compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Aardbeien vermeerderen, zo gaat het in zijn werk

Eenvoudig via uitlopers

Aardbeien vermeerderen

Zoete, knalrode aardbeien - en liefst zo veel mogelijk. Dit vergt je kleine aardbeiplantjes heel veel energie. Na 2 tot 3 jaren op hun standplaats begint de oogst af te nemen. Dan is het tijd om verse jonge plantjes te hebben. In dit artikel laten we je zien hoe dit werkt en hoe je hoogproductieve plantjes kan identificeren.

compo image

Verjongingskuur voor grotere oogst

Aardbeien vermeerderen - waarom het de moeite waard is

Kleine planten met grote, sappigzoete aardbeien - geen wonder dat aardbeiplanten na enkele jaren slap worden en nauwelijks fruit ontwikkelen. Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.

Je vraagt je misschien af : waarom moet ik een handje helpen? Aardbeien zijn heel gulzige planten. Ze halen veel voedingsstoffen uit de bodem. Na enkele jaren op dezelfde standplaats is de grond zo uitgeput dat de planten niet meer alle voedingsstoffen kunnen vinden die ze nodig hebben om het fruit te laten rijpen. Voor een goede nieuwe start moet je de uitlopers op een andere plaats planten. Dit doe je best eind juli, begin augustus, na de oogst. De uitlopers hebben dan een paar maanden de tijd om op de nieuwe locatie te groeien voordat het koud wordt.

Zo krijg je jonge planten met een hoge opbrengst

Aardbeien vermeerderen - stap voor stap

 1. compo image

  1

  Kies uitlopers van hoogproductieve planten

  Laat je niet misleiden : planten die in juli veel uitlopers vormen, zijn niet per se de hardst werkende planten. Integendeel : de planten die in de nazomer nog veel energie hebben om uitlopers te vormen, hebben meestal niet veel energie gestopt in de vruchtvorming. In juni kan je de aardbeiplantjes die veel aardbeien produceren, met stokjes markeren. Zo vind je achteraf de ideale kandidaten gemakkelijk terug.

 2. compo image

  2

  Uitlopers van de moederplant verwijderen

  Hoe krachtiger de uitlopers zich naast de moederplant hebben ontwikkeld, hoe groter de kans dat ze het verplanten overleven. Kies dus de beste exemplaren uit die al geworteld zijn en wat bladeren hebben. Snijd ze van de moederplant en graaf ze uit zodat de wortels intact blijven.

 3. compo image

  3

  Uitlopers in kweekpotten planten

  Sterke uitlopers met wortels kunnen ook direct op een nieuw plekje in de tuin worden aangeplant. Om ze een groeivoorsprong te geven is het echter handig om de planten eerst een paar weken in een pot met potgrond te plaatsen. Op een zonnige plaats, beschermd tegen wind en sterke regen, mogen de aardbeiplanten nog 2 tot 3 weken groeien tot ze op hun finale plek in de tuin worden verplant. Vergeet niet om regelmatig water te geven.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.