1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Papiervlekkenziekte

Kenmerken

Papiervlekkenziekte

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
tomaten
Symptomen:
verzwakte planten
Verschijning:
onderste bladeren eerst geel, dan van binnenuit bruine vlekken, aan onderkant blad groenachtig tot bruinachtig, fluweelachtig schimmelpluis

Periode van aantasting

Omschrijving

Fluweelvlekkenziekte

Fluweelvlekkenziekte komt relatief zelden voor en alleen bij bepaalde tomatenvariëteiten. De ziekte uit zich in vlekken op de onderste bladeren, die eerst geel zijn en later van binnenuit bruin worden. Op de onderkant van de bladeren vormt zich een groenachtig tot bruinachtig, fluweelachtig schimmelpluis. De vlekken breiden zich niet uit naar de stengels en vruchten. De ziekte komt hoofdzakelijk voor in serres, waar de schadelijke schimmel in de bodem, op plantenresten of op delen van de serre zelf overleeft. Een hoge luchtvochtigheid bevordert de ontwikkeling van de schimmel.

Bestrijding

Zo bestrijd je de fluweelvlekkenziekte

Verwijder oude plantenresten en voorkom hoge luchtvochtigheid. Geef de planten van onderaf water (druppelbevloeiing). Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Herhaal de behandeling na 8 tot 12 dagen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.