Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Afrikaantje planten
Door de Zuid-Amerikaanse herkomst is het afrikaantje gewend aan warmte en droogte. In je tuin geeft de plant daarom een voorkeur aan een standplaats in de volle zon. In het algemeen is het echter een plant die zich gemakkelijk aanpast en zowel bestand is tegen schaduw als wind en zware regen. Als eenling ziet het kleine plantje er in een bloembed vaak wat nietig uit, dus we raden je aan afrikaantjes in groepjes van minimaal 10 plantjes te planten of als kleuraccent tussen groenten te zetten.
Ter bescherming tegen weersinvloeden en hongerige slakken kan je afrikaantjes het beste voorkweken op een warme vensterbank of in een kas. Je kan daarmee vanaf eind maart beginnen. Gelukkig zijn de zaden zeer kiemkrachtig, zodat de voorkweek door hobbytuiniers vaak probleemloos lukt. Wil je jezelf al deze moeite besparen? Dan kan je afrikaantjes ook vanaf eind april rechtstreeks in het bloembed zaaien. Zonder slakkenkorrels gaat dat echter in de meeste gevallen niet goed, want de tere zaailingen zijn voor slakken een ware lekkernij. Maar hoe en wanneer je de kleine plantjes ook kweekt: afrikaantjes zijn zogeheten 'lichtkiemers', wat betekent dat de zaadjes maar met enkele millimeters aarde mogen worden bedekt. Uiterlijk eind mei moeten dan ook de voorgetrokken plantjes in het bed worden geplant. Tegen die tijd zal je in tuincentra in toenemende mate afrikaantjes zien, maar omdat dit plantje ieder voorjaar opnieuw moet worden geplant is de aanschaf van kant-en-klare plantjes niet heel lonend.
Correct verzorgen
Afrikaantje verzorgen
Hoe zeer afrikaantjes ook houden van standplaatsen in de volle zon, ze kunnen niet tegen een droge bodem. Voor een mooi bloementapijt moet je daarom, vooral in de warme zomermaanden, niet vergeten regelmatig water te geven.
Afrikaantjes hebben geen hoog gehalte aan voedingsstoffen in de bodem nodig. Alleen als je het bloemplantje in een plantenbak of balkonbak houdt, kan je de bloei stimuleren door om de paar weken vloeibare meststof te geven.
Het regelmatig afknippen van verwelkte bloemhoofden is bij afrikaantjes echt zinvol, omdat het plantje dan de hele zomer lang nieuwe bloemen vormt. Bovendien kan je uit de verwelkte bloemen ook het zaaigoed voor volgend jaar halen. Daarvoor laat je enkele bloemen net zo lang aan de plant zitten tot ze totaal verdord zijn. De zaadjes die je daaruit wint, bewaar je gedurende de winter op een droge en koele plaats.
Meer bloemplanten
Bijpassende producten