1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Aardappelziekte (Phytophthora)

Kenmerken

Aardappelziekte (phytophthora)

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
aardappelen
Symptomen:
in snel tempo verwelken en afsterven van de bladeren van planten
Verschijning:
grijsgroene, later bruine vlekken op bladeren, grijze schimmelpluis op vlekranden aan onderkant blad

Periode van aantasting

Omschrijving

Aardappelziekte (phytophthora)

Phytophthora, ook aardappelziekte genoemd, is een schimmelziekte die vooral 's zomers bij natte weersomstandigheden voorkomt. De permanente vormen van deze schadelijke schimmel overleven in de bodem en tasten vanaf eind juni bij geschikte omstandigheden (vochtig, en warmer dan 15 °C) de bladeren dicht bij de grond aan.

De ziekteverwekker, Phytophthora infestans, wordt gewoonlijk door regen- of gietwater op de waardplant overgedragen. Bij gunstige omstandigheden kan de ziekte zeer snel voortschrijden.

Deze schimmel komt behalve bij tomaten ook bij tomaten voor doordat zij kunnen besmet raken via zieke aardappelen. Daarom moeten tomaten en aardappelen altijd op voldoende afstand van elkaar worden geplant. 

Bestrijding

Zo bestrijd je de aardappelziekte

Verwijder bladeren dicht bij de grond. Zorg voor goede luchtcirculatie en beschutting tegen regen. Kies een zonnige standplaats en teel tomaten niet in de buurt van aardappelen. Laat bij het gieten de bladeren niet nat worden. Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Verwijder zieke plantendelen. Herhaal de behandeling na 8 tot 12 dagen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.