compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Het gras groeit niet : wat nu?

De 12 mogelijke oorzaken

Groeit het gras niet?

Een prachtig, diepgroen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Je verzorgt je gazon ongetwijfeld naar goed vermogen, maar toch kan het gebeuren dat de grassen ongelijkmatig gaan groeien. Van een tekort aan voedingsstoffen, een slechte bodemkwaliteit tot foutief uitgezaaide graszaden : wij tonen jou de 12 mogelijke oorzaken waarom je gras niet goed groeit en hoe je dit oplost.

12 redenen waarom je gras niet groeit

1. Onvoldoende voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond gazon. Als de grassen er onvoldoende ter beschikking hebben, zullen de wortels de grassen niet naar behoren kunnen voeden. Gevolg : het gras zal langzamer groeien, de groene kleur zal afnemen en er zullen kale plekken verschijnen.

Voor een goede start aan het begin van het seizoen raden we je aan om een eerste maal in maart of april te bemesten met een gazonmeststof met lange werking. Vervolgens kan je opnieuw bemesten in de zomer om zeker te zijn dat je gazon alle belangrijke voedingsstoffen ter beschikking heeft. Een derde en laatste bemestingsbeurt kan je doorvoeren in de herfst. Gebruik hierbij een gazonmeststof met hoog kaliumgehalte - deze meststof zal je gazon tijdens de wintermaanden meer weerstand geven tegen vorst en ziekten en zal het voorbereiden op de volgende lente.

Meer tips rond de bemesting van je gazon vind je in ons artikel "Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt".

compo image

2. Graszaden van lage kwaliteit

Een verwaarloosd oogend gazon is vaak het gevolg van het gebruik van minder kwalitatieve graszaden. Goedkope graszadenmengelingen zijn vaak niet voorzien van een coating die de zaden beschermt tegen extreme weersomstandigheden en bevatten meestal een hoog aandeel goedkope voedergrassen. Die mogen dan wel heel snel groeien, op middellange termijn zullen ze geen dichte grasmat vormen en zal het gazon er niet zo verzorgd uitzien.

Daarom raden we je aan om te kiezen voor graszaden van hoge kwaliteit. Ook een coating rond de graszaden garandeert een veilige en betrouwbare ontkieming, zoals de graszaden van COMPO. Deze coating zal de zaden tegelijkertijd beschermen tegen uitdroging en zal de opname van voedingsstoffen verbeteren en de weerstand verhogen.

3. Foute graszadenmengeling

Om zeker te zijn dat je grassen goed groeien, moet je een graszadenmengeling gebruiken die aan de locatie en de specifieke omstandigheden van het gazon is aangepast. De mengeling hangt dus af van het beoogde gebruik en moet aan verschillende eisen voldoen.

De bekendste gazontypes zijn siergazons, speel/sportgazons, schaduwgazons en droge gazons. Vooral bij minder gunstige omstandigheden (vb. aanhoudende droogte of intensief gebruik) is het van cruciaal belang om een aangepaste graszadenmengeling te gebruiken.

Voor de aanleg van een gazon op een droge en zonnige locatie met zanderige bodem met beperkte neerslag raden we jou bijvoorbeeld aan om aangepaste graszaden te gebruiken die bestand zijn tegen hitte en droogte. Dergelijke zaden bevatten speciale grassoorten die diepe wortels ontwikkelen om het water uit de onderste grondlagen te kunnen opnemen. Voor sport- en speelgazons wordt een mengeling met robuuste en resistente grassoorten aanbevolen.

compo image

4. Fouten bij het zaaien

Als de graszaden na het zaaien/herzaaien niet naar behoren ontkiemen, dan kan er wat foutgelopen zijn bij het zaaien.

Mogelijks heb je te vroeg gezaaid. De meeste graszaden ontkiemen pas bij een constante bodemtemperatuur van minimum 10°C. Bij andere zaden kan je bij een temperatuur vanaf 5°C al zaaien. Daarom raden we je aan om te wachten tot er geen nachtvorst meer wordt aangekondigd en om te zaaien in de lente (vanaf midden april tot begin mei). Zachte temperaturen zijn heel belangrijk omdat vorst, hitte, sterke regenval en droogte het kiemingsproces kunnen beïnvloeden. Bovendien moet je zaaien bij windstil weer om een gelijkmatige verdeling van de graszaden te krijgen.

Na het zaaien is het van cruciaal belang om voldoende water te geven. De eerste weken na het zaaien moeten de zaden constant vochtig worden gehouden zodat ze hun kiemkracht niet verliezen.

Andere vaak gemaakte fouten bij het zaaien ontdek je in ons artikel "De 5 meest gemaakte fouten bij het zaaien van gazonzaden".

5. Ongunstige locatie

De meeste graszaden hebben veel zonlicht nodig om te kunnen ontkiemen. Als je merkt dat je gazon helemaal niet meer groeit, kan dit te wijten zijn aan een ongunstige locatie.

Op schaduwrijke plekjes, vb. onder bomen, zullen de grassen heel langzaam groeien en de neiging hebben snel bedekt te raken met mos. Om een mooi gazon te laten groeien op een schaduwrijke of half-schaduwrijke plek, raden we je aan om een aangepaste graszadenmengeling te gebruiken.

compo image

6. Fouten bij het maaien

Ook door je gazon niet correct te maaien, kunnen de grassen verwelken. Heel wat gazons worden te kort gemaaid. Dit zal de groei van nieuwe grassen vertragen en kale plekken in het gazon veroorzaken. Een maaihoogte van 4 tot 5 cm is ideaal. Bij schaduwgazons wordt 6 cm aanbevolen. Een praktische tip : maai maximum 1/3 van de grashoogte.

Ook onscherpe messen kunnen de gezondheid van je gazon negatief beïnvloeden : ze zullen de grassen beschadigen waardoor ze gevoeliger worden voor schimmelziekten. Als je grassen rafelige randen vertonen en verkleuren, moet je de messen van je grasmaaier slijpen.

Meer tips rond het maaien van het gazon vind je in ons artikel "Grasmaaien : de beste tips en handigheidjes voor een gezond gazon".

7. Fouten bij het water geven

Het is heel belangrijk dat je je gazon regelmatig en uitvoerig water geeft. Toch zijn er enkele valstrikken...

  • Als je dagelijks heel kort water geeft, zal het water niet in de diepere bodemlagen kunnen indringen en zal het de graswortels niet kunnen bereiken.
  • Als je bij het bijzaaien of bij de aanleg van een nieuw gazon niet voldoende water geeft, zullen de grassen slechts pleksgewijs groeien of zelfs niet groeien. 
  • De juiste hoeveelheid water is cruciaal, want ook te veel water kan leiden tot wateroverlast. Let daarom op de behoeften van je gazon en op de weersomstandigheden : in de zomer heeft je gazon doorgaans meer water nodig dan in de herfst en in de winter.
  • Tot slot moet je water geven op het juiste tijdstip : niet in de brandende middagzon maar bij voorkeur 's ochtends. Zo vermijd je dat de grassen door de zon en het vocht gaan verbranden.

Op zoek naar meer tips rond het besproeien van je gazon? Lees dan zeker ons artikel "5 fouten bij het sproeien van het gazon".

compo image

8. Slechte bodemkwaliteit

De kwaliteit van de bodem speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van je gazon. Het is belangrijk om de grondsoort van je tuin te kennen en deze vervolgens geschikt te maken voor het zaaien.

Verdichte of zware gronden hebben de neiging doordrenkt te raken. Deze moet je voldoende losmaken alvorens je gaat zaaien. Ook een bodemverbeteraar kan de oplossing bieden. Regelmatig beluchten en maaien moet je aan je takenlijst toevoegen om de gazongrassen te voorzien van een doorlatende, zuurstofrijke grond. Daarnaast kan een portie zand de waterafvoer verbeteren.

Welke optie voor jouw tuin de beste is, ontdek je in ons artikel "Gazon beluchten of verticuteren".

9. Ongunstige zuurtegraad

Als je gazon niet optimaal groeit, kan het zijn dat de pH-waarde van de bodem te laag of te hoog is. De ideale zuurtegraad voor een gazon varieert van 5,5 tot 7,5. Deze is cruciaal voor het welzijn van de grasplantjes en de bodemorganismen omdat de beschikbaarheid van de voedingsstoffen in de bodem sterk afhankelijk is van de pH-waarde. Ook mos voelt zich op een zure bodem heel goed. Anderzijds kan een te hoge pH-waarde de verspreiding van klaver en andere onkruiden in het gazon bevorderen. Hier biedt kalk de oplossing : de meststof zal niet alleen de grasgroei versnellen, maar zal ook de dichtheid van de grasmat verhogen.

Wanneer moet je kalken? Je ontdekt het in ons artikel "Gazon bekalken - waarop moet je letten?"

compo image

10. Schimmelziekten en plagen

Ook schimmelziekten en plagen kunnen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je gazon. Als een deel van de grassen afsterven en je de dode grassen als een pruik kan aftrekken, dan zijn hoogstwaarschijnlijk engerlingen aan het werk. Zij vreten aan de wortels van de grassen.

Schimmelziekten komen voornamelijk voor op verzwakte gazons (vb. door wateroverlast of een tekort aan voedingsstoffen). Kale plekken in het gazon kunnen wijzen op ziekten zoals rooddraad of sneeuwschimmel. Deze ziekten zullen de grassen verzwakken en de groei afremmen. Om schimmelziekten te vermijden, raden we je aan om graszaden van hoge kwaliteit te gebruiken die zijn aangepast aan de locatie, om regelmatig te bemesten, te maaien en te verticuteren, en om regelmatig bladeren te verwijderen.

11. Extreme droogte

Lange periodes van droogte en hoge temperaturen zijn niet alleen voor je tuinplanten een grote uitdaging, maar ook voor je gazon. Als de temperatuur stijgt, zal je gazon trager groeien. Bij een temperatuur vanaf 30°C zal het gazon zelfs stoppen met groeien. De hittestress die daarmee gepaard gaat, zal een grote invloed hebben op je gazon. Om je gazon op deze uitdagingen voor te bereiden, moet je gedurende deze periode minder of zelfs helemaal niet maaien en tegelijkertijd voor voldoende watertoevoer zorgen.

De belangrijkste tips rond gazononderhoud bij hitte en droogte vind je in ons artikel "Gazonverzorging in de zomer".

compo image

12. Lage wintertemperaturen

Niet alleen fouten bij de verzorging van je gazon of ongunstige omstandigheden zorgen voor een afgeremde groei van je gazon. Dit kan ook gewoonweg te wijten zijn aan te koude temperaturen in de winter.

Tijdens de winter last je gazon een rustpauze in en is het normaal dat het gazon stopt met groeien. Je hoeft in dat geval geen speciale verzorgingsmaatregelen op te volgen. Het gazon begint namelijk pas weer te groeien eens de temperaturen in de lente opnieuw beginnen de stijgen. We raden je dan ook aan om tijdens de winter niet te bemesten omdat de grassen tijdens deze periode de voedingsstoffen niet optimaal kunnen opnemen. In het voorjaar kan je - aan het begin van het groeiseizoen - voor een eerste maal bemesten om de groei van het gazon te bevorderen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.