Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazonschade: zeg gedag tegen droge en kale plekken!

Gazonschade: zeg gedag tegen droge en kale plekken!

Een dicht, diepgroen gazon is de droom van vele tuinbezitters. Als middelpunt van de vele tuinactiviteiten van de bewoners moet een gazon echter veel doorstaan. Of het nu om uitgedroogd gras of kale plekken gaat, ontdek hier hoe je doeltreffend eerste hulp kunt bieden aan een beschadigd gazon en het gras weer in goede staat kunt brengen.

compo image

Symptomen en oorzaken van gazonschade

Ieder seizoen brengt andere uitdagingen voor het gazon met zich mee. In de zomer beschadigen niet alleen de warmte en de droogte, maar ook voorwerpen op het gazon zoals het kinderbadje of een speeltoestel het gras. Het gevolg is dat het diepgroene grasveld verandert in een steeds geler of bruiner wordende steppe. In de herfst en winter daarentegen lokt het vochtige weer insecten en wormen naar de bovenste, zacht geworden bodemlagen. Zij vormen de belangrijkste voedselbron van de mol, die daarvoor de aarde omwoelt en zo voor ongewenste heuvels zorgt. Bovendien bevorderen de achtergelaten herfstbladeren, temperatuurschommelingen en eventuele dichte sneeuwbedekking de ontwikkeling van schimmelziekten in het gras. Deze kunnen leiden tot kale plekken, die niet alleen een lelijk gezicht zijn, maar ook mos en onkruid de kans geven zich te verspreiden. Daarom moet je kale plekken in het gazon zo snel mogelijk herstellen.

compo image

Kale plekken eenvoudig herstellen

Als er alleen sprake is van kleine, hinderlijke kale plekken, die vaak zijn veroorzaakt door zaken als een trampoline of kinderbadje, kan je deze direct met nieuw graszaad vullen.

Stap voor stap

Gazon repareren: van kale plekken naar een dicht gazon

  1. compo image

    1

    Maai het gazon

    Uitgebreidere herstelwerkzaamheden en herbeplantingen kan je het beste van begin april tot eind oktober uitvoeren. Belangrijk daarbij is dat de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond droog is, voor een gelijkmatige en succesvolle ontkieming. Maai het gazon vóór het nazaaien, zodat het nieuw gezaaide gras voldoende lucht en licht zal krijgen - twee belangrijke voorwaarden voor een gezonde groei.

  2. compo image

    2

    Verticuteer het gazon

    Voor het begin van de herstelwerkzaamheden moet je bovendien het gras eerst verticuteren en de afgestorven grasplanten verwijderen. Door het verticuteren ontstaan grotere kale plekken, maar deze kan je daarna weer gemakkelijk opvullen. Wij hebben diverse zaadproducten in het assortiment die je gazon snel nieuw leven inblazen.

  3. compo image

    3

    Bereid de bodem voor

    Als ideale bodemvoorbereiding, zowel voor reparatie als voor nieuwaanleg, adviseren wij een speciaal samengesteld kiemsubstraat dat bestaat uit vijf componenten. Met deze unieke mix van humusgrond, speciaal graszand, COMPO wortelstimulator, substraatmeststof en micronutriënten met ijzer creëert je een optimale basis voor gezonde, goed groeiende grashalmen met sterke wortels.

  4. compo image

    4

    Repareer grote kale plekken

    Voor het herstellen van grotere kale plekken kan je ook een speciaal zaadmengsel gebruiken, dat behalve graszaad, kiemsubstraat en grasmeststof het summum aan kiembevorderende en bodemverbeterende componenten bevat. Hiermee wordt het gras tot 3 maanden lang van voedingsstoffen voorzien.

  5. compo image

    5

    Geef het gazon voldoende water

    Belangrijk: besproei het zaad in de komende 4 weken uitgebreid. Als graszaad eenmaal is uitgedroogd, verliest het onmiddellijk al zijn kiemkracht.

  6. compo image

    6

    Bemest het gazon

    Om je gazon nog sterker en minder gevoelig voor ziekten te maken, kan je het immuunsysteem van het gras versterken met meststof. Voor een gezonde groei hebben grassen veel stikstof, fosfor, kalium, magnesium en ijzer nodig. Met onze diverse meststoffen geeft je je gazon tot 3 maanden lang alle belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen, afhankelijk van de werkingsduur van de meststof.

Tip

Sla bij de volgende maaibeurt de herstelde plekken nog even over en maai deze pas vanaf een halmlengte van ongeveer 8 cm (na ongeveer 8 tot 10 weken). Pas dan is het gras voldoende diep in de bodem geworteld.

compo image

Uitleg

Eerste hulp voor je gazon bij grote droogte

Ook als na een periode van intense warmte en droogte het gras al verdord of ernstig aangetast is, is het vaak nog niet te laat om te regenereren. De kans bestaat dat het gras slechts oppervlakkig uitgedroogd is en dat een deel van de wortels toch herstelt. Besproei verbrand gras 7 tot 10 dagen lang permanent en doordringend, om de droge en harde grond weer vochtig te maken. Het meest geschikt hiervoor zijn de vroege ochtenduren, omdat de bodem dan nog koel is en optimaal water kan absorberen. Wanneer gras erg droog is en bij hoge temperaturen is het beter om niet te maaien of te bemesten. De door het maaien ontstane snijvlakken drogen dan nog sneller uit en te kort geknipt gras loopt het risico te verbranden. Overigens stopt gras bij temperaturen boven de 30 °C vanzelf met groeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :