mei moeten dan ook de voorgetrokken plantjes in het bed worden geplant. Tegen die tijd zal je in tuincentra in toenemende mate afrikaantjes zien, maar omdat dit plantje ieder voorjaar opnieuw moet worden geplant is de aanschaf van kant-en-klare plantjes niet heel lonend.

Correct verzorgen

Afrikaantje verzorgen

Water geven

Hoe zeer afrikaantjes ook houden van standplaatsen in de volle zon, ze kunnen niet tegen een droge bodem. Voor een mooi bloementapijt moet je daarom, vooral in de warme zomermaanden, niet vergeten regelmatig water te geven.

Bemesting

Afrikaantjes hebben geen hoog gehalte aan voedingsstoffen in de bodem nodig. Alleen als je het bloemplantje in een plantenbak of balkonbak houdt, kan je de bloei stimuleren door om de paar weken vloeibare meststof te geven.

Delen/snoeien

Het regelmatig afknippen van verwelkte bloemhoofden is bij afrikaantjes echt zinvol, omdat het plantje dan de hele zomer lang nieuwe bloemen vormt. Bovendien kan je uit de verwelkte bloemen ook het zaaigoed voor volgend jaar halen. Daarvoor laat je enkele bloemen net zo lang aan de plant zitten tot ze totaal verdord zijn. De zaadjes die je daaruit wint, bewaar je gedurende de winter op een droge en koele plaats.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :