compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Planten voor de badkamer

15 PLANTEN VOOR LICHTRIJKE EN DONKERE BADKAMERS

De mooiste planten voor de badkamer

Douchen in een oase van planten, net zoals in het regenwoud? Het klinkt misschien als een exotische vakantie-ervaring, maar met onze tips en de juiste planten is dit perfect mogelijk. We tonen jou hieronder welke planten zich bijzonder prettig voelen in de badkamer.

compo image

Aan welke eisen moet je badkamer voldoen?

Om een groene oase in de badkamer te kunnen creëren, is er één heel belangrijke voorwaarde : de badkamer moet voorzien zijn van ramen, maar mag niet baden in zonlicht.

Bestaan er eigenlijk planten voor een badkamer zonder raam? Helaas niet, want zelfs schaduwvriendelijke planten zullen uiteindelijk sterven bij een gebrek aan daglicht. Als je toch enkele groene planten in je badkamer wilt etaleren, dan kan je een speciale plantenlamp aanschaffen die je kamerplanten enkele uurtjes per dag voorziet van licht. Een andere optie is de aankoop van kunstplanten.

Ideale planten voor de badkamer

Als je je badkamer wilt omtoveren tot een groene wellness, dan heb je een ruime keuze. We raden je allereerst aan om te kiezen voor kamerplanten die de voorkeur geven aan een hoge luchtvochtigheid en aan warme temperaturen. Hiermee krijgen ze namelijk te maken als je regelmatig doucht. Bovendien is het meestal behoorlijk warm in de badkamer. Planten afkomstig uit tropische en subtropische gebieden zijn daarom ideaal. Daarnaast moet je bij de keuze van de planten letten op de hoeveelheid licht die binnenvalt in de badkamer. Dit moet aansluiten bij de behoeften van de planten.

Tot slot moet je ook rekening houden met de grootte van de plant. Er zijn planten die relatief compact blijven, maar andere planten kunnen in zeer korte tijd de halve badkamer overwoekeren.

Hieronder maak je kennis met verschillende planten die geschikt zijn voor lichtrijke en eerder donkere badkamers.

Vier planten voor zonnige badkamers

Valt er veel zonlicht in je badkamer binnen? Dan zijn de onderstaande planten heel geschikt :

compo image

De onderhoudsvriendelijke plant

1. Aloë Vera

Aangezien de echte aloë, botanisch gezien de Aloë Vera, uit een heel warme en zonnige regio komt, houdt de plant van een lichtrijk en zonnig plekje in de badkamer. De plant die heel vaak wordt gebruikt voor de productie van cosmetische producten, kan heel veel water vasthouden en hoef je daarom maar heel zelden te begieten. In sommige gevallen is de hoge luchtvochtigheid in de badkamer voldoende. Net daarom is de Aloë Vera een ideale badkamerplant!

Meer over de Aloë Vera
compo image

De trendy plant

2. Monstera

De gatenplant, ook bekend onder de naam Monstera, dankt haar naam aan de typische gaten in de grote bladeren. De trendy plant zorgt in elke ruimte voor een tropische sfeer. Er bestaan zelfs soorten die met hun luchtwortels langs planken en muren kunnen klimmen. De meest voorkomende soort in ons land is de Monstera Deliciosa (geen sterke klimmer). De plant komt goed terecht op half-schaduwrijke plekjes, maar zonder voldoende zonlicht zal ze niet haar typische inkepingen in de bladeren vormen.

Meer over de Monstera

De blikvanger

3. Bananenplant

De bananenplant (Musa) is een prachtige optie als je een groene toets wilt geven aan je badkamer. Onder de juiste omstandigheden kan de plant zelfs tot 2 meter hoog worden! De grote bladeren van deze vaste plant creëren een charmante en gezellige sfeer. De plant heeft veel licht en water nodig - plaats ze daarom op een zonnig plekje en geef regelmatig water.

compo image

Voor beginners

4. Vrouwentong

De vrouwentong (ook bekend onder de naam Sansevieria) met haar prachtige patroon is nog een plant die houdt van een warme omgeving. Bovendien heb je echt niet veel plantenervaring nodig voor deze plant! De robuuste en onderhoudsvriendelijke plant komt oorspronkelijk uit de Keniaanse en Tanzaniaanse woestijnen. Omdat de vetplant heel weinig water nodig heeft, hoef je - omwille van de hoge luchtvochtigheid in de badkamer - slechts heel weinig water te geven.

Meer over de sansevieria

Drie planten voor donkere badkamers

Als je badkamer eerder weinig lichtinval heeft, dan kunnen we jou de onderstaande drie badkamerplanten aanbevelen :

compo image

Voor meer afwisseling

1. Lepelplant

De lepelplant (Spathyphyllum wallisii), die ook wel de vredeslelie wordt genoemd, brengt met haar witte schutbladeren - die vaak onterecht bloemen worden genoemd omdat ze tijdens de bloei zichtbaar zijn - een zomerse frisheid in jouw badkamer. De normale bloeiperiode loopt van juni tot september, maar binnenshuis kan de plant ook in de winter bloeien. De plant houdt van een knusse, warme en vochtige omgeving en kan zowel op lichtrijke als schaduwrijke plaatsen goed gedijen. Een perfecte kandidaat dus voor een eerder donkere badkamer!

De onverwoestbare

2. Kwartjesplant

De onderhoudsvriendelijke kwartjesplant (Aspidistra) is de ideale keuze voor beginnende plantenliefhebbers omdat de plant vrijwel onverwoestbaar is. De plant heeft niet veel licht nodig en kan gemakkelijk lange periodes van droogte overleven.

compo image

Voor meer groen

3. Drakenklimop

Als je op zoek bent naar een klimplant die langs de muur of langs het plafond omhoog groeit, dan is drakenklimop (Epipremnum) de ideale keuze. Deze mooie groene plant kan ook als hangplant worden gekweekt. Ze groeit zelfs bij weinig licht en is een mooie manier om je badkamer te laden baden in een gezellige en toch tropische sfeer. Bij weinig zonlicht zal het gele bladpatroon echter minder uitgesproken zijn en zullen de bladeren eerder groen blijven. Als de klimplant op een lichtrijke plaats staat, zal je kunnen genieten van de prachtige nerven.

Meer over de epipremnum

15 kamerplanten voor de badkamer

Er zijn nog tal van andere tropische planten die zich in hun nopjes voelen in de badkamer. Voor lichtrijke badkamers zijn er bijvoorbeeld Tillandsia’s en Hoya-harten (Hoya kerrii). De Mexicaanse bergpalm (Chamaedorea elegans) zorgt op zonnige tot half-schaduwrijke plekjes voor een vakantiegevoel. De nestvaren (Asplenium nidus) kan op een donkerdere plaats staan - de plant gedijt goed in schaduwrijke tot half-schaduwrijke badkamers bij een temperatuur van 20 tot 25°C. Een geweldige bladplant is de krulvaren (Nephrolepis). Voor deze plant is het voldoende als de zon ’s morgens of ’s avonds enkele uurtjes in de badkamer binnenvalt.

Badkamerplant

Standplaats

Aloë Vera

Lichtrijk tot zonnig

Bananenplant (Musa)

Lichtrijk tot zonnig

Bergpalm (Chamaedorea)

Half-schaduw tot schaduw

Drakenklimop (Epipremnum)

Half-schaduw tot schaduw

Gatenplant

Lichtrijk tot half-schaduw

Graslelie

Lichtrijk

Hoya-harten (Hoya kerrii)

Lichtrijk

Kamerpalm (Zamioculcas)

Lichtrijk tot half-schaduw

Krulvaren (Nephrolepis)

Lichtrijk tot half-schaduw

Kwartjesplant (Aspidistra)

Half-schaduw tot schaduw

Lepelplant (Sphathiphyllum)

Lichtrijk tot half-schaduw

Nestvaren (Asplenium)

Half-schaduw tot schaduw

Philodendron

Half-schaduw tot schaduw

Tillandsia's

Lichtrijk tot zonnig

Vrouwentongen (Sansevieria)

Lichtrijk tot zonnig


Controleer steeds nauwkeurig of de behoeften van de plant overeenstemmen met de omstandigheden in je badkamer. Zo wordt de creatie van jouw eigen tropische groene oase een fluitje van een cent!

3 tips voor de verzorging van je badkamerplanten

Aangezien er in de badkamer een ander klimaat heerst dan in de andere kamers van jouw woning, moet je de verzorging van jouw badkamerplanten aanpassen :

  • Begieten : de meeste badkamerplanten hebben veel minder water nodig als ze in een ruimte staan waar je doucht. Ze kunnen daar door de hoge luchtvochtigheid namelijk al veel water opnemen. Sommige planten hebben geen water nodig, vooral niet tijdens de donkere maanden.
  • Tocht : veel van deze planten houden niet van tocht. Plaats je badkamerplanten daarom op een plaats waar ze niet worden blootgesteld aan tocht als de badkamer wordt verlucht, of plaats ze weg tijdens het verluchten.
  • Bemesten : ook je planten in de badkamer hebben voedingsstoffen nodig. We raden jou het gebruik van meststofstaafjes aan. Deze geven hun voedingsstoffen gedurende drie maanden vrij zodat je planten optimaal worden gevoed en goed kunnen groeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.