compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Orchideeën: veelzijdig en beschikbaar in alle geuren en kleuren

Orchideeën: veelzijdig en beschikbaar in alle geuren en kleuren

De orchidee wordt vaak de koningin der bloemen genoemd. Zij kwam aan het begin van de 19de eeuw naar Europa en is sindsdien niet meer van onze vensterbanken weg te denken. Door de grote verscheidenheid aan orchideeën heeft iedere soort andere behoeften wat betreft de verzorging. Hier vind je meer informatie over de verschillende orchideeënsoorten en hun speciale verzorging.

compo image

Phalaenopsis

De bekendste orchidee

Ondanks de aanhoudende populariteit zijn veel orchideeënsoorten nog volledig onbekend. De Phalaenopsis, ook vlinderorchidee genoemd, is het populairst. Het voordeel van deze orchidee is dat ze relatief eenvoudig te verzorgen is en bijna het hele jaar door bloeit. Dat maakt de vlinderorchidee tot de perfecte orchidee voor beginners. Het geslacht is, in vergelijking met andere geslachten, met 60 soorten relatief klein. Deze orchidee groeit, net als vele andere orchideeën, als epifytische (op levende planten groeiende) plant op bomen. Haar bloemen zijn vaak weelderig en worden gezien als typisch voor orchideeën. De grootte van de bloemen kan bij de verschillende exemplaren variëren van 1,5 tot 10 cm. De Phalaenopsis heeft graag een halfschaduwrijke, maar lichte standplaats. De temperatuur moet tussen de 18 en 20 °C liggen en mag 's nachts niet onder de 16 °C dalen. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk. De plant mag niet volledig uitdrogen, maar mag ook niet te veel water krijgen, om waterverzadiging te voorkomen.

Orchideeënsoorten en hun verzorging

De oudste orchidee

Cattleya

De beginnersorchidee

Coelogyne

De veeleisende

Vanda

De veelzijdige orchidee

Paphiopedilum

compo image

Plantenportret orchidee

Nog meer tips en handigheidjes voor het verzorgen van orchideeën vind je in ons plantenportret.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.