1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Orchidee

Kenmerken

Orchidee

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
10-150 cm
Bloemkleur:
wit, geel, lila, magenta

Correct planten

Orchideeën planten

Standplaats

De bekendste en meest populaire orchideeënsoort wereldwijd is de Phalaenopsis, ook vlinderorchidee genoemd. Orchideeën hebben veel frisse lucht nodig, maar mogen nooit op de tocht staan. Ze hebben een lichte plek nodig, echter zonder direct zonlicht en met een hoge luchtvochtigheid. Een vensterbank op het oosten of noordwesten is daarvoor ideaal. Omdat ze van warmte houden, staan orchideeën ook graag boven de verwarming. Voor orchideeën ligt de optimale temperatuur overdag tussen de 20 en 30 °C. 's Nachts mag het kwik niet onder de 15 °C dalen.

Aanplanting

Orchideeën worden onderverdeeld in epifytische en terrestrische soorten. Epifytische soorten groeien van oorsprong onder het bladerdak van de hoogste bomen in het regenwoud. Ze halen hun voedingsstoffen uit de lucht. Terrestrische orchideeën groeien in de losse aarde van de bodem. Orchideeën als kamerplant hebben daarom een speciale potgrond nodig, met een hoog aandeel aan pijnboomschors. Deze potgrond bevordert een goede luchtaanvoer naar het wortelgebied en voorkomt waterverzadiging en wortelrot. Om een gezonde groei en rijke bloei te waarborgen, moet je je orchideeën iedere 2 jaar in deze speciale potgrond verpotten.

Correct verzorgen

Orchideeën verzorgen

Water geven

De Phalaenopsis of vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Wanneer je te veel water geeft, ontstaat snel wortelrot. Laat de aarde tussen de gietbeurten door goed opdrogen, maar niet volledig uitdrogen. Het meest optimaal is wekelijks dompelen.

Orchideeën hebben een luchtvochtigheid van minimaal 50% nodig. Als je deze vochtigheidsgraad niet kan waarborgen, moet je je orchidee regelmatig bespuiten om hiervoor te compenseren.

Bemesting

Bemest van maart tot eind oktober wekelijks, en in de wintermaanden om de 2 weken, met een speciale orchideeënmeststof.

Maatregelen in de winter

Orchideeën moeten in het licht en bij een temperatuur van 20 tot 30 °C overwinteren. Bij iets koelere temperaturen wordt de bloesemvorming bevorderd. Met water geven moet je dan bijna helemaal stoppen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.