Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Aardbeien planten
Aardbeien (Fragaria) zijn meerjarige planten, die botanisch gezien niet tot de bessen behoren, maar tot de schijnvruchten. Ze zijn geschikt voor vrijwel alle klimaatomstandigheden. Op zonnige plekken reageren ze met zeer zoete vruchten. Maar ook op halfschaduwrijke plekken kan je een goede opbrengst en smaak behalen. Aardbeien voelen zich het beste op losse, lichte (zandige) grond met veel humus. Ze houden niet van verdichte grond die snel tot waterverzadiging leidt.
De beste tijd om te planten is van juli tot augustus. Wanneer je later plant, leidt dat tot mindere opbrengsten in het eerste oogstjaar, want in het jaar van aanplanting vormen de vruchtaanzetten voor het volgende voorjaar zich al. Met speciaal behandelde planten (gekoelde of 'frigoplanten') is ook planten in het voorjaar mogelijk. De eerste oogst kan in dat geval zelfs nog in hetzelfde jaar plaatsvinden.
Maak de grond zo diep mogelijk los en plant alleen planten van topkwaliteit die in potten zitten. Een goede aardkluit is namelijk een belangrijke voorwaarde voor een snelle groei en een rijke oogst. Wij adviseren je het plantgat te verrijken met een universele potgrond. Daarmee stimuleer je ook de ontwikkeling van de jonge plantjes. De plantafstand is 25 tot 30 cm (50 tot 60 cm bij dubbele rijen), afhankelijk van de soort en de groeikracht. Plaats de planten zo diep dat hun midden boven het grondoppervlak ligt en de wortels niet geknakt worden. Geef vervolgens ruim water en houd de planten de eerste weken goed vochtig, voor een betere wortelgroei.
Aardbeien kan je het beste 's morgens oogsten. Het is op dat moment gemakkelijker om drukplekken te vermijden, omdat de aardbeien dan nog koel zijn.
Correct verzorgen
Aardbeien verzorgen
Op zandige bodems is vaak extra water nodig, vooral in tijden van weinig neerslag. Dit geldt met name voor nieuwe aanplantingen, zodat de jonge plantjes voldoende water beschikbaar hebben voor hun ontwikkeling. Maar ook oudere planten mogen van de bloei tot en met de oogst geen watertekort hebben. Om verschimmeling te voorkomen, moet je kort vóór en tijdens de oogst bij voorkeur 's morgens water geven, zodat de aardbeien 's avonds weer droog zijn.
Om aardbeien te laten uitgroeien tot gezonde en smakelijke vruchten, hebben ze een regelmatige aanvoer van voedingsstoffen nodig die is afgestemd op hun specifieke behoeften. Aan deze eisen voldoet onze langzaam werkende meststof voor bessen. De kalium die deze meststof bevat, verbetert de smaak en bevordert de weerstand tegen ziekten en plagen.
Bij nieuwe aanplantingen moet de eerste bemesting meteen bij het planten in juli of augustus en de daaropvolgende bemesting half september plaatsvinden. Bij gebruik van een langzaam werkende meststof is de eenmalige mestgift na het planten in juli of augustus voldoende.
Bij bestaande aardbeiplanten is het belangrijkste moment om te bemesten na de oogst. Deze begint in mei en kan, afhankelijk van de soort en het klimaat, tot de herfst duren. De planten zijn dan bijzonder uitgeput en hebben dringend behoefte aan voedingsstoffen. Alleen zo kunnen ze zich snel herstellen en vele vruchtaanzetten voor het komende jaar vormen.
Na de oogst kan je in de herfst de oude bladeren op 2 tot 3 hartblaadjes (jonge blaadjes) na met een schaar afknippen. Gooi de bladeren, die vaak aangetast zijn door schimmels en mijten, niet op de composthoop, maar in de groene bak voor organisch afval. Met deze snoeimaatregel verklein je niet alleen de vatbaarheid voor plagen en ziekten, maar stimuleer je ook de vorming van vruchtaanzetten voor de oogst van het volgende jaar.
Mulch-folie bevordert een snelle groei en maakt een vroeger begin van de oogst mogelijk. Een ander voordeel is dat de aardbeien schoon liggen en sneller drogen als het regent, waardoor u het gevaar van verschimmeling reduceert.
Rene Wadas, plantkundige
Meer informatie over groente- en fruitteelt
Producten voor de verzorging van je aardbeien