1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Heksenkringen

Kenmerken

Heksenkring

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
siergazons, slijtvaste gazons
Symptomen:
vorming van paddenstoelen
Verschijning:
donkergroene kringen van uiteenlopende grootten

Periode van aantasting

Omschrijving

Heksenkringen

Heksenkringen kunnen in gazons een verscheidenheid aan vormen hebben. Binnen de donkere kringen kan je vaak zien dat het gras afsterft. Verschillende schimmelziekteverwekkers kunnen hiervan de oorzaak zijn. Het gemeenschappelijke aan die schimmels is dat een zwamvlok, ook mycelium genoemd, zich onder de grond concentrisch uitbreidt en de typerende kring achterlaat. Het mycelium groeit vaak tot diep in de grond. Het ronde afsterfgebied droogt uit en is waterafstotend. Heksenkringen kunnen het hele jaar door op gazons voorkomen. De schimmel leeft van het organische materiaal in de bodem. Het gras wordt niet rechtstreeks aangetast. Door watergebrek en soms ook giftige afbraakproducten van de schimmel sterven bepaalde grassoorten af. Het meest worden oudere gazons aangetast die aan het oppervlak vervilt zijn. De heksenkring leeft in en van dit vilt en wacht daar op gunstige omstandigheden om zich uit te breiden.

Bestrijding

Zo bestrijd je een heksenkring

Honderd procent bescherming tegen heksenkringen is er helaas niet. Door een goede gazonverzorging kan echter wel het ontstaan of uitbreiding van de schade aanzienlijk worden verminderd. Bijzondere nadruk moet worden gelegd op het voorkomen van vervilting, omdat vilt de ideale voedingsbron is voor de schimmels die heksenkringen veroorzaken. Het is dus belangrijk om te verticuteren, lucht in het gazon te brengen en zand toe te voegen.

Bij het ontstaan van kale plekken of de eerste tekenen dat het gras doodgaat, helpt bijna altijd het aanvullend besproeien van de aangetaste plekken. Aanvullend moeten deze plekken grondig worden losgemaakt met een beluchtingstoestel of tuinvork en vervolgens doordringend worden bevochtigd. Dat gaat het beste met een licht druppelende tuinslang of een sproeier op een lage stand, zodat het water langzaam de bodem in kan sijpelen en niet via het oppervlak wegloopt. Om het water vloeibaarder en het mycelium sneller door en door vochtig te maken, kan je er een tenside (oppervlakte-actieve stof), bijvoorbeeld afwasmiddel, aan toevoegen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.