compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Tips en handigheidjes voor de juiste verzorging van kamerplanten

Tips en handigheidjes voor de juiste verzorging van kamerplanten

Veel kamerplanten komen van oorsprong uit tropische gebieden en hebben veel licht en water nodig. Om je kamerplanten goed te laten groeien en gezond te laten blijven, is regelmatige verzorging nodig. Hier vind je meer informatie over het verzorgen van kamerplanten.

compo image

Behoeften van kamerplanten

Kamerplanten zijn weer helemaal hip en passen perfect in ieder interieur. Planten brengen leven in een woning en zorgen voor een beter klimaat binnenshuis. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt bij kamerplanten is tussen groene planten en bloemplanten.

Groene planten

Groene planten zijn bijzonder geschikt voor een appartement of huis, omdat ze het hele jaar door mooie, groene bladeren hebben. In de winter groeien de planten wat langzamer, maar de groei binnenshuis is vooral afhankelijk van de standplaats, de temperatuur van de ruimte en natuurlijk de verzorging. Populaire groene planten zijn de gatenplant, vetplanten, cactussen, de bonsai, de yucca/palmlelie en de rubberboom.

Bloemplanten

Bloemplanten in een appartement of huis zijn, net als groene planten, het hele jaar door mooi om te zien. Ook als er buiten sneeuw ligt, geven deze planten kleurrijke accenten in huis en vormen een aanwinst voor het interieur. Populaire bloemplanten zijn orchideeën, het alpenviooltje, de lepelplant en de bromelia. Net als groene planten hebben bloemplanten regelmatig water en mest nodig.

naar onze kamerplanten

Kamerplanten op de juiste wijze verzorgen

Water geven

Bij het water geven aan kamerplanten moet je waterophopingen absoluut voorkomen! Wanneer je dat niet doet, sterven de wortels af en kan de plant geen water en voedingsstoffen meer opnemen. Geef een plant daarom pas water nadat je de vochtigheid van de potgrond hebt gecontroleerd. Dat kan je doen door met de vingers enkele centimeters diep te voelen hoe vochtig de grond is. Vaak is de bovenkant van grond in een pot namelijk al uitgedroogd, terwijl enkele centimeters daaronder de grond nog voldoende vochtig is.

Bladverzorging

Ontdoe de bladeren van kamerplanten regelmatig van stof. De planten kunnen daardoor weer beter ademen. Gebruik hiervoor een vochtige doek of een bladverzorgingsproduct zoals COMPO Bladglans. Bestuif de bladeren daarnaast met wat water uit de plantenspuit - met name in de wintermaanden. Dit compenseert voor droge verwarmingslucht. Verwijder bovendien regelmatig verdroogde bladeren en bloemen. In afgestorven plantenresten nestelen zich graag schimmels. 

Voedingsstoffen

Alle planten hebben stikstof, fosfor en kalium nodig als voedingsstoffen voor hun groei en gezondheid. Bemest je kamerplanten daarom regelmatig. De COMPO meststoffen voor kamerplanten zijn speciaal afgestemd op de behoeften van kamerplanten. Een eenvoudig alternatief voor het gebruik van vloeibare meststof zijn meststaafjes of herstelkuren. Deze voorzien je planten voor lange tijd van alle benodigde voedingsstoffen.

compo image

Kamerplanten moeten regelmatig worden verpot

Regelmatig verpotten is van essentieel belang voor een gezonde groei van planten. De plant doorwortelt in de loop der maanden en jaren de pot en deze wordt te klein. Hierdoor groeit de wortel tegen de wand van de pot aan en neemt ook de bovengrondse groei af.

Verpot daarom al je kamerplanten om de 2 tot 3 jaar met verse potgrond. Verpot grotere planten om 4 tot 5 jaar. Kies een pot die een maat groter is. In de verse, losse potgrond kunnen de wortels zich weer goed ontwikkelen en worden ook de bladeren groter en sterker.

Planten op de juiste wijze verpotten

Hier lees je hoe je je planten verpot en waarop je daarbij moet letten.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.