compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Mijn gazon is verbrand - wat nu?

Het gazon ziet eruit als een bruine, stroachtige steppe

Vooral in de zomer, wanneer we te maken krijgen met hittegolven, krijgt het gazon het hard te verduren. Door een gebrek aan water, fel zonlicht, wind en intensief gebruik wordt de weerstand van het gazon fel op de proef gesteld. Wat op het eerste gezicht lijkt op een gazonziekte, lijkt uiteindelijk het gevolg te zijn van deze extreme omstandigheden. Tijdens hete periodes kunnen stroachtige, gele of lelijke bruine plekken in het gazon ontstaan, zelfs bij een goede verzorging. Als je je gazon bekijkt, vraag je je ongetwijfeld af of het nog te redden valt. Het antwoord op al je vragen lees je hieronder.

compo image

Kan een verbrand gazon zich opnieuw herstellen?

De situatie lijkt misschien uitzichtloos : een bruin, verbrand gazon hoeft echter niet per se te betekenen dat het gras dood is. In de meeste gevallen kan het gazon zich herstellen. Het "verbrande" gazon is een beschermingsmechanisme van de grassen : ze zetten hun metabolisme stop om zelfs in extreme omstandigheden te kunnen overleven. Hierdoor drogen de sprieten uit en verkleuren ze. Of je verbrande gazon zal herstellen, hangt af van de wortels : als deze voldoende beschermd zijn tegen uitdroging, zullen de bruine en verdorde grassen zich herstellen. Als de wortels echter al zijn afgestorven, kan geen hulp meer baten...

Om erachter te komen of je gazon zich nog kan herstellen, kan je met een schopje een klein stukje gazon van 10 tot 15 centimeter diep uitgraven. Dit geeft je de mogelijkheid om de wortels te controleren. Als deze zijn opgedroogd en niet meer intact zijn, heb je maar 2 opties : bijzaaien of het gazon compleet opnieuw aanleggen.

Oorzaken van een verbrand gazon

1. Gazon verbrand door zon, hitte en droogte

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verbrand gazon is een gebrek aan water. Vooral tijdens de hete zomermaanden, wanneer er amper regen valt, zal de schaarse regen direct verdampen door de zon en zal de droogte zich verder verspreiden. Zo krijgt het gazon onvoldoende water. Het risico op droogteschade is vooral groot als de temperaturen in de vroege zomer flink oplopen en de regen uitblijft. Het gazon heeft dan te weinig tijd om zich aan te passen aan de extreme weersomstandigheden.

2. Gazon verbrand ondanks sproeien bij warm weer

Zelfs als je gazon regelmatig water krijgt, bestaat het risico dat de grassen opdrogen. Dit is het geval wanneer het gazon niet voldoende water krijgt of verkeerd wordt besproeid bij warm weer. Zo wordt er vaak geen rekening gehouden met het intense zonlicht. De combinatie van water en zonlicht kan het gazon doen verbranden. Dit komt door het vergrootglaseffect : de waterdruppels werken als een vergrootglas en versterken zo het zonlicht. Deze "brandwonden" verschijnen meestal op de uiteinden van de grassprieten - in de meeste gevallen komt het gazon er weer bovenop. Toch raden we je aan om bij voorkeur 's morgens of 's avonds water te geven en de hete middaguren te vermijden.

3. Gazon verbrand door foutief maaien tijdens de zomer

Wat tijd over tijdens de middagpauze en snel even het gazon maaien? Liever niet tijdens de zomer! Je bedoelt het misschien wel goed, maar dit kan je gazon beschadigen. Door de grassen te maaien, worden ze namelijk beschadigd. Het intense zonlicht van de middaguren zal beletten dat deze maaiwonden zich snel terug kunnen sluiten. In plaats daarvan zal het zonlicht de sprieten onmiddellijk doen uitdrogen en kleuren de graspunten bruin of geel.

4. Gazon verbrand door meststof

Ook door het gazon te bemesten, kunnen de grassen verbranden - vooral bij snel werkende minerale gazonmeststoffen waarvan je een hogere dosis gebruikt dan vermeld op de verpakking. Zo ontstaan er selectieve verbrande plekken in het gazon. Door een aangepaste langdurig werkende meststof gelijkmatig uit te brengen, kan je dit risico aanzienlijk verkleinen.

5. Gazon verbrand door hondenurine

Hondenurine op het gras heeft hetzelfde effect als een gazonmeststof die overgedoseerd werd. De stikstofverbindingen in de urine zorgen voor overbemesting en laten geelbruine, verbrande plekken op het gazon achter.

6. Gazon verbrand door onkruidbestrijders

Ook het verkeerde gebruik van onkruidbestrijders kan verbrandingen in het gazon veroorzaken. De middelen die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar zijn, zijn totale onkruidbestrijders. Deze zullen niet alleen de onkruiden, maar ook de grassen beschadigen. Het is dus opgeletten geblazen! Lees steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking om dergelijke zaken te vermijden. Vergeet ook niet om je spuittoestel zorgvuldig uit te spoelen. Eventuele resten van gewasbeschermingsproducten kunnen namelijk ook een deel van je gazon beschadigen.

Mogelijke maatregelen om je gazon terug om te toveren tot een groen grastapijt

compo image

1. Het gazon doordringend water geven als de wortels intact zijn

Als de schade slechts oppervlakkig is en de wortels nog intact zijn, kunnen de grassen zich herstellen als ze voldoende water krijgen. Geef je gazon daarom intensief en grondig water. Stel je sproeisysteem in op 15 tot 20 L per vierkante meter. Gebruik eventueel een spade of stok om te controleren hoe ver het water reeds in de bodem is doorgedrongen. Normaliter hoef je je gazon niet elke dag kleine porties water te geven, maar is het beter om één of twee maal per week intensief en uitgebreid te sproeien. Dit zal beter helpen tegen uitdroging. In ons artikel "vijf fouten bij het sproeien van het gazon" vind je meer tips.

Hoeveel tijd heeft mijn gazon nodig om zich te herstellen?

Als de graswortels nog intact zijn, moet je intensief en grondig sproeien. Als je daarenboven het gazon correct verzorgt, zullen de eerste resultaten normaal gezien na een week reeds zichtbaar zijn.

2. Afgestorven wortels : hoe kan ik mijn gazon herstellen?

Als je gazon na een hete zomer is veranderd is een droog landschap, dan moet je het gazon opnieuw inzaaien. Bij plaatselijk verbrande plekken (vb. door overbemesting of hondenurine) maar ook door een selectief gebruik (vb. barbecue of vuurschaal) kan je de kale plekken herstellen om ze zo terug te laten dichtgroeien.

Als het gazon compleet verbrand en afgestorven is, dan moet het volledig terug worden gezaaid. In juni, juli en augustus zal dit je behoorlijk meer moeite kosten dan in het voorjaar (april-mei) of in de vroege herfst (september-oktober). Dit komt omdat de graszaden voldoende vochtig moeten gehouden worden om succesvol te ontkiemen. Eenmaal de zaden uitdrogen, zal het kiemingsproces stoppen - opnieuw sproeien zal niet meer helpen. Om te ontkiemen is een bodemtemperatuur van 10 tot 25°C nodig. In de felle zon kan deze temperatuur al snel oplopen tot 40-50°C. Als je het milieu en je gras wilt beschermen, is het aangeraden om niet tijdens hete en droge periodes te zaaien, maar eerder te wachten op een vochtige herfst.

Wil je niet zo lang wachten, dan kan je COMPO Turbo Gazonherstel toepassen. Dit graszadenmengsel is ideaal voor de late zomer en bevat grassoorten die heel snel kiemen en een stevig, robuust gazon vormen. Tegelijkertijd kan je je gazon bemesten met een kaliumrijke meststof om de celstructuur en de weerstand van de grasplanten te verhogen.

Het artikel "Bijzaaien : zo herstel je droge en kale plekken in het gazon" bevat heel wat waardevolle informatie die je zal helpen bij het herstellen van je gazon. Je ontdekt hoe je in vijf stappen de kale plekken terug dichtmaakt en welke graszadenmengeling het meest geschikt is. Grassoorten zoals rietzwenkgras of roodzwenkgras kunnen beter tegen hitte en droogte dan heel wat andere soorten. Bovendien moet de graszadenmengeling aangepast zijn aan de omstandigheden en behoeften van je gazon.

Opgelet : vergeet niet te verticuteren om het dode gras en vilt te verwijderen alvorens je gaat bijzaaien!

3. Verbrand gazon na de toepassing van totale onkruidbestrijders

De toepassing van een totale onkruidbestrijder in het gazon kan eveneens verbranding veroorzaken. Allereerst moet je controleren in hoeverre de grassen zijn beschadigd. Het is best mogelijk dat enkel het bovengrondse gedeelte is verbrand en dat de wortels nog intact zijn. Als je producten hebt gebruikt op basis van pelargonzuur of azijnzuur is de kans groot dat het gazon door uitgebreid water te geven terug gaat ontkiemen. Het gaat namelijk om producten met contactwerking waarvan de werkzame stof de grassprieten erg beschadigt, maar niet tot in de wortels werkt.

Preventieve maatregelen : zo vermijd je verbranding van je gazon

Er zijn een aantal factoren die je grassen sneller kunnen doen afsterven. Dit risico kan je beperken door onderstaande punten nauwkeurig op te volgen :

  • Bodemgesteldheid: een gazon op leemgrond zal minder snel uitdrogen dan een gazon op een zandgrond. Controleer de bodemgesteldheid alvorens je een nieuw gazon aanlegt. De kwaliteit van de bodem kan je eventueel bijsturen door een aangepaste bodemverbeteraar toe te passen. Deze zal de vruchtbaarheid van de bodem en de wateropslagcapaciteit op een positieve manier beïnvloeden. De extra portie kalk zorgt bovendien voor een optimale zuurtegraad van de bodem.
  • Sproeibeurten: geef je gazon liever minder vaak maar uitvoeriger water in plaats van heel frequent kleinere hoeveelheden water. De hoeveelheid water moet aangepast worden aan de bodemgesteldheid zodat de bodem niet te droog maar ook niet te nat is. Bovendien zijn de ochtend- en avonduren beter om te sproeien dan de hete middaguren.
  • Maaibeurten: zowel de maaihoogte als het moment van maaien zijn belangrijk. Als je je gazon vaak heel kort maait, zullen de grassen geen lange wortels vormen en zullen ze dus ook niet in staat zijn om water uit de diepere grondlagen op te nemen. Normaal gezien wordt een gazon gemaaid tot een hoogte van 4 tot 5 centimeter. Bij heet weer mag dit 5 tot 7 centimeter bedragen. Toch mag je in totaal niet meer dan 1/3 van de complete grashoogte maaien. Maai het gazon niet tijdens de hete middaguren.
  • Graszadenmengeling: de lange wortels en de robuustheid van grasplanten variëren naargelang de grassoort. Er bestaan ondertussen graszadenmengelingen die geschikt zijn voor gazons die continu worden blootgesteld aan zon en droogte. Dergelijke producten bevatten droogtetolerante graszaden die heel lange wortels vormen. Zo kunnen ze ook water in de diepere bodemlagen opnemen.
  • Gebruik van meststoffen: volg steeds nauwkeurig de aanbevelingen op de verpakking op. Meststoffen moeten zo gelijkmatig mogelijk worden toegepast. Een strooiwagen kan je hierbij helpen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.