compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Zo overleeft je gazon de vakantie - 3 tips

Zo overleeft je gazon de vakantie - 3 tips

Ook wij tuinliefhebbers verdienen het om er even tussenuit te gaan, zeker na alle inspanningen om de perfecte grasmat te creëren! Om zeker te zijn dat je gazon er na de zomervakantie nog mooi en gezond uitziet, moet je enkele zaken in acht nemen. In onderstaand artikel ontdek je 3 tips voor het onderhoud van je gazon vóór en tijdens je vakantie.

Hoe verzorg ik mijn gazon tijdens de vakantie?

De koffers zijn gepakt, de buren zijn bereid om de bloemen tijdens je vakantie water te geven. Tijd om op vakantie te vertrekken! Of toch niet? Niet alleen de bloemen in je bloemperk en in potten op het balkon of terras moeten tijdens je afwezigheid worden verzorgd, maar ook je gazon. Om te vermijden dat je gazon er na je terugkeer bruin en verdord uitziet, moet je het voorbereiden op de vakantie met de onderstaande tips.

Tip 1 : verwijder zwembaden en andere spullen van het gazon

Als de temperaturen enkele dagen voor je vakantie nog de hoogte in gingen, is de kans groot dat je een zwembad op het gazon hebt geplaatst. Verwijder dit zwembad zeker voor je vertrek zodat het gazon niet extra wordt belast. Deze zwembaden drukken de grassprieten namelijk plat en zorgen ervoor dat de grassen geen licht meer krijgen. Daarnaast bestaat het gevaar dat zich heel snel een vochtig, warm klimaat onder het zwembad ontwikkelt. Dit is dan weer bevorderlijk voor de ontwikkeling van gazonziektes.

compo image

Tip 2 : maai of mulch je gazon voor je vakantie

Plan een laatste maaibeurt in net voor je vertrek. Zo houd je de periode, waarin je gazon niet zal worden gemaaid, zo kort mogelijk en zal je gazon bij terugkomst snel terug groen worden. Gebruik voor deze maaibeurt bij voorkeur een mulchmaaier. Deze zal het gras zo klein mogelijk versnijden, dat de maairesten op het gazon kunnen blijven liggen. Daar zullen ze werken als een mulchlaag : het bodemvocht zal minder snel kunnen verdampen en de grasmat is beter beschermd tegen uitdroging.

Als je met een mulchmaaier aan de slag gaat, doe je dit bij voorkeur twee maal voor je verlof met een interval van enkele dagen. Meer tips over het mulchen van het gazon vind je in ons artikel "Gazon mulchen - tips voor een prachtige grasmat!".

Als je op zoek bent naar meer informatie over de juiste maaihoogte, dan kan je ons artikel "Grasmaaien : de beste tips voor een gezond gazon" raadplegen.

Gebruik je een robotmaaier?

Laat je robotmaaier tijdens je vakantie rustig verdermaaien. Je hoeft de maaihoogte niet aan te passen aangezien robotmaaiers werken zoals mulchmaaiers.

compo image

Tip 3 : water geven tijdens je afwezigheid

Vooral tijdens de zomermaanden en dus ook tijdens je zomervakantie is het heel belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt. Bij een gebrek aan water bestaat de kans dat je gazon er na je vakantie uitziet als een dor steppelandschap in plaats van een diepgroene, gezonde grasmat. Vooral tijdens periodes van hitte kunnen de grassen snel verbranden en droge, stroachtige stengels achterlaten. Ook als het niet zo warm is, heeft het gazon nog steeds water nodig.

Vraag bij je buren of zij tijdens je afwezigheid het gazon kunnen besproeien. Is dat niet mogelijk, overweeg dan om een automatisch sproeisysteem te installeren. Degelijke sprinklersystemen functioneren meestal op basis van een timer die je vooraf kan instellen. In combinatie met een bodemvochtsensor of een regenmeter kan je de hoeveelheid water, die het sproeisysteem zal vrijgeven, zelfs nog beter regelen.

Een sproeisysteem zorgt ervoor dat het water op een gerichte manier tot bij de graswortels komt met een minimum aan waterverlies. Dit is niet alleen efficiënter, maar zorgt er eveneens voor dat je zelf minder werk hebt. In ons artikel "Vijf fouten bij het sproeien van het gazon" ontdek je meer praktische tips.

Het gazon is opgedroogd na mijn vakantie - wat nu?

Heeft je gazon tijdens je vakantie geen water gekregen en ziet het er nu geel of bruin uit? Dan moet je eerst uitgebreid en grondig water geven. Dit zal echter enkel werken als de wortels van de grassen nog intact zijn. Graaf met behulp van een schop een klein stukje gazon op een onopvallende plaats uit om de staat van de wortels te controleren. Als de wortels er niet meer wit, maar wel bruin en opgedroogd uitzien, dan is de enige oplossing bijzaaien. In het artikel "Bijzaaien : zo herstel je droge en kale plekken in het gazon" lees je er alles over.

Je gazon correct verzorgen tijdens de zomer

Enkel door je gazon tijdens de zomer op de correcte manier te verzorgen, kan je bruine en kale plekken vermijden. In ons artikel ontdek je tal van praktische tips.

Lees meer

Geef je gazon na je vakantie voeding

Of je je nu voorbereidt op de volgende vakantie of op de komende winter : je gazon heeft een portie kaliumrijke meststof nodig om meer weerstand te krijgen tegen ziekten, hitte en vorst.

Meer informatie over de bemesting van je gazon vind je in ons artikel "Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.