Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Orchideeën verpotten

Over schors en luchtwortels

Orchideeën verpotten

Elke plant verpot je op dezelfde manier - of toch niet? Een orchidee maakt het je alleszins niet gemakkelijk : de speciale potgrond bestaat uit stukjes schors en soms willen die niet tussen de wortels glijden. Ook hun luchtwortels kunnen behoorlijk eigenwijs zijn en uiteindelijk loopt het gietwater gewoon langs de wortels door de pot. Wij tonen je waarmee je moet rekening houden bij het verpotten van je orchideeën zodat je plant zich meteen thuis voelt en snel terug begint te bloeien.

Met deze aanwijzingen lukt het zeker!

Orchideeën verpotten : stap voor stap

  1. compo image

    1

    Haal de orchidee uit de pot

    Vooral wanneer de wortels van je orchidee al door de drainagegaten van de pot zijn gegroeid, is het niet zo gemakkelijk om ze eruit te halen. Als je de oude pot sowieso niet meer opnieuw wilt gebruiken, dan kan je deze eenvoudigweg openknippen om de wortels te beschermen. Anderzijds kan je orchidee het ook aan als enkele van haar wortels worden afgebroken of afgesneden.

  2. compo image

    2

    Verwijder de afgestorven plantendelen

    Of ze nu opgedroogd zijn of verrot zijn - alle wortels die niet meer intact zijn, kan je nu afsnijden. Vaak kan dat gaan om een stevige snoeibeurt, maar wees gerust : voor de plant zijn deze kapotte plantendelen enkel overbodige ballast. Gele bladeren kan je heel gemakkelijk met de hand verwijderen zonder dat je een schaar of mes nodig hebt. Verdroogde stengels knip je best af.

  3. compo image

    3

    Buig de luchtwortels naar onder

    De zilverkleurige luchtwortels die bovenaan uit de pot groeien, hoeven niet van de plant verwijderd te worden. Die buig je zo goed mogelijk naar onder, tot bij de andere wortels, zonder ze af te breken. Zo kan je plant gemakkelijker voedingsstoffen opnemen.

  4. compo image

    4

    Plaats de orchidee in verse potgrond

    Nu moet je op je gevoel afgaan : vul de pot met zoveel potgrond zodat de kluit na het aanplanten niet boven de pot uitsteekt. Orchideeënwortels kunnen heel omvangrijk en onhandelbaar zijn. Draai de wirwar van wortels voorzichtig in elkaar, plaats de plant in de pot en druk de potgrond met je vingers zo veel mogelijk in de holtes - hierbij kan je ook een stokje gebruiken.

  5. compo image

    5

    Geef uitvoerig water

    Omdat de verse potgrond nog niet zo goed water kan opnemen, is het belangrijk dat de orchidee na de aanplanting in een waterbad wordt gestopt. Vul hiervoor de bloempot met water maar zorgt ervoor dat het water niet overloopt als de plastic pot in de bloempot wordt geplaatst. De eerste maal kan je je orchidee uitzonderlijk lang (gedurende 30 minuten) in het waterbad laten staan. Laat de druppels aflopen en verwijder het water uit de bloempot. Controleer de vochtigheid de eerste weken na het verpotten regelmatig en geef indien nodig vaker dan normaal water.

Wanneer, hoe en waarom?

De drie vaakst gestelde vragen rond orchideeën verpotten

compo image

Plaats voor zonlicht

Waarom ziet potgrond voor orchideeën er zo anders uit?

Orchideeën zijn tropische epifyten. Omdat ze niet genoeg licht krijgen op de bosbodem van de tropische regenwouden, groeien ze het liefst op de takken van hogere bomen. Daar halen ze hun voedingsstoffen uit de schaarse afzettingen in de takvorken en vochtige boomschors.

Net daarom houden orchideeën er niet van om omringd te worden door dikke, vochtige potgrond. Een goede orchideeënpotgrond moet de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk nabootsen. Dit geldt zowel voor de structuur en de houtsoort als voor de combinatie van voedingsstoffen in de potgrond. Met een beetje schors en een klassieke plantenmeststof kom je bij tropische plant niet heel ver. Net daarom is de keuze van de juiste potgrond heel belangrijk om je orchidee succesvol te verpotten.

Waarom bevat een goede potgrond blokjes schors?

Blokjes schors blijven meerdere jaren stabiel en breken niet af tot compost. De bast van inheemse boomsoorten valt echter zeer snel uiteen waardoor de wortels van je orchidee niet voldoende meer kunnen ademen.

compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Orchideeën

Kwalitatieve potgrond voor het aanplanten en verpotten van alle soorten orchideeën. Voorkomt waterophopingen en wortelrot.

Naar het product
compo image

Luchtige structuur

Hoe vaak moet een orchidee verpot worden?

Net zoals alle natuurlijke materialen ontbinden ook de stukjes schors uit de orchideeënpotgrond zich. Hun vermogen om water af te voeren zal geleidelijk aan afnemen. Dit kan snel gevaarlijk zijn voor je orchidee : als het in de pot lang te vochtig is, zullen de wortels beginnen rotten. Hoewel de plant dan veel water ter beschikking heeft, kan ze niet meer voldoende water en voedingsstoffen opnemen. Hetzelfde gebeurt wanneer de pot voor je orchidee te klein wordt en de wortels niet genoeg water en voedingsstoffen meer vinden in de beperkte hoeveelheid potgrond.


Normaliter wordt een orchidee om de 2 tot 3 jaar verpot. Doordat de pot doorzichtig is, zal je heel gemakkelijk kunnen zien wanneer je moet verpotten.

Het is tijd om te verpotten wanneer :

  • de pot volledig doorworteld is.
  • de wortels uit de drainagegaten onderaan de pot groeien.
  • de potgrond in de pot niet meer kan opdrogen / er voortdurend vocht aan de binnenkant van de pot aanwezig is.
  • de potgrond uiteengevallen is / er geen grote stukjes schors meer zichtbaar zijn.
  • de bladeren gaan hangen en soms zelfs geelkleuren.
  • de potgrond sterk beschimmeld is.
compo image

Wacht de rustfase af

Wat is de ideale periode om een orchidee te verpotten?

Wie wordt graag gestoord wanner hij/zij vlijtig aan het werk is of misschien zelfs slaapt? Je orchidee in elk geval niet : de plant moet heel veel energie stoppen in de bloei en de extra stress bij het verpotten kan ervoor zorgen dat de bloemen afvallen. Ook wanneer de orchidee in de winter zich teruggetrokken heeft en een rustpauze inlast, raden we je niet aan de plant daarbij te storen. De winterperiode is voor de tropische plant namelijk veel te donker. Met de voedingsstoffen in de nieuwe portie potgrond kan ze dan ook niks aanvangen en in het ergste geval kan deze stress de plant beschadigen.

Wacht om je orchidee te verpotten tot je plant bijna uitgebloeid is. Dit is meestal in de herfst het geval. Een portie verse potgrond in het voorjaar kan echter ook helpen bij de vorming van nieuwe bloemen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :