compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. De tijd om je groenten te oogsten is eindelijk aangebroken

Het belangrijkste moment van de moestuin

Tijd om je groenten te oogsten!

Je hebt je groenten gezaaid, geplant, bemest, water gegeven en verzorgd. Je weet het immers: als je groenteplanten sterk en gezond zijn, krijg je een rijke oogst die fantastisch smaakt. Maar wanneer is een groente rijp en hoe weet je of het de juiste tijd is om te oogsten? Alles over het oogsten van groenten vind je hier.

compo image

Vroege groenten, late groenten en tijdstip van de dag

Op het juiste moment oogsten

Bij de groenteoogst wordt onderscheid gemaakt tussen vroege en late groenten. Tot de vroege groenten behoren onder meer koolraap, erwten, courgettes en komkommers. Deze moet je op tijd oogsten, omdat ze bij te lang rijpen bittere stoffen opslaan, die invloed hebben op de smaak. Late groenten daarentegen smaken na verloop van tijd steeds beter en kan je dus rustig even laten staan. Hieronder vallen met name wortelgewassen, zoals wortels en rettich, en koolsoorten, zoals boerenkool en spruitjes. Vooral koolsoorten ontvouwen hun volle smaak pas na de eerste nachtvorst. Het is moeilijk om voor alle verschillende groentesoorten één algemene uitspraak te doen over het juiste tijdstip om te oogsten. In ieder geval moet je groenten, in tegenstelling tot fruit, niet 's ochtends oogsten. Veel soorten, bijvoorbeeld kropsla en radijsjes, slaan namelijk 's nachts nitraat op. Nitraat is ongezond voor mensen, maar wordt in de loop van de dag onder invloed van daglicht weer afgebroken. Bovendien is aan het eind van de dag het gehalte aan vitaminen in groenten het hoogst.

De oogsttip van COMPO

De beste tijd om groenten te oogsten is op zonnige dagen, omdat dan het meeste nitraat wordt afgebroken. Kruiden verliezen echter in de middaghitte hun aroma. Snijd kruiden daarom in de ochtend af.

Wanneer is de beste tijd om groenten te oogsten?

Onze meest geliefde vruchtgroenten

  1. compo image

    1

    Tomaten

    Bij tomaten kan je de rijpheid eenvoudigweg aan de kleur herkennen. Als een tomaat dieprood is, is het moment om te plukken aangebroken. Bij gele or oranje tomatensoorten kan je de mate van rijpheid als volgt testen: het vruchtvlees geeft iets mee als je erop drukt en de tomaat laat gemakkelijk los van de steel. Pas op: onrijpe, groene tomaten zijn giftig!

  2. compo image

    2

    Komkommers en courgettes

    Komkommers en courgettes moet je zo snel mogelijk oogsten. Ze smaken beter als ze jong zijn en bovendien kunnen er dan in oktober nog weer nieuwe vruchten groeien. Gebruik een scherp mes en snijd de komkommer of courgette vlak bij het begin van de steel af. Op die manier beschadig je de plant niet en kunnen er sneller nieuwe vruchten bij groeien.

  3. compo image

    3

    Paprika's en pepers

    Groene paprika's kan je weliswaar oogsten, maar ze zijn in principe onrijp en bevatten daarom minder vitaminen. Bovendien is de smaak van groene paprika's iets bitterder. Wanneer paprika's geel, oranje of rood zijn - afhankelijk van de soort - zijn ze rijp om te plukken. Breek de paprika voorzichtig van de plant af.

  4. compo image

    4

    Pompoenen

    Pompoenen oogst je in september of oktober, maar in ieder geval voordat het begint te vriezen. De rijpheid van een pompoen kan je herkennen aan het feit dat de steel houtachtig is geworden en de pompoen enigszins hol klinkt als je erop klopt. Hoe dieper gekleurd een pompoen is, hoe meer vitaminen erin zitten en hoe meer smaak hij heeft. Pompoenen met steel zijn langer houdbaar. Snijd daarom de aanzet van de steel niet af.

Wanneer is de beste tijd om groenten te oogsten?

Onze meest geliefde wortelgewassen

  1. compo image

    1

    Wortels

    Wortels ontwikkelen hun meeste smaak en maximale grootte aan het einde van hun rijping. Een rijpe wortel kan je herkennen aan het feit dat het uiteinde rond wordt. Een rijpe peenwortel heeft, afhankelijk van de variëteit, een diameter van ca. 12 mm. Verder komt de wortel een stuk uit de grond omhoog en beginnen de toppen van het loof te verkleuren. Je kan ook wat aarde weghalen en kijken hoe groot de wortel is. Het rooien van wortels doe je door de wortels aan het loof uit de grond te trekken.

  2. compo image

    2

    Aardappelen

    Aardappelen rooi je ongeveer 3 maanden na het poten. Zodra het loof begint te verwelken, is het ideale moment om te rooien aangebroken. Hiervoor is een spitvork het meest geschikt. Plaats deze naast de plant in de grond en maak een spitbeweging. Haal nu voorzichtig de aardappelen uit de aarde. Je kan ook individuele wortels blootleggen en de aardappelen daarvan rooien. Op die manier kunnen de aardappelen die je laat zitten, verder groeien.

  3. compo image

    3

    Rode bieten

    De eerste rode bieten kan je ongeveer 3 tot 4 maanden na de inzaai rooien. Jonge rode bieten zijn aromatischer en smaken het lekkerst. Hoe meer tijd voorbij gaat, hoe hoger het watergehalte wordt. Wacht niet tot er witte ringen in het vruchtvlees ontstaan.

  4. compo image

    4

    Radijsjes

    Radijsjes groeien zeer snel en mogen in geen geval langer dan 6 weken onder de grond blijven. Ze verliezen anders hun typische scherpe smaak, worden sponzig en dreigen open te barsten. Zodra de radijsjes 2 tot 3 cm groot zijn, kan je ze oogsten. Trek het plantje voorzichtig in z'n geheel uit de grond.

  5. compo image

    5

    Uien

    Uien en prei kan je 3 tot 4 maanden na het planten oogsten. Met name uien zijn heel geschikt om te bewaren. Het loof van uien knikt uit zichzelf om. Ze worden daardoor stabieler en houdbaarder. Laat de uien na het rooien nog enkele dagen op de aarde liggen. De buitenste schillen van de uien drogen zo goed op, waardoor je ze langer kunt bewaren.

  6. compo image

    6

    Koolraap

    Koolrapen zijn zo'n 6 tot 8 weken na het zaaien rijp om te worden gerooid. Ze moeten ongeveer de grootte van een tennisbal hebben. Enkele soorten worden echter veel groter. De wortels zijn kort en je kan de hele plant voorzichtig uit de grond loswrikken en omhoog trekken. Snijd vervolgens de grootste bladeren eraf.

Wanneer is de beste tijd om groenten te oogsten?

Peulvruchten, mais, erwten en slasoorten

  1. compo image

    1

    Sperziebonen

    Sperziebonen zijn al enkele weken na het zaaien rijp. Om de rijpheid te testen, breek je één sperzieboontje doormidden. Als het boontje op het breukvlak groen en sappig is, is het tijd om de sperziebonen te oogsten. Pluk de sperziebonen met de hand door ze met de vingers los te trekken. Door regelmatig wat sperziebonen te oogsten, wordt de plant aangespoord nieuwe bloeiwijzen te vormen en nieuwe boontjes te produceren.

  2. compo image

    2

    Suikermais

    Suikermais kan je oogsten zodra de draden van de kolven bruin of zwart worden. Maak met de punt van een mes een lichte snede in de maiskorrels om te testen op rijpheid. Wanneer er een melkachtig sap uit loopt, kan je de maiskolven oogsten. Als het sap doorzichtig is, moet je nog een tijdje wachten met de oogst. Net als sperziebonen zet mais na de oogst suikers om in zetmeel. Wacht daarom na de oogst niet te lang met opeten of verwerken.

  3. compo image

    3

    Sla

    Er wordt onderscheid gemaakt tussen kropsla en pluksla. Bij kropsla (botersla en ijsbergsla) wordt de krop in z'n geheel geoogst door deze met een scherp mes ongeveer 2,5 cm boven de grond af te snijden. Pluksla vormt geen krop, maar groeit uit tot losse bladeren die doorlopend worden geoogst.

  4. compo image

    4

    Erwten

    Erwten kan je ongeveer 3 maanden na het zaaien oogsten. Hoe jonger erwten zijn geoogst, hoe beter ze smaken. Na de oogst verandert de smaak van erwten, omdat de suikers in zetmeel worden omgezet. Het bewaren van zelfgeteelde erwten wordt daarom niet aanbevolen. Het beste is om je erwten meteen na het oogsten op te eten of te verwerken.

Trek in groenten gekregen?

Ga naar onze plantenportretten voor meer informatie over individuele groentesoorten en hun teelt!

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.