compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. 5 lokale superfoods voor de tuin

5 lokale superfoods voor de tuin

Chiazaden, quinoa of gojibessen - ze worden als superfood beschouwd en zijn daarom bijzonder populair. Dit is echter niet het enige wat deze drie gemeen hebben : voordat het eten op ons bord belandt, moet het een heel lange afstand afleggen. Lokale alternatieven, die je vers uit je tuin kan oogsten, zijn aanzienlijk milieuvriendelijker maar net zo gezond.

compo image

Wat zijn superfoods?

Je hebt waarschijnlijk al eerder over superfoods gehoord. Superfoods zijn allerlei voedingsmiddelen die bijzonder veel vitamines, mineralen en dergelijke bevatten en daarom bijzonder gezond zouden moeten zijn. Je vindt echter nergens een algemene definitie van superfoods terug. Net daarom liggen er in de supermarkt inmiddels tal van producten die als superfoods worden bestempeld : fruit, poeder, maar ook mueslirepen of vruchtensappen die soms maar kleine hoeveelheden van de zogenaamde superfoods bevatten.

Oorspronkelijk werden exotische vruchten uit verre landen als superfoods beschouwd. Door de grote CO2-voetafdruk en mogelijke vervuiling hebben meer regionale alternatieven aan populariteit gewonnen. Ze zijn bovendien heel gemakkelijk zelf te kweken in je eigen tuin. De kleine vitaminebommetjes smaken vers geplukt vaak lekkerder dan na de lange reis over zee.

Hoe gezond is superfood echt?

Superfood bevat veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat ze een positieve invloed zouden hebben op de gezondheid.

compo image

1. Kruisbes

Een echte klassieker in de moestuin, die ondertussen een beetje in de vergetelheid is geraakt, is de kruisbes. Ondertussen bestaan er variëteiten zonder doornen die het oogsten veel gemakkelijker maken. Afhankelijk van de gewenste zoetheid kan je tussen juni en augustus groene of roodachtige bessen oogsten. Door het zoetzure aroma zijn kruisbessen vooral bekend van desserts en jam, waarin ze een fris smaakcontrast creëren.

Als superfood maken kruisbessen indruk met veel vitamine B en C. Ze bevatten eveneens kalium, ijzer, fosfor en magnesium.

2. Walnoot

Een superfood dat niet alleen populair, maar eveneens controversieel is, is de avocado. De vrucht bevat bijzonder veel onverzadigde vetzuren en een flinke portie vitamines. Niet alleen de lange transportroute, maar ook het extreem hoge waterverbruik zijn redenen waarom een binnenslands alternatief vaak een milieuvriendelijkere keuze is. Een lokaal superfood dat je in je eigen tuin kan aanplanten, is een walnotenboom. Naast onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren scoren ze ook dankzij hun hoge magnesiumgehalte.

compo image

3. Rode biet

De rode biet is een van de gezondste groenten. De knol bevat naast kalium ook foliumzuur en eiwit. Ook de typische rode kleurstof betanine wordt beschouwd als gezondheidsbevorderende stof en zou een ontstekingsremmende werking hebben. Omdat rode biet niet alleen in het tuinbed, maar ook in een bak of in een moestuinbak kan worden gekweekt, is dit superfood ook geschikt voor het balkon of terras. Ongeveer 3 tot 4 maanden na het zaaien kan je deze heerlijke knol oogsten. De mogelijkheden zijn heel divers : je kan de groente verwerken in sappen en smoothies, maar ze smaakt ook heerlijk in salades of als geroosterde groente.

4. Boerenkool

Hoewel er tijdens de zomermaanden heel wat verschillende lokale superfoods in de tuin kunnen worden geoogst, is het aanbod in de winter aanzienlijk kleiner. In onze contreien is het vooral de boerenkool die dan verschijnt. Het verouderde image heeft de groente al van zich af kunnen schudden en dat heeft onder meer te maken met het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Met een flinke portie ijzer, calcium en vitamine A en K behoort deze kool terecht tot onze lijst van regionale superfoods.

compo image

5. Zwarte bes

De zwarte bes is een echte vitamine C-bom. Daarnaast bevat de vrucht veel kalium en ijzer en is het bijzonder rijk aan vezels. Omdat de bes niet bijzonder zoet maar eerder zuur smaakt als ze geplukt wordt, is ze ideaal om te verwerken in sappen of jam. Als je een bessenstruik als potplant koopt, kan je deze zowel in het voorjaar als in het najaar planten. Ook op het balkon kan je kleine bessenstruiken in een pot aanplanten, vb. de “Summer Pearls® Patio Black”.

Lijst van superfoods en hun inheemse alternatief

ExotischRegionaal
Acai
Rode kool, rode biet en bosbes
Avocado
Walnoot
Chiazaden
Lijnzaad en basilicumzaad
Gojibes
Bosbes en zwarte bes
Granaatappel
Rabarber en wortelen
Matcha
Kamille
Quinoa
Linzen en boekweit
Tarwegras
Boerenkool en broccoli

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.