compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. De belangrijkste werkzaamheden in een moestuin

Groenteteelt

De belangrijkste werkzaamheden in een moestuin

Verse groenten telen vlak voor de eigen deur is gelukkig niet moeilijk. Na enkele weken word je al beloond met een rijke oogst en beter smakende groenten. Hier vind je praktische tips voor een goede start in de moestuin.

De voorbereiding

Zorg voor een goede basis

Bodem activeren: het omgraven, losmaken, ploegen met een cultivator en egaliseren van de grond vormen de basis bij het voorbereiden van het bed. Ook moet je wortels en stenen verwijderen. Het voordeel is dat de bodem door deze bewerkingen opdroogt en opwarmt - twee belangrijke voorwaarden voor een goede groei van planten. Bovendien wordt zo het microbiële bodemleven bevorderd, d.w.z. het verkleinen, afbreken en omzetten van afgestorven organisch materiaal zoals bladeren en wortels door bodemorganismen. Nog een voordeel is dat de groei van onkruid wordt tegengehouden. In deze fase kunnen meststoffen aanvullend bijdragen aan de activering van het bodemleven.

Kweekbakken vullen: wanneer je hiervoor kiest, moet je uitsluitend schone, kiemvrije bakken met zoutarme teelaarde gebruiken.

Zaaigoed controleren: wanneer zaden vers zijn, levert dat de beste kiemresultaten op. Resterende hoeveelheden van vorig jaar kan je alleen nog gebruiken als je deze droog en vorstvrij hebt bewaard.

compo image

De inzaai

De juiste timing is van essentieel belang

Voorkweek beschermen: vroege inzaai, vanaf februari tot eind april, doe je het beste onder glas. Hiervoor verdeel je het zaaigoed eenvoudigweg gelijkmatig over de voorbereide kweekbakken. Bij temperaturen van ca. 20 °C ontwikkelen zich op het vochtig substraat al snel - afhankelijk van de soort - gezonde zaailingen.

In de vollegrond zaaien: afhankelijk van de gevoeligheid van de plantensoort kan je vanaf eind maart direct in de vollegrond zaaien. Met het zaaien van kruiden en groentesoorten die van warmte houden, kan je beter pas beginnen na de IJsheiligen (half mei).

compo image

De verzorging

Een intensieve verzorging leidt tot een rijke oogst

Zaailingen verspenen: zodra de pas ontkiemde plantjes de eerste blaadjes hebben gevormd, moet je ze verspenen (verder uit elkaar planten). Daardoor creëer je meer afstand tussen de planten en verminder je het risico op schimmelziekten.

Jonge plantjes planten: de jonge plantjes die zich goed hebben ontwikkeld, plant je in het voorbereide bed. Wanneer er in het vroege voorjaar nog kans op vorst is, bescherm je de jonge plantjes met een kap van folie of wintervlies tegen bevriezing.

Bed verzorgen: tot aan de oogst moet je de groente- en kruidenplanten regelmatig water geven en bemesten, de grond er omheen harken en het onkruid verwijderen. Regelmatige controle op ongedierte voorkomt bovendien schade door vraat en verzekert je een rijke oogst.

In de groentetuin

Waar je op moet letten bij de groenteteelt

Groente die vers uit de tuin komt, bevat meer vitaminen en is gewoon lekkerder. Maar hoe leg je een keukentuin aan en welke groentesoorten zijn daarvoor geschikt? Zoals zo vaak is ook hier zorgvuldige planning van cruciaal belang.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.