Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Sneeuwbes

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin
Planthoogte:
1 tot 2 meter
Bloemkleur:
roze

Correct planten

Sneeuwbes planten

Standplaats

Verzilte snelwegstreken, diepgewortelde bosbodems of winderige kuststroken - de sneeuwbes groeit overal. Dit maakt haar de perfecte kandidaat voor de hopeloze plekjes in je tuin waar nooit iets wilde groeien. Hoewel de sneeuwbes zich het best ontwikkelt op zonnige plekjes, zal ze niet klagen over een plekje in de schaduw van grote bomen. Zelfs op bijzonder kale tuingronden hoef je je geen zorgen te maken dat de plant minder bessen en bloemen zal dragen. De plant heeft enkel voldoende plaats nodig - ongeveer een meter rondom - anders wordt het snoeien een lastig karwei de komende jaren.

Aanplanten

In tegenstelling tot andere houtgewassen bereidt de sneeuwbes zich in september niet voor op de winterslaap. Ze begint zichzelf te tooien in een weelderige bessenjurk. Een sneeuwbessenstruik aanplanten in de herfst is dus geen goed idee - het zou kunnen dat de plant te veel stress ervaart en al haar bessen verliest. Ideaal is aanplanting in mei, wanneer de laatste vorst voorbij is en de plant snel wortels kan ontwikkelen.

Omdat de wortels van de sneeuwbes zich sterk kunnen verspreiden, moet je nagaan hoe competitief de naburige planten zijn. Als deze heel gevoelig zijn voor een verdichte bodem en voor schaduw, dan plant je je sneeuwbes beter aan in een kuip zodat ze zich niet ongehinderd kan verspreiden.

Om de groei gemakkelijker te maken, kan je de kluit voor de aanplanting een half uur in een emmer water dompelen. Zo kan de kluit zich volledig volzuigen met water. In de tussentijd kan je het plantgat graven : het gat moet ongeveer zo diep zijn dat de kluit er volledig in verdwijnt en er nog een portie compost of meststof in past. Druk de aarde rond de kluit goed aan en geef uitvoerig water.

Als je wilt kan je de sneeuwbes ook als haag aanplanten. Plaats hiervoor 2 tot 3 planten per strekkende meter zodat er zich na enkele jaren een dichte haag groeit die de nodige privacy biedt.

Onze tip

Hou je van kleuren? Kies dan voor de paarse sneeuwbes. Ze heeft gelijkaardige eigenschappen en brengt dat extra tikkeltje kleur in de wintertuin!

Correct verzorgen

Sneeuwbes verzorgen

Water geven / bemesten

De eerste weken na de aanplanting heeft de sneeuwbes wekelijks water nodig voor een goede groei. Daarna hoef je enkel je tuinslang boven te halen tijdens lange en hete, droge periodes - oudere, goed gegroeide exemplaren overleven meestal hete zomers zonder een extra portie water. Je hoeft je sneeuwbes ook niet te bemesten. In het voorjaar is de struik al blij met een portie compost.

Snoeien / overwinteren

De enige verwachting die je bessenstruik van je heeft is dat je haar regelmatig snoeit. Het hout groeit namelijk heel snel en expansief. Vaak zijn de bessen aan de dunnen takken zo zwaar, dat de takken beginnen doorbuigen. Haal je snoeischaar in maart of april boven als je genoeg hebt van de winterbessen. De sneeuwbes vindt het niet erg om fors teruggesnoeid te worden.

Over de succesvolle overwintering van je sneeuwbes hoef je je geen zorgen te maken : de plant is bestand tegen temperaturen tot -40°C.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :