compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Vaste planten goed verzorgen: Tips en handigheidjes voor de verzorging van vaste planten

Tips en handigheidjes voor de verzorging van vaste planten

Vaste planten goed verzorgen

Vaste planten zijn de beste keuze voor een tuin vol met bloemen. Omdat vaste planten meerjarig zijn, hoef je niet ieder jaar opnieuw een bed of border aan te leggen. Wel moet je de vaste planten enige verzorging geven om ze lang mooi te houden. Hier ontdek je hoe.

Plantkunde

Niet iedere vaste plant is hetzelfde

Vaste planten zijn kruidachtige, overblijvende (meerjarige) planten, die zich ieder jaar onder de grond vermeerderen. De boven de grond groeiende plantendelen sterven in de winter af. Er is een ongelofelijk veelheid aan soorten, die wat betreft groeivormen, bloeitijden, bloemvormen en bloemenkleuren allemaal van elkaar verschillen. 

Portret van vaste planten

Als je meer wilt weten over vaste planten en hun diverse eigenschappen, kijk dan eens op ons plantenportret van vaste planten.

compo image

De juiste verzorging

Mooie vaste planten voor ieder seizoen

Voorjaar
In het voorjaar moet je de bladeren uit het bed verwijderen en bloeiwijzen en bladeren die bevroren zijn geweest, afsnoeien. Snoei bij hoge planten de scheut van vorig jaar terug tot aan de bodem. De onderste bladeren laat je zitten. Het is belangrijk dat verse, jonge scheuten niet in hun groei worden gehinderd door de verdorde scheuten van vorig jaar. Lange grassen 'kam' je. Dat is de enige manier om dode halmen uit het gewas te verwijderen.

Zomer
Iedere vaste plant heeft in principe een andere verzorging nodig. Als je bossalie, ridderspoor en lupines na de eerste keer bloeien tot aan de grond terugsnoeit, bloeien ze de tweede keer zeer overvloedig. Sommige vaste planten produceren zoveel zaad dat ze zich binnen de kortste tijd overal in de tuin verspreiden. Dit zijn onder meer akelei, vingerhoedskruid en toorts. Als je dit type vaste planten in toom wilt houden, moet je ze op tijd snoeien, nog voordat de eerste zaden zijn gevormd. Bodembedekkers en kussenvormige vaste planten kan je tot op 1/3 tot 2/3 inkorten. Ze lopen dan weer opnieuw uit en worden veel dichter. 
Enkele vaste planten genereren veel zijknoppen en groeien sterk, bijvoorbeeld asters en chrysanten. Maar hoe hoger ze worden, hoe labieler. Bovendien ontstaan er grote kale plekken onderin de planten. Door ze te snoeien blijven ze compacter en stabieler en krijgen ze meer bloemen. Daarvoor snoei je, zodra een plant 1/3 van de uiteindelijke hoogte heeft bereikt, de bovenste 2 tot 5 cm van de scheuten af.

Herfst
Snoei je planten terug tot iets boven de grond. Op die manier creëer je ruimte voor nieuwe scheuten in het volgende voorjaar, voorkom je schimmelziekten en verhinder je uitzaaien. Verwijder vervolgens het onkruid en leg een dunne laag compost om de planten heen.  

Winter 
We raden je aan om over bodembedekkers een bladerdek te leggen, om ze tegen vorst te beschermen. Dat bladerdek verwijder je weer in het voorjaar.

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Universeel

Geef je vaste planten regelmatig nieuwe voedingsstoffen. De snel en langdurig werkende meststof van COMPO is speciaal afgestemd op de behoeften van de planten en is met één dosering voldoende voor vijf maanden.

Naar het product

Impressies van ons bloembed met vaste planten

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.