compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Onderhoudsvriendelijke planten voor en achter het huis

Zorg zonder stress voor blikvangers in de tuin

Onderhoudsvriendelijke planten, voor ieder wat wils!

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Geldt dat ook niet voor de tuin? Natuurlijk moet iedereen zo nu en dan een handje helpen om zijn eigen bloemperken of gazon te onderhouden. Ook onderhoudsvriendelijke planten moeten gezaaid of aangeplant worden. Als je de juiste planten kiest, heb je meer tijd om te genieten in de tuin. Kies voor een mengeling van verschillende kleuren en vormen. En denk ook na over hoe je ons ecosysteem kan ondersteunen. We tonen jou wat onderhoudsgemak kan betekenen - zowel in de voortuin als in de grote tuin en rondom het terras.

compo image

Tuinieren met succes

Wat betekent onderhoudsvriendelijk?

Tuinliefhebbers hebben veel verschillende opvattingen over wat onderhoudsgemak betekent. Misschien kunnen we het erover eens zijn : eens de planten zijn aangeplant, willen ze lang kunnen genieten van de planten zonder zich er al te veel zorgen over hoeven te maken en zonder te moeten opletten dat ze beginnen woekeren.

Kortom : ze willen niet voor een korte periode, maar wel jaar na jaar genieten van de prachtige bloemen of mooie bladeren van de planten in de tuin. Tot de tuin opnieuw wordt ingericht.

compo image

Het visitekaartje met weinig werk

De voortuin aanleggen en tijd sparen

Een deel van je huis, waar velen niet al te veel tijd en energie willen instoppen, is ongetwijfeld de voortuin. Hier hoef je echter niet altijd een bodembedekker, laurierkers of - zoals vroeger - een gazon te voorzien.

Lavendel, de populaire plant met haar mooie lilakleurige bloemetjes en elegante stengels, is perfect om op subtiele manier duidelijk zichtbare accenten aan te brengen. En ze verspreidt ook nog eens een heerlijk aroma! De plant houdt van een zonnig plekje, beschut tegen de wind, en een doorlaatbare, kalkrijke, zanderige of eerder voedselarme bodem. Meer informatie over het snoeien van lavendel ontdek je hier.

Ook kaasjeskruid doet het heel goed in de voortuin - als meerjarige zomerbloeier begroet de plant de bezoekers met haar wondermooie witte, roze of paarse bloemen. De zonnekloppers kunnen tot meer dan 1 meter hoog worden als ze in een losse, voedingsrijke bodem zijn aangeplant of extra voedingsstoffen krijgen. Ontdek in ons plantenportret meer over het kaasjeskruid.

Een derde tip voor een onderhoudsvriendelijke voortuin is een plant, die met haar bloemen ook in de late herfst een echte blikvanger vormt : de aster. De plant is niet alleen gemakkelijk te vermeerderen, ze is ook robuust en loopt na een goede snoeibeurt opnieuw goed uit. De bodem mag niet te veel voedingsstoffen bevatten. Asters zijn ook bestand tegen drogere seizoenen. Om optimaal te kunnen genieten van de planten, gebruik je best een goede meststof. Meer informatie over de aster vind je hier.

Waarop moet je letten bij de aanplanting?

Hier hebben we enkele handige tips voor je verzameld om je planten de beste groeibasis te bieden!

Naar het artikel
compo image

Het uitzicht vanaf het terras

Tuinideeën die weinig werk vragen

Vanop het terras willen veel tuinliefhebbers niet enkel een prachtig gazon, maar ook prachtige bloemen zien - en het liefst nog zo vaak en zo lang mogelijk. Nog beter is het wanneer je daarvoor niet veel hoeft te doen. Fleurige bloemperken zullen je jaar na jaar weten te bekoren.

Vrouwenmantel, een plant met groengele bloemen die heel vaak terug te vinden is in bloemperken, is hiervoor ideaal. Als er één bloem is die het verdient om onderhoudsvriendelijk genoemd te worden, is het zeker deze vaste plant. Ze houdt van half-schaduwrijke en zonnige plekjes. Afhankelijk van de variëteit zijn ook verschillende bodemtypes geen probleem. Vrouwenmantel kan het ganse jaar door worden aangeplant, bij voorkeur in de lente of in de herfst.

compo image

Kogeldistels met opvallende vorm

Bij drogere en arme bodems zijn kogeldistels de ideale keuze. Met hun bolvormige bloemen in wit, blauw of blauwviolet (zoals de bekende Banat Globe distel) zijn ze heel goed te combineren met allerlei andere bloemen - om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om een extra toets aan te brengen aan boeketten uit eigen tuin.

Van juli tot september kan je genieten van de bloemen. De planten kunnen 80 tot 200 cm hoog worden. Naast een portie universele meststof stellen kogeldistels geen bijzondere eisen. Kort na het uitzaaien mag je wat meer water geven. Op heel hete dagen schaadt wat water zeker niet. Kortom : de kogeldistel is erg zuinig. Wil je meer weten over het onderhoud van deze plant? Klik dan hier!

compo image

Duizendschoon : een sobere schoonheid

Duizendschoon opent echt je ogen. In de volle zon, vb. naast je lievelingsplekje op het terras, voelt ze zich echt thuis in een humusrijke bodem. Zaai de zaadjes in juni op 20 cm afstand van elkaar. Voorgezaaide planten of planten uit het tuincentrum kan je reeds in oktober planten om er het daaropvolgende jaar van te kunnen genieten.

Zelf gezaaide duizendschoon zal je echter pas het tweede jaar met bloemen weten te charmeren - maar je zal er langer van kunnen genieten omdat het een heel sobere plant is. Hoewel ze heel robuust is, krijgt ze graag regelmatig wat extra voeding. Gebruik bij voorkeur een meststof met langdurige werking. Wil je wat langer van je duizendschoon genieten? Snoei de plant na de eerste bloei tot kort boven de grond af. Zo kan je de bloeiperiode verlengen. De bloemen zijn niet heel groot, maar als vaste plant ziet duizendschoon er gewoonweg geweldig uit. Zeker de tweekleurige variëteiten zijn bijzonder mooi. Ontdek meer in ons plantenportret.

compo image

Denk aan de bijen en vlinders

Bijen en hommels zijn vooral blij wanneer je onderhoudsvriendelijke tuin niet alleen uit hagen en niet-bloeiende bodembedekkers bestaat maar er ook planten zoals het wilde kaasjeskruid terug te vinden zijn. Ook kogeldistels zijn bij hen heel geliefd.

Zo draag je bij tot meer biodiversiteit en zorg je er eveneens voor dat nuttige insecten zoals bijen zich de hele zomer thuis voelen voor en achter het huis. Op zoek naar meer lievelingsplanten van bijen en vlinders? Klik dan hier!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.