1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Alternaria

Kenmerken

Alternaria

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
aardappelen, tomaten
Symptomen:
opgerolde bladeren, rotte vruchten
Verschijning:
bruine vlekken met concentrische ringen op de bladeren

Periode van aantasting

Omschrijving

Alternaria

Alternaria, ook Alternaria-bladvlekkenziekte genoemd, is een schimmelziekte bij aardappelen en tomaten. Op de bladeren zitten bruine vlekken met concentrische ringen. De vlekken zijn meestal rond en kunnen een geelachtige rand hebben. Bij zware aantasting rollen de bladeren zich op. De vruchten (tomaten) vertonen eveneens bruine concentrische ringen, die vaak in de stamperholte beginnen. In tegenstelling tot de ziekte phytophthora is het vruchtvlees zacht door verrotting. De schadelijke schimmel overleeft op tomatenstokken, op plantenresten in de bodem en op zaden. Hoge temperaturen (20 tot 25 °C), afwisselend natte en zonnige perioden en natte bladeren bevorderen de groei van de schimmel.

Bestrijding

Zo bestrijd je alternaria

Verwijder bladeren dicht bij de grond. Zorg voor goede luchtcirculatie en beschutting tegen regen. Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Verwijder zieke plantendelen. Herhaal de behandeling na 8 tot 12 dagen.

Producten ter bestrijding van alternaria

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.