Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Bessen special: alles over bessen en aardbeien

Bessen special: alles over deze supergezonde vruchten

Bessen en aardbeien zijn niet alleen heerlijk van smaak, het zijn ook echte supervruchten. Ze bevatten veel vitaminen, versterken het immuunsysteem en hebben zelfs ontstekingsremmende eigenschappen. Geen wonder dat de zomeroogst voor velen een van de hoogtepunten van het tuinjaar is. Hier lees je meer over de verschillende soorten bessen en aardbeien en de punten waarmee je rekening moet houden bij de verzorging ervan.

De lekkerste bessen en aardbeien voor in uw tuin

zoet

Aardbeien

zuur

Rode bessen (aalbessen)

fris

Frambozen

fruitig

Bramen

Niet iedere besvrucht is hetzelfde

Wist je dat tot de besvruchten alle vlezige vruchten vallen zoals bananen, dadels, kiwi's, zelfs tomaten, paprika's en aubergines? Een besvrucht is een vrucht die in gesloten toestand van de plant valt en zich ook bij het rijpen niet opent.

compo image

Aromatische bessen en aardbeien oogsten - met deze verzorgingstips lukt het

Door robuuste variëteiten te kopen en de juiste verzorging te geven, krijg je de beste bessen- en aardbeienoogsten. Belangrijk zijn vooral goede aarde, voldoende voedingsstoffen en regelmatige bewatering.

De optimale bodem voor bessen en aardbeien

Bessenstruiken en aardbeienplanten gedijen vaak het beste op een losse, humusrijke bodem. Gebruik voor het planten een hoogwaardige potgrond, waarvan de inhoudsstoffen speciaal zijn afgestemd op de behoeften van bessen en aardbeien. Geef na het planten ruimschoots water. Wees daarbij echter wel voorzichtig. Je moet voorkomen dat waterverzadiging ontstaat. Lemige grond kan je verrijken met compost, bladeren of zand. De pH-waarde van de bodem moet bij voorkeur tussen de 5,5 en 6,0 liggen.

Het ideale aanbod aan voedingsstoffen

Bessenstruiken en aardbeienplanten ontwikkelen alleen veel zoete vruchten als ze voldoende voedingsstoffen krijgen. Zodra de eerste scheuten te zien zijn, kan je meststof geven om de groei te bevorderen. Als je maar eenmaal per seizoen wilt bemesten, raden we je een langzaam werkende meststof aan.

Ook na de oogst hebben bessen en aardbeien een gedegen verzorging nodig. Zo kan je iets goeds doen voor je bessenstruik of aardbeiplant: verwijder eerst het onkruid dat onder de plant groeit, hark de grond los en werk COMPO Aardbeien Meststof speciaal voor kleinfruit en aardbeien de grond in. Breng vervolgens een mulch-laag van gemaaid gras of stro aan. Leg tijdens het belangrijkste groeiseizoen stro rondom aardbeiplanten om het fruit tegen vuil en verschimmeling te beschermen. Voor aalbessen geldt dat je in de buurt van deze struiken niet te diep moet harken, omdat ze oppervlakkig wortelen!

De beste tijd om bessen en aardbeien te oogsten

Het optimale tijdstip om te oogsten is sterk afhankelijk van de variëteit (vroegbloeiend, laatbloeiend, doordragend, enz.) en van het verwerkingsdoel. Hoe meer zon het kleinfruit krijgt, hoe zoeter en aromatischer het wordt. Het is daarom het beste om bessen en aardbeien die bedoeld zijn voor consumptie zo laat mogelijk te plukken, terwijl je ze bij verwerking in jams of marmelades al kunt oogsten voordat ze helemaal rijp zijn. Aardbeien kunnen vaak al in juni geoogst worden. Aalbessenstruiken dragen iets later vruchten en zijn van eind juni tot begin augustus rijp om te oogsten. Bramen en frambozen kan je vanaf eind juli/begin augustus tot en met half oktober plukken.

Bessenstruiken snoeien voor veel meer bessen

Snoei meteen na de oogst of aan het einde van de winter de oude scheuten weg. Hierdoor krijgen de jonge scheuten meer kans en krijg je veel meer bessen. Je snoeit daarbij de 3 tot 4 jaar oude takken die vrucht hebben gedragen weg, waardoor de krachtige jonge bodemscheuten verder kunnen groeien. Verwijder ook zwakke jonge scheuten en te dicht op elkaar groeiende zijscheuten. Bij frambozen en bramen laat je alleen de in het voorjaar ontstane scheuten staan. Na de oogst snoei je van deze struiken de tweejarige scheuten die vrucht hebben gedragen terug tot aan de grond.

compo image

Plagen en schimmelziekten bij aardbeien

Slakken hebben een grote voorliefde voor aardbeien. 's Nachts storten ze zich op de aardbeien en andere groenten en kunnen zo in één klap een hele oogst vernietigen. Tegen deze aanvallen helpen speciale producten om slakken te weren. Naast slakkenbarrières van mosselkalk hebben wij verschillende strooigranulaten met een werkzame stof tegen naaktslakken in ons assortiment.

Veelvoorkomende schimmelziekten bij aardbeien zijn witte-vlekziekte (Mycosphaerella fragariae) en rode-vlekziekte (Diplocarpon earliana). Tijdens de oogst ontstaan op de bladeren ronde vlekken van 1 tot 4 mm groot. De witte-vlekziekte kan je herkennen aan de witte, roodomrande vlekken en de rode-vlekziekte aan de roodbruine vlekken. Hoe erger de plant is aangetast, hoe meer de vlekken in elkaar overlopen. Deze ziekten kan je bestrijden met een fungicide, bijvoorbeeld in de vorm van een kant-en-klare spray of als concentraat.

Plagen en schimmelziekten bij frambozen

Eén van de typische plaagdieren die frambozenstruiken aantasten, is de frambozenkever. Met name in mei, na hun overwintering, zoeken deze kevers voedsel in de frambozenstruik. De vrouwtjes leggen nadat ze bevrucht zijn hun eitjes in de bloeiwijzen van de struik. De uitgekomen larven voeden zich met de rijpende frambozen, waardoor de oogst van een aangetaste struik aanzienlijk lager uitvalt.

Een veel voorkomende schimmelziekte bij frambozen is framboosroest. Deze ziekte is te herkennen aan de groenige tot gele vlekken aan de bovenkant van het blad. Aan de onderkant van de bladeren zijn de vlekken diep oranje van kleur en worden deze na verloop van tijd bruin tot zwart. Wanneer een struik zwaar is aangetast, laat hij de bladeren voortijdig vallen. Ook hier kan je een fungicide gebruiken om vermeerdering van de schimmel tegen te gaan en nieuwe infecties te voorkomen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :