compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Correct planten
 6. Correct verpotten - kleine moeite, groot resultaat

Hoe werkt het?

Correct verpotten - kleine moeite, grote resultaten

Alleen onder optimale omstandigheden kunnen je planten zich optimaal ontwikkelen. Naast voldoende licht, water en voedingsstoffen hebben je groene kinderen één ding in het bijzonder nodig voor een gezonde groei: voldoende ruimte. Helaas wordt aan die basisvoorwaarde vaak geen aandacht geschonken. Waarom het zo belangrijk is om planten te verpotten en hoe je dat stap voor stap doet, hebben we hier voor je samengevat.

Waarom moet je je planten verpotten?

 1. Als een pot volledig doorworteld is of gewoon te klein is, kan het wortelstelsel zich niet verder ontwikkelen en kan een plant niet meer optimaal groeien.
 2. Verpotten verbetert de stabiliteit en voorkomt dat de planten één kant op groei.
 3. Vooral pas gekochte planten staan vaak in te kleine potten. De beperkte ruimte die de wortels hebben, verhindert dan een optimale ontwikkeling van de plant.

Wanneer en waarin moet je je planten verpotten?

We raden je aan om je planten iedere 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de groei, in een grotere pot of kuip te verpotten. Planten kunnen vaak het hele jaar door worden verpot, maar het begin van de groeifase, in de maanden februari tot en met april, is het meest geschikt. Wanneer de potgrond volledig doorworteld is geraakt, is dat zeker een goed moment om een nieuwe pot, bak of kuip voor je plant te zoeken. Deze moet 2 tot 3 cm groter zijn dan de huidige. Bij oudere planten die je niet elk jaar hebt verpot, moet de nieuwe pot wel 5 tot 6 cm groter zijn. Onderzoek je planten vóór het verpotten op ongedierte zoals bladluizen en spintmijten.

Stap voor stap

Hoe verpot je je planten?

 1. compo image

  1

  Bereid de nieuwe pot voor

  Bedek de bodem van de nieuwe pot met grind of kiezel, potscherven, hydrokorrels of soortgelijk materiaal om te voorkomen dat de potgrond de pot uitloopt. Tegelijkertijd verbetert deze basis de luchttoevoer en worden waterverzadiging en de daardoor veroorzaakte wortelrot vermeden.

 2. compo image

  2

  Haal de plant uit de oude pot

  Haal de plant uit de oude pot. Wanneer de aardekluit sterk doorworteld is, maak deze dan iets losser. Snoei te dikke en te lange wortels terug om de plant aan te sporen tot nieuwe groei. Uitgedroogde en verrotte wortels moet je volledig verwijderen.

 3. compo image

  3

  Zet de plant in de nieuwe pot

  Vul de nieuwe pot met wat potgrond. Dat kan COMPO Universele Potgrond zijn of een substraat dat speciaal is afgestemd op de behoeften van de plant. Plaats nu de plant in de pot en zet ze rechtop. Vul de pot tot 2 cm onder de rand bij met potgrond.

 4. compo image

  4

  Geef de plant water

  Nadat je de potgrond goed hebt aangedrukt, voeg je nog wat potgrond toe. Belangrijk is dat je een afstand van 1 tot 2 cm tot de rand van de pot vrijhoudt. De resulterende gietrand vergemakkelijkt het water geven en voorkomt dat het gietwater over de potrand heen loopt. Zet de pot op een schotel of in een waterdichte buitenpot. Begiet als laatste de plant goed met water op kamertemperatuur (fijne straal). Geef de plant via de schotel of met behulp van de buitenpot van onderaf water.

Tip bij te vochtige potgrond

Als de potgrond te vochtig is geworden, strooi dan wat zand op en hark het zand door de potgrond heen. Het water verdampt dan sneller. 

Nog meer tips voor het verpotten

 1. Maak de potgrond vóór gebruik iets losser, om klonten en verdichtingen te voorkomen.
 2. Kies de juiste potgrootte! Als de pot te groot is, richt de plant haar energie op het vormen van wortels en niet op de bladeren en de bloemen.
 3. Gebruik schotels of buitenpotten die een glazuurlaag hebben, om te voorkomen dat er vocht doorheen dringt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.