Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Exotische planten in je eigen tuin

Welke exotische planten kunnen bij ons groeien?

Een waaier aan kleuren : exotische planten in je tuin

Het is eigenlijk wonderbaarlijk welke planten in Centraal-Europa groeien. Veel reizigers hebben tal van nieuwe planten via de oceanen of handelsroutes naar hun vaderland meegebracht. Zo zijn tomaten en aardappelen vanuit Amerika afkomstig. Oleanders daarentegen waren populair bij de adel en vonden honderden jaren geleden hun weg naar onze contreien. Er bestaan nog heel wat andere exotische planten (gekweekt of geïmporteerd) die ook in je tuin een lust voor het oog kunnen zijn. Denk maar aan de cistusroos die zelfs winterharde soorten heeft.

Echte blikvangers - exotische planten in de tuin

De meeste exotische soorten zijn geschikt voor de tuin en hebben niets te vrezen - onderaan dit artikel beschrijven we het probleem van invasieve soorten, omdat niet alle exotische planten geschikt zijn voor de tuin.

We presenteren je eerst enkele exotische planten die heel goed groeien in onze tuinen. Enkelen zijn gewoon mooi, anderen zijn zelfs eetbaar. Welke mediterrane planten zijn winterhard? En welke potgrond en standplaats zijn het meest geschikt?

Probeer het zelf!

Vier hippe exotische planten voor je tuin

compo image

1

Cistusroos

De cistusroos komt uit het Middellandse Zeegebied en is bij vele consumenten gekend als ingrediënt in thee of zuigtabletten. Ook de struik heeft prachtige bloemen die zo dun zijn als perkament en opvallen doordat ze lichtjes gerimpeld zijn. In ons land wordt de cistusroos meestal in een pot of kuip aangeplant. Toch voelt ze zich ook goed op een beschut plekje, vb. in een rotstuin. Als je je cistusroos voldoende beschermt, komt ze veilig de winter door. Vraag in je tuincentrum zeker naar een soort die geschikt is voor de openlucht. Het is belangrijk dat je een potgrond gebruikt met luchtige en zanderige structuur. Eventueel kan je nog wat extra zand en kleikorrels onder de potgrond vermengen. Als je de cistusroos in een pot of kuip aanplant, vergeet dan niet om de plant om de twee tot drie jaar te verpotten.

compo image

2

Vijgenboom

Vijgen met geitenkaas, gewoon overheerlijk! Ken je het gerecht niet? Misschien moet je het zelf eens proberen met vijgen van eigen kweek. Een vijgenboompje kan je gewoon in een pot op je terras plaatsen en kan - afhankelijk van de ruimte en de groei - tot drie meter hoog worden. De ficus carica komt oorspronkelijk uit Azië. De plant houdt van een zonnig en windvrij plekje. Enkele variëteiten zijn bijzonder robuust en zelfs winterhard zoals de violetta. De vijgenboom is een sieraad voor je tuin of je balkon. Niet vanwege de eerder onopvallende bloemen, maar wel door de prachtige bladeren. Maar hoe krijg je nu lekkere, sappige vijgen? Er is geen garantie, maar je dient bij de verzorging rekening te houden met enkele zaken : tijdens de zomer heeft je vijgenboom regelmatig water nodig, in de winter ga je best spaarzaam met het gietwater om. Vermijd overtollig water. Tussen april en augustus kan je je boom regelmatig bemesten met een meststof voor mediterrane planten.

compo image

3

Middagsbloem

Wanneer de zomerse middagzon ons een schaduwrijk plekje doet opzoeken, bloeit de middagsbloem helemaal op, vandaar ook de naam. De gele, oranje of rode bloemen houden van de zon. De Delosperma Cooperi is afkomstig uit Zuid-Afrika. Ook opmerkzame bloemenliefhebbers kunnen de bloemen terugvinden op de Canarische Eilanden of in het Middellandse Zeegebied. De middagsbloem komt bij ons eveneens goed terecht. Er zijn zelfs soorten die behoorlijk winterhard zijn. De bloemen met fijne blaadjes zijn heel aantrekkelijk en hebben - afhankelijk van de soort - een gele, rode, oranje of zelfs paarse kleur. De vorm van de bloemen doet een beetje denken aan madeliefjes. Het verschil zit in de vlezige, dikke bladeren. De middagsbloem groeit het best als je ze niet als kant-en-klare plant in het tuincentrum koopt maar wel als je ze zelf zaait. Idealiter zaai je de zaadjes in maart of april op een lichtrijke plek. Geef echter niet te veel water. Bij een temperatuur van ongeveer 20°C ontkiemen de zaadjes na ongeveer twee tot drie weken. Na de IJsheiligen mag de middagsbloem buiten worden geplaatst. Je mag zelf kiezen waar - dat kan zijn in een bloembak of aan de rand van het bloemperk. Het belangrijkste is dat het een zonnig plekje is! De middagsbloem kan ook als robuuste bodembedekker worden gebruikt. Van juni tot augustus kan je genieten van hun prachtige bloei. Buiten houdt de middagsbloem van een eerder voedingsarme bodem. Een rotstuin is eveneens een goede optie. Als je de bloemen in een pot of bak wilt aanplanten, dan kies je beter voor een kruidenpotgrond.

compo image

4

Palmlelie

Net als de naamsgenoot voor binnenshuis is de tuinyucca een zeer ongecompliceerde plant die met een goede verzorging een Amerikaanse toets aan je tuin geeft. Daar komt de plant oorspronkelijk vandaan. Ondanks haar naam is de plant niet verwant aan lelies of palmbomen. Toch vormt ze een ware blikvanger in je tuin. Vooral tijdens de bloei is ze heel indrukwekkend. Vanaf juni tot september verschijnen bloemstelen die anderhalve tot twee meter hoog kunnen worden. Hieruit groeien prachtige witte klokjesbloemen. Helaas heb je een beetje geduld nodig want het kan meerdere jaren duren vooraleer de plant begint te bloeien. Ook de bladeren, die tot 60 cm groot kunnen worden, zien er gewoonweg mooi uit. Vanwege de uitstekende draden wordt de plant ook wel de draadvormige palmlelie genoemd. De draden geven een extra tropische toets aan je tuin. Zorg dat je palmlelie genoeg plaats heeft in de tuin want ze kan een diameter tot wel 1 meter bereiken. De tuinyucca behoort tot de agavegewassen en houdt van een eerder droge, voedingsrijke en doorlatende bodem. De plant houdt helemaal niet van veel water en wateroverlast. Als je je palmlelie goed wilt verzorgen, verwijder dan regelmatig verwelkte bloemen en bladeren. Snoei de stelen van de bloemen in de herfst.

Goed om te weten : exotische of inheemse planten?

Naast alle mooie exotische planten voor de inheemse tuin waarschuwen milieuactivisten voor dergelijke "neofieten" (= nieuwe planten die door de mens zijn ingevoerd) omdat ze de inheemse planten verdringen. Ze worden ook wel invasieve planten genoemd.

De planten kunnen zich heel snel uitbreiden door vrije plekjes in te nemen. Net daarom zijn ze zowel voor de inheemse tuin als voor de vrije natuur niet geschikt. Een voorbeeld is de reuzenberenklauw : die vormt mooie, grote bloemen. De plant groeit niet alleen razend snel, ze verspreidt ook een groot aantal zaden en kan zich dus aan enorme snelheid vermenigvuldigen. De reuzenberenklauw heeft echter ook een onaangename bijwerking : het sap kan ernstige brandwonden veroorzaken bij mens en dier. Is de plant terug te vinden in je tuin? Verwijder ze dan nog voor de bloemen verschijnen.

Hetzelfde geldt voor soorten zoals de Alsemambrosia en de reuzenbalsemien. Neem tijdens je vakantie dus geen zaden mee naar huis, ook al vind je ze mooi.

compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO SANA® Potgrond Mediterrane Planten

Kwaliteitspotgrond voor alle mediterrane planten. De potgrond is verrijkt met meststof met langdurige werking tot 100 dagen.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :