Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Coloradokever

Kenmerken

Coloradokever

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
aardappelen
Symptomen:
ernstige schade door vraat bij aardappelplanten
Verschijning:
geel-zwart gestreepte kevers, rode larven met zwarte puntjes aan de zijkant

Periode van aantasting

Omschrijving

Coloradokever

De coloradokever komt voor vanaf mei. Jonge aardappelplanten worden er ongeveer 10 dagen lang door aangevreten. Na deze rijpingsvraat beginnen de vrouwtjes met de ei-afleg, die tot 2 maanden kan duren. De eitjes zijn oranjegeel en ovaal. Ze worden met de smalle kant omlaag aan de onderkant van het blad van de aardappelplanten gelegd. Een vrouwtje legt 400 tot 800 eitjes. Al na 7 tot 14 dagen komen de larven uit en beginnen met de gatenvraat. De larven zijn gebogen en rood en hebben zwarte puntjes aan de zijkant. Naarmate de larven groter worden, neemt ook de bladvraat toe. Na 20 tot 25 dagen verpoppen ze zich in de bodem. Al na 14 dagen, rond begin juli, komen de kevers uit en beginnen met hun vraat aan de aardappelplanten. In augustus graven de kevers zich in de bodem in om te overwinteren.

Bestrijding

Zo bestrijd je coloradokevers

Vanaf de bloei van de paardenbloem is regelmatige controle belangrijk, zodat de besmetting vroegtijdig wordt ontdekt. Individuele kevers en larven kunnen worden verzameld. Bij zware aantasting moet een bestrijdingsmaatregel met een van onze insecticiden worden uitgevoerd. Met name de larven van de kever zijn gemakkelijk te bestrijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :