Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Zoete aardappelen

Kenmerken

Zoete aardappelen

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden, borders, terras, balkon, kas
Planthoogte:
0,5-4 m (kruipend)
Bloemkleur:
wit, roze

Correct planten

Zoete aardappelen planten

Standplaats:

De laatste jaren is de zoete aardappel (Ipomoea batatas), die afkomstig is uit de tropische zones van Midden-Amerika, in toenemende mate populair geworden in Nederland. Hoewel de zoete aardappel, die ook bataat of zoete bataat wordt genoemd, niet verwant is aan onze eigen aardappel, kunt u deze voedingsrijke knol op precies dezelfde wijze verwerken en zo meer variatie in de smaak en kleur van uw gerechten brengen. Door haar herkomst verdraagt deze klimplant echter geen bodemtemperaturen onder de 10 °C. We raden u daarom aan om uw zoete aardappel in een kas of kuip te telen. Als u geen kas hebt, moet u deze gevoelige knollen pas na IJsheiligen (half mei) in de vollegrond planten.

Teelt:

Wanneer u geen kant-en-klare zoete-aardappelplant in het tuincentrum wilt kopen, kunt u ook zelf knollen laten ontkiemen. Daarvoor zijn er twee methoden. De eerste methode lijkt op het laten kiemen van een avocadopit op een lichte vensterbank. Plaats een zoete aardappel met de kiemzijde naar beneden, met drie tandenstokers erin geprikt, op de rand een glazen pot die is gevuld met water. Wanneer de scheuten die uit de knol lopen ca. 20 cm lang zijn, kunt u de knol tot de helft in de aarde steken. De twee manier is om de knollen in een lichte ruimte in een kist met teelaarde te laten ontkiemen.

Bij het planten van zoete aardappelen in een tuinbed moet u een rijafstand van 50 tot 60 cm en een plantafstand van 30 tot 40 cm aanhouden. Voor een goede oogst in een kuip is een inhoud van minimaal 30 liter nodig.

Correct verzorgen

Zoete aardappel verzorgen

Water geven:

Tijdens de groeifase heeft de zoete aardappel door de grote, zachte bladeren veel behoefte aan water. U moet daarom bij lang aanhoudende perioden van droogte voldoende water geven. Waterverzadiging moet u daarentegen onder alle omstandigheden vermijden. Net als bij gewone aardappelen kan het telen op ruggen van voordeel zijn.

Bemesting:

Van maart tot eind september is het aan te bevelen iedere 3 weken te bemesten met hoorn- en beendermeel en een universele, langzaam werkende mest. Met name bij de teelt in kuipen is een eenmalige bemesting niet voldoende. Daarom raden we u aan bij kuipen regelmatig onze mest voor groenten en fruit te gebruiken, om gezonde en aromatische zoete aardappelen te kunnen oogsten.

Oogst:

Afhankelijk van het weer kunt u de vruchten van uw arbeid in september of oktober oogsten. Zodra de bladeren van de ranken geel zijn, kunt u voorzichtig naar de spade grijpen. Bij voortijdig invallende koude moet u de planten beschermen met een dikke laag mulch of stro. Na het oogsten moet u de knollen ongeveer 2 dagen aan de lucht laten drogen. De bladeren van deze allrounder zijn eveneens eetbaar en kunt u verwerken tot spinazieachtige gerechten.

Opslag:

Zoete aardappelen kunnen slechts in beperkte worden bewaard en moet u daarom vrij snel opeten, omdat het risico op verrotting groot is.

Onze TIP

De zoete aardappel is niet alleen een heel gezonde groente, het is ook een visuele verrijking voor uw moestuin door de verschillend gekleurde bladeren, afhankelijk van de soort. Enkele siersoorten bloeien ook.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :