1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Valse meeldauw

Kenmerken

Valse meeldauw

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen, wijnstokken, groenteplanten
Symptomen:
bladval, verdorren van bladeren en druiven, misoogsten
Verschijning:
lichte, gele, doorschijnende roodachtig-violette vlekken op bovenkant blad, onderkant grauwgrijs schimmelpluis

Periode van aantasting

Omschrijving

Valse meeldauw

Bij valse meeldauw gaat het om een schimmelziekteverwekker. Daarbij vormen zich, afhankelijk van de plantensoort, vlekken op de bovenkant van de bladeren. Bij groentesoorten zijn deze licht, bij wijnstokken geel en doorschijnend (olieachtig) en bij rozen roodachtige-violet. Aan de onderkant vormt zich bij alle planten grauwgrijs schimmelpluis. De laag kan zich ook uitbreiden naar de bloeiwijzen en vruchten. In tegenstelling tot echte meeldauw dringt deze schimmel via de huidmondjes op de onderkant van het blad in de plant en bedekt het blad met mycelium. De schimmel onttrekt daardoor voedingsstoffen aan de plant. Bij ernstige aantasting kunnen groeistoornissen, bladval, het verdorren van knoppen en misoogsten optreden. Bij wijnstokken veranderen de bladeren van kleur en worden de druiven bruin en drogen uit. Aangetaste vruchten en groenten moet je niet eten, maar absoluut vermijden, omdat zich hierin afbraakstoffen van de schimmel kunnen bevinden die niet voor consumptie geschikt zijn. Nat, koel weer bevordert de ontwikkeling van de schimmel, evenals permanent vochtige bladeren en een te stikstofrijke bemesting. Houdt daarom rekening met de verschillende infectieperioden van de individuele plantensoorten:

  • Rozen: april - augustus
  • Druiven: mei - augustus
  • Groenteplanten: mei - augustus

De schimmel overwintert in de scheuten, op de bladeren en op de vruchten van planten.

Bestrijding

Zo bestrijd je valse meeldauw

Gelijkmatige temperaturen, goede luchtcirculatie, voldoende plantafstand en meststoffen met hoge kaliumgehaltes voorkomen aantasting door valse meeldauw. Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Verwijder alle van planten afgevallen bladeren en, bij wijnstokken, ook de uitgedroogde druiven. De planten moeten flink worden teruggesnoeid en je moet ervoor zorgen dat de planten verse lucht krijgen en goed kunnen opdrogen. Herhaal de behandeling indien nodig. Bij rozen herhaal je al na 8 tot 14 dagen. Bij wijnstokken zijn er voor deze ziekte helaas geen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

Producten ter bestrijding van valse meeldauw

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.