compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Tuinverzorging
 6. Een bloembed met vaste planten aanleggen in eigen tuin

Handleiding: je eigen bloembed met vaste planten aanleggen

Als je op vrij eenvoudige wijze een kleurrijk en oogverblindend landschap in je tuin wilt creëren, zijn vaste planten precies wat je zoekt. Geen enkel type plant bloeit zo prachtig en is zo gemakkelijk te verzorgen. Omdat vaste planten meerjarige planten zijn, bloeien ze jarenlang en hoef je niet ieder jaar opnieuw te planten of te zaaien. Nog een voordeel is dat er een enorme verscheidenheid aan vaste planten is, waardoor je voor ieder plekje in je tuin wel een geschikte plant kan vinden. Door een goed plan te maken, kan je het hele jaar door genieten van bloemenpracht in de meest uiteenlopende kleuren. We laten je zien waar je bij het plannen van je bloembed of border op moet letten.

compo image

Bloembed met vaste planten aanleggen: planten slim combineren

Om ervoor te zorgen dat je bloembed lange tijd in bloei staat, moet je een ruim aantal vaste planten selecteren en deze goed op elkaar afstemmen. De belangrijkste selectiecriteria daarbij zijn de kleuren van de bloemen en de bloeitijden. Je kan kiezen voor één dominante basiskleur of juist voor een veelheid aan kleuren. Je bepaalt zelf hoe je tuin eruit komt te zien! 
Bij het plannen van je bloembed breng je de volgende indeling in categorieën aan: allereerst zijn er de dominante vaste planten. Dit zijn hoge langbloeiers, die vanwege hun grootte meestal op de achtergrond worden geplaatst en zo de toon aangeven. Ze steken boven de rest van de planten uit en je kan ze zowel individueel als in groepjes plaatsen. Begeleidende vaste planten zet je om de dominante planten heen, ongeveer in het midden van het bed. Ze vormen een aanvulling op de hogere planten en maken zo het beeld compleet. Met opvullende vaste planten, meestal bodembedekkers die laag groeien en een kussenvormige groeiwijze hebben, kan je gaten opvullen en de rand van het bed of de border beplanten. De opvullende planten zorgen voor een verbinding tussen de dominante en de begeleidende planten.

Vaste-plantenkunde

Voorbeelden van dominante vaste planten (hoge planten)

NaamGroeihoogteBloeitijdBloemenkleur

Monnikskap (Aconitum)

max. 1,5 m

Sep t/m okt
blauw
Vingerhoedskruid (Digitalis)
max. 1,5 m
Jun t/m aug
rood, roze
Toorts (Verbascum)
max. 2 m
Jul t/m sep
geel
Ridderspoor (Delphinium)
max. 2 m
Jun/jul en sep/okt
blauw, wit, roze
Zonnehoed (Rudbeckia)
max. 2 m
Jul t/m okt
geel, wit, roze
Sierui/reuzenui (Allium giganteum)
0,8 - 1,5 m
Jun t/m jul
lila

Vaste-plantenkunde

Voorbeelden van begeleidende vaste planten

NaamGroeihoogteBloeitijdBloemenkleur

Gebroken hartje (Dicentra spectabilis)

0,6 - 0,8 m

Mei t/m jun
roze, wit
Lavendel (Lavendula angustifolia)
0,3 - 0,9 m
Jul t/m aug
violet, wit, roze
Teunisbloem (Oenothera tetragona)
0,3 - 0,6 m
Jun t/m sep
geel

Vaste-plantenkunde

Voorbeelden van opvullende vaste planten (bodembedekkers)

NaamKenmerkenBloeitijdBloemenkleur

Randjesbloem/blauwkussen (Aubrieta hybriden)

Groenblijvende plant, overvloedige bloei, kussenvormig

Apr t/m mei
blauw, violet, rood, roze
Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
Groenblijvende plant, kleine rode besjes
Apr t/m mei
geel
Kruipvlambloem/kruipflox (Phlox subulata hybriden)
Overvloedige bloei, kussenvormig
Apr t/m mei
wit, lilablauw, violet, roze, rood
Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
Vormt uitlopers, kaarsachtige bloeiwijze
Apr t/m jun
blauw, wit, roze

Het juiste moment

Je kan in het voorjaar - zodra het weer wat zachter wordt - beginnen met het planten van vaste planten. Maar ook in de herfst kunnen jonge vaste plantjes goed in de grond aarden.

Stap voor stap

Een bloembed met vaste planten aanleggen

 1. compo image

  1

  Onkruid verwijderen

  Verwijder eerst alle onkruid, met inbegrip van de wortels, en verwijder stenen en dergelijke. Hoe nauwkeuriger je hierbij te werk gaat, hoe meer plezier je de komende jaren van je bloembed zal hebben. Als onkruid zich namelijk eenmaal vanuit de wortelstok in de breedte heeft uitgebreid, is het heel moeilijk om er nog vanaf te komen.

 2. compo image

  2

  Aarde los maken

  Maak nu de bodem los door de ondergrond tot op een diepte van ongeveer 15 cm los te harken. Alleen zo kunnen de wortels goed de grond in groeien. Vaste planten houden van humusrijke, losse aarde. Meng daarom wat plantenaarde die is afgestemd op de behoeften van de plant door de tuingrond.

 3. compo image

  3

  Rand van bed of border aanleggen en raster tekenen

  Leg nu de rand van het bed of de border aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stenen of keien. Teken met zand over het hele bed een raster van verticale en horizontale lijnen met tussenruimten van ongeveer 20 cm, om de planten niet te dicht op elkaar te zetten.

 4. compo image

  4

  Planten positioneren

  Leg de planten neer op hun plek in het bed en kijk of ze optimaal verdeeld zijn. Leg de hoge, dominante planten op de achtergrond en de begeleidende planten daar omheen. Leg ten slotte de lage, opvullende planten aan de rand van het bed.

 5. compo image

  5

  Vaste planten in het bed planten

  Graaf met een schoffel of schop een plantgat dat iets groter is dan de aardekluit. Strijk de aarde van de zijkant van de aardekluit, zodat de wortels gemakkelijker kunnen wortelen. Door onze wortelactivator aan het plantgat toe te voegen, help je de wortels groeien. Haal een plant pas vlak vóór het planten uit de pot, zodat deze niet verwelkt. Begiet na het planten het bed met veel water.

Vuistregel voor de afstand tussen planten

Hou voor de afstand van een plant tot de plant ernaast de helft van de hoogte aan die de plant uiteindelijk zal hebben. Om de nog aanwezige gaten op te vullen en tegen onkruid te beschermen, kan je bv. eenjarige zomerbloemen zaaien.

compo image

Handleiding: Beplantingsplan voor een border het hele jaar door

Als steuntje bij het plannen en uitvoeren van je bloembed of border doen we je ons eigen beplantingsplan cadeau. Daarin hebben we geprobeerd een afwisselende mengeling van bloemplanten en sierbladplanten te ontwerpen, die zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot een weelderige blikvanger. Dit plan is geschikt voor een bloembed van 200 x 120 cm. Je mag dit plan kopiëren!

Deze vaste planten hebben wij gebruikt voor ons bloembed

BloeitijdPlant(en)

Voorjaar

Narcissen (kleine oranje cirkels), tulpen (kleine rode cirkels)

Vroege zomer
12 Gebroken hartje (Dicentra spectabilis)
Hoogzomer

15 Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), 3 Vaste-lupine (Lupinus hybr.), 14 Ooievaarsbek (Geranium magnificum), 5 Grootbloemige margriet (Chrysanthenum maximum), 1 Ridderspoor (Delphinium hybr.), 9 Bossalie (Salvia nemorosa), 2 Vlambloem/flox (Phlox paniculata)

Late zomer

4 Zonnehoed (Rudbeckia 'Goldsturm'), 10 Zeepkruid (Saponaria lempergii), 11 Prachtkaars/Gaura (Gaura lindheimeri)

Herfst
13 Herfstaster (Asterum dumosus)
Winter
Kerstroos (groene cirkel)
Sierbladplanten

6 Bolvormige buxussen (Buxus sempervirens), 7 Mannetjesvaren Dryopteris filix-mas), 8 Vedergras (Stipa pennata)

Impressies van ons bloembed met vaste planten

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.