1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Tomatenmineervlieg

Kenmerken

Tomatenmineervlieg

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
tomaat
Symptomen:
bladval, kleinere oogst
Verschijning:
witgele mineergangen in het blad

Periode van aantasting

Omschrijving

Tomatenmineervlieg

Tomatenmineervliegen voeden zich met het plantensap door in het blad te steken. Deze steekplekken zijn als kleine, lichte puntjes zichtbaar. De ei-afleg vindt plaats op de bladeren, in heel kleine zakjes die de vlieg aanlegt. Daaruit ontwikkelen zich de larven, die de bochtige vraatgangen, ook mineergangen genoemd, veroorzaken en zo het blad beschadigen. In de gangen bevinden zich de vraatzuchtige larven, die 2 mm groot worden. Daardoor kunnen de bladeren van de plant en daarmee de vruchten niet meer goed van voedingsstoffen worden voorzien en valt de oogst aanzienlijk kleiner uit. De poppen van de tomatenmineervlieg overwinteren in de bodem. Vooral in kassen vormen zich meerdere generaties.

Bestrijding

Zo bestrijd je tomatenmineervliegen

Bij lichte aantasting eenvoudigweg de aangetaste bladeren afplukken. Met gele lijmvallen kunnen de rondvliegende mineervliegen worden gevangen. Aanvullend kunt u de bladeren bespuiten met een insecticide. Het bodemsubstraat moet worden vervangen, om te verhinderen dat toekomstige generaties ontstaan.

Met deze producten kan je de tomatenmineervlieg bestrijden

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.