Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Wat doen met grasmaaisel?

Wat doen met grasmaaisel?

Tijdens de zomer groeit het gras sterker dan tijdens de andere seizoenen. Dat betekent helaas ook dat het gazon frequenter gemaaid moet worden. Zo kunnen zich al snel grote hoeveelheden maaisel opstapelen. Maar waar moet je heen met het maaisel? En kan het maaisel eventueel voor andere doeleinden worden gebruikt? In dit artikel ontdek je er alles over : van compostering tot mulching.

Van de eerste tot de laatste maaibeurt

Grasmaaisel, zover het oog reikt

Om een dicht, diepgroen en stevig gazon te krijgen en te behouden, moet het regelmatig gemaaid worden. De talrijke maaibeurten brengen echter heel wat grasmaaisel met zich mee. Van eind maart / begin april tot oktober wordt het gazon bij voorkeur één maal  per week gemaaid. Dit hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden en van het groeitempo van het gazon. Bij een sterke groei kan het namelijk nodig zijn om tijdens de zomer meerdere malen per week te maaien. Sterker nog : bij gunstige weersomstandigheden kan het zelfs nodig zijn om tot in december te maaien! Ben je op zoek naar meer informatie over het maaien? Lees dan zeker ons artikel!

Hoe het maaiseizoen ook verloopt, één ding is zeker : je zal heel wat maaiafval hebben. Toch hoef je je geen zorgen te maken dat je GFT-afvalbak constant uitpuilt of dat je regelmatig naar het recyclagepark zal moeten rijden. Gemaaide grassen bevatten namelijk heel wat waardevolle voedingsstoffen en bezitten talrijke andere nuttige eigenschappen om zomaar weg te gooien. Hieronder lees je hoe je de maairesten op een duurzame manier in je tuin kan gebruiken.

Grasmaaisel composteren

Beschik je over een composthoop in de tuin? Ideaal, want dit laat toe om een deel van je grasmaaisel te recyclen. De micro-organismen zullen het maaisel op natuurlijke wijze afbreken. Wat overblijft is waardevolle humus die je door de grond kan mengen en waarmee je je tuinplanten kan bemesten. Om ervoor te zorgen dat de micro-organismen hun werk kunnen doen en het maaisel kunnen composteren, is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is en dat de composthoop niet volledig uitdroogt. Daarom raden we je aan om verschillende compostmaterialen te combineren zoals grasmaaisel, takken en bladeren. Grof tuinafval zoals takjes en bladeren zorgen voor de luchttoevoer en voor voldoende zuurstof. Dit komt de bodemorganismen ten goede en zal ervoor zorgen dat de grassen tijdens het composteringsproces niet beginnen fermenteren.

Plaats je composthoop daarom op een half-schaduwrijke plaats - zo gaat het materiaal niet beschimmelen. Daarnaast is het belangrijk dat het grasmaaisel niet te vochtig is. Idealiter spreid je het grasmaaisel eerst uit zodat het kan opdrogen alvorens het op de composthoop terechtkomt.

Wat is de snelste manier om grasmaaisel te laten rotten?

Belangrijk is een goede mix van verschillende materialen en een goede zuurstoftoevoer. Een luchtdoorlatende hoes (geen folie of dekzeil) ondersteunt de warmteontwikkeling en de vochthuishouding. Dit creëert de ideale omstandigheden.

Grasmaaisel laten liggen

Vind je het vervelend om steeds opnieuw naar het recyclagepark te moeten rijden met je grasmaaisel? Dan hebben we goed nieuws : deze hoeven namelijk niet noodzakelijkerwijze verwijderd te worden. Als je correct te werk gaat, zal je zelfs heel wat voordelen ondervinden!

compo image

Mulchen met grasmaaisel

Door een mulchmaaier zonder opvangbak of een robotmaaier te gebruiken (in plaats van een traditionele grasmaaier), wordt het grasmaaisel heel fijn gehakt en kan het maaisel gewoon als mulchlaag op het gazon blijven liggen. Dit heeft meerdere voordelen : het gazon wordt beschermd tegen uitdroging en vervelende onkruiden zoals zevenblad krijgen geen kans aangezien ze frequent worden gemaaid. Daarnaast bevat het grasmaaisel heel wat belangrijke voedingsstoffen (vb. stikstof) die terug worden gevoerd naar het gazon. Benieuwd naar de voor- en nadelen van mulchen? Die hebben we netjes voor jou opgelijst in ons artikel “Gazon mulchen - tips voor een prachtige grasmat!”.

compo image

Het grasmaaisel kan niet alleen als mulchlaag voor het gazon worden gebruikt, maar ook voor je bloemperken, groentebedden, moestuinbakken en je bomen, hagen en struiken. De mulch zal je planten tegen onkruiden en uitdroging beschermen. Deze mulchlaag mag echter niet alleen uit puur grasmaaisel bestaan - het maaisel moet worden gemengd met grover mulchmateriaal zoals houtsnippers. Zorg er zeker voor dat het gemaaide gras geen zaaddragende grassen bevat ; deze moeten daarna zorgvuldig worden gewied.

Wist je trouwens dat als je gazon werd behandeld met COMPO Progazon, de grassen niet alleen steviger worden, maar ook onkruid en mos nauwelijks een kans krijgen om zich in je gazon te nestelen?

Grasmaaisel als meststof

Mulchen met grasmaaisel heeft nog een extra voordeel : het materiaal kan dienst doen als meststof. De mulch geeft het gazon waardevolle voedingsstoffen terug die normaal gesproken in de GFT-bak of op de composthoop terecht zouden komen. Het grasmaaisel levert echter niet voldoende voedingsstoffen voor een optimale plantenverzorging. Toch kan het grasmaaisel een goede aanvulling zijn op de gebruikelijke bemesting.

Verzorg je gazon in het voorjaar en in het najaar met een kaliumrijke meststof. Die zal de voedingstekorten, die nog aanwezig zijn na een bemesting met grasmaaisel, opvullen.

De productie van mestgier uit grasmaaisel raden we af. Als je de meststof opnieuw uitstrooit op het gazon, zal het namelijk meer aangetast worden dan ondersteund worden in de groei.

compo image

Grasmaaisel afvoeren

Heb je nog grasmaaisel over? Heel wat dieren zoals paarden, koeken, schapen en geiten eten gras of hooi. Je kan dus steeds contact opnemen met een paardenhouderij in je buurt met de vraag of je de maairesten aan de paarden mag voeren. Het is belangrijk dat je het maaisel tot die tijd goed bewaart, zodat de grassen niet gaan beschimmelen.

Heb je geen mogelijkheid meer om je grasmaaisel op een nuttige manier te gebruiken, dan kan je het in de vuilnisbak deponeren. Groenafval hoort niet in de restafvalbak, maar in de GFT-bak. Vergeet niet dat vers gemaaid gras een hoog watergehalte heeft en daardoor snel kan gaan schimmelen in het GFT-afval. Vooral als de vuilnisbak in de zon staat, kan het gistende grasmaaisel geuroverlast veroorzaken. De GFT-bak plaats je dus bij voorkeur op een schaduwrijke plek.

Net als bij een composthoop helpt het om het gemaaide gras te vermengen met ander tuinafval zoals twijgen of bladeren. Zo kan er meer lucht bij het afval komen en gaat het gras niet rotten. Als je GFT-bak onvoldoende groot is, kan je het maaiafval inleveren bij het recyclagepark.

Mag grasmaaisel in het bos achtergelaten worden?

Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof grasmaaisel een natuurlijke compost is, mag het niet worden achtergelaten in bossen. Vers gemaaid gras gaat namelijk snel schimmelen, wat zorgt voor onaangename geuren. Daarnaast worden de bodem en het grondwater vervuild met nitraat.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :